Blog

Kinderboekenweek – Meer lezen én lekker naar buiten

Het grootste kinderboekenfeest van Nederland is in volle gang: de Kinderboekweek! Van 3 t/m 14 oktober is het op school, in de bibliotheek en in de (kinder)boekenwinkel één groot boekenfestijn. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd in het teken van boeken om de kids nog meer te enthousiasmeren en te stimuleren lekker te gaan lezen. Even de schermpjes uit en genieten van een goed boek. Het is de 64e editie van de Kinderboekenweek en dit keer is het thema ‘Vriendschap’ met het motto ‘Kom erbij!’. Wij proberen Lucas ook te enthousiasmeren om boekjes te lezen en gelukkig is hij er net zo dol op als zijn moeder!

Samen lezen: gezellig én leerzaam

We lezen elke avond voor. Dan duiken we in het grote bed, drinkt Lucas zijn laatste flesje en wijst hij enthousiast alles aan wat hij in het boek ziet. De ene keer is het een kort verhaaltje en de andere keer nemen we wat meer tijd om voor te lezen. Dat hangt ook af van de activiteiten die we op een dag doen. Ook overdag lezen we even uit een boek, vaak pakt Lucas dan zelf een boek van de stapel en lassen we een momentje van rust in. Hij eet dan wat fruit en zo is het een leuke break tussen het spelen door. Nu het Kinderboekenweek is, zijn we nog bewuster bezig met boeken. Ook gaan we naar een voorleesochtend in de bibliotheek en mag Lucas zelf een boek uitkiezen in de boekhandel. Tot onze dagelijkse routine hoort het lezen, maar ook het buiten zijn. Elke ochtend proberen we een wandeling te maken of buiten te spelen. Bijvoorbeeld in een van de speeltuinen die onze buurt rijk is. Op bijna elke hoek van de straat tref je hier leuke speeltuinen aan, waardoor er veel variatie mogelijk is om actief bezig te zijn met elkaar. Lucas speelt dan ook graag met de kindjes die ook in de speeltuin zijn. Buiten spelen en lezen doen we heel graag samen.

geitjes aaien

Bijziendheid en blindheid door gebrek aan daglicht

Recent onderzoek toont aan dat bijziendheid in rap tempo toeneemt. Naar verwachting zal in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend zijn. Bijziendheid zou zelfs de grootste oorzaak van blindheid kunnen worden. Natuurlijk daglicht, of juist het gebrek eraan, is een belangrijke aanjager voor het ontstaan van bijziendheid. Het urenlang turen naar de schermpjes van tablets en smartphones vormt voor deze generatie een extra risicofactor. Het advies is om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen. Kinderen die veel buiten zijn, worden namelijk minder vaak bijziend dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. Daarnaast wordt aangeraden om iedere 20 minuten het dichtbij en ver weg kijken af te wisselen. Was jij al op de hoogte van deze feiten?

Een boek dat goed is voor je ogen

Pearle heeft een kinderboek laten schrijven dat kinderen laat ervaren hoeveel er buiten te zien en te beleven is. Op 3 oktober – de start van de Kinderboekenweek – liepen 100 basisschoolkinderen door een levensgrote 3D-versie van het verhaal. Vanaf dat moment kunnen alle kinderen in Nederland het boek ‘Buiten de Pixels’ gratis ophalen bij een Pearle-vestiging. “Buiten de Pixels” stimuleert kinderen om vaker en langer naar buiten te gaan. Er is daar zoveel te zien en te beleven! Het boek is niet alleen leuk, maar ook nog eens gezond voor je ogen: als kinderen meer naar buiten gaan, worden ze meer blootgesteld aan daglicht. Het is de eerste keer dat Pearle een boek uitbrengt. ‘Buiten de Pixels’ is geschreven door kinderboekenauteur Marco Kunst en geïllustreerd door Anne Roos Kleiss. Mocht je het boekje zelf ook willen hebben dan kan je het boekje ophalen bij een Pearle filiaal in de buurt. Ook Lucas heeft zijn exemplaar inmiddels binnen, ik kan niet wachten om het samen te gaan ontdekken.

Ook nu het kouder wordt, wil ik heel graag zoveel mogelijk met Lucas toch nog even lekker buiten zijn. Hup, de jas aan en naar de kinderboerderij of even een stukje fietsen. Een mooie wandeling maken langs het water of even een boodschapje doen; het hoeft allemaal niet spectaculair te zijn. Er even uit kan erg lekker zijn én is goed voor onze gezondheid. Zo zijn we lekker in beweging, werken we aan onze conditie, kunnen we nieuwe plekken ontdekken en heerlijk spelen. En als je nog leuke tips hebt voor mooie kinderboeken, dan zijn deze heel erg welkom. We zijn om de week in de bibliotheek te vinden om nieuwe boekjes te lenen. Wie weet kunnen we jouw boekentip binnenkort in huis halen!

Lees jij graag boeken (met de kleine)? En wat doe jij met de Kinderboekenweek? Ben jij regelmatig lekker buiten of ben je meer binnen te vinden?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

 

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.