Blog

Even bijkletsen – Lucas kan steeds beter praten én zingen

Lucas Vtech boek

De vorige keer deelde ik al even een leuke update over de ontwikkelingen die Lucas doormaakt, omdat hij toen 22 maanden oud was. Bijna twee kaarsjes blaast mijn kleine vriendje binnenkort uit. Ik moet maar eens gaan verzinnen welk thema zijn verjaardagsfeestje krijgt, hoe we het gaan vieren en wat voor cadeau hij van ons als ouders zal krijgen. Daar is het de hoogste tijd voor, ook al zou ik graag nog even willen ontkennen dat hij alweer zo groot is. Van mij mag Lucas nog even klein blijven, maar aan de andere kant vind ik het ook elke dag nóg leuker worden met hem. De interactie met mijn mannetje is fantastisch en hij is een gezellige kletskous. Dat het praten hem zo goed afgaat, hebben we mede te danken aan VTech. Het begon met het ongekende enthousiasme voor het muizenvriendje die maar bleef zingen over kaas. Toen kwam de inmiddels beroemde ijscokar waar Lucas nog altijd uren zoet mee is. De heerlijkste creaties worden nog dagelijks gemaakt. En nu heeft Lucas er een nieuwe VTech favoriet bij: Mijn eerste 100 woordjes boek. Tijd om bij te kletsen!

Zoals je weet ben ik dol op lezen en vind ik een opvoeding inclusief boeken erg belangrijk. Daarom hoopte ik mijn enthousiasme ook op Lucas over te kunnen brengen, zodat hij veel leesplezier in zijn leven mag ervaren. Door regelmatig voor te lezen (bijna altijd voor het slapen gaan en gezellig tussendoor) krijgt hij mee wat boeken kunnen geven; mooie verhalen, inspiratie, wijze lessen en plezier. Lucas wijst in boekjes al trots aan wat hij ziet en probeert dit ook steeds beter te vertellen. Dankzij VTech is hij nog meer aan het oefenen om zijn spraak te verbeteren, want we hebben sinds kort Mijn eerste 100 woordjes in huis. In het boek tref je voor de kids een ontdekkingsreis langs twaalf rijk geïllustreerde pagina’s. Het boek is kleurrijk en verrassend met diverse thema’s over etenswaren, dieren, kleuren, kleding en activiteiten. De pagina met voertuigen blijkt nu al favoriet; daar kan Lucas erg lang naar kijken en trots vertellen dat hij onder andere een vliegtuig ziet.

In het vliegtuig bleek het boek van VTech ook een groot succes. Toen we eenmaal waren opgestegen, vond Lucas het heel erg leuk om te luisteren naar alle woordjes die uit het boek kwamen. Ook deden we een spelletje dat hij moest aanwijzen wat ik zei en dat ging hem ook erg goed af. We hebben ons op die manier een lange tijd vermaakt, wat op reis in een vliegtuig natuurlijk echt een cadeautje is. Je hoopt dat het zo mag verlopen en dankzij dit boek werd het reizen een stuk eenvoudiger. Lucas had daardoor plezier en ik maakte ook een ontspannen vlucht mee. Heerlijk!

We ‘lezen’ het boek nu door op de flexibele pagina’s de druktoetsen te benutten. Door op de illustraties te klikken, krijg je namelijk meer interactie en uitleg. Deze uitleg is in het Nederlands, maar wist je dat er ook een taalschakelaar aanwezig is zodat je het kunt omzetten in het Engels? Veel kleintjes worden namelijk tweetalig opgevoed, op jonge leeftijd krijgen ze bij ons op de opvang ook Engels. Extra fijn dus als Lucas meerdere talen al een beetje mag meekrijgen. Ook spreekt Lucas enkele woordjes Pools, wat natuurlijk heel fijn is omdat mijn familie daar woont en hij op die manier een beetje mee kan babbelen. De Engelse variant van het boek is voor nu nog niet zo interessant, omdat Lucas druk bezig is om Nederlands te leren praten en verbanden te leggen met wat hij ziet. Maar door deze mogelijkheid, weet ik zeker dat we Mijn eerste 100 woordjes nog lekker lang kunnen gebruiken. Het boek is geschikt voor kinderen van 1,5 jaar tot ongeveer 4 jaar. Daarnaast is het een perfect cadeau, bijvoorbeeld om te geven met Sinterklaas.

Heel bijzonder vind ik het wanneer Lucas begint te zingen. Elke dag komen er gezellige kinderliedjes voorbij die hij uit volle borst mee probeert te zingen. Het enthousiasme en plezier waarmee hij zingt is ongekend! Niet alles lukt nog woord voor woord, maar ik heb meteen door welk liedje hij zingt en de tekst rolt er ook steeds beter uit. Ik had niet verwacht dat dit nu al op deze leeftijd plaatsvind en ben daardoor extra verrast. Heel bijzonder hoe snel die ontwikkelingen mogen gaan, in een korte tijd is hij van woordjes als bal, Poes en slapen naar slaapzak, schoonmaken (echt die lieve jongen poetst wat af, hij heeft het niet van mij!), vliegtuig, pistache (jup, dankzij de ijscokar) en aarbei gegaan. Het blijft niet alleen bij woorden, maar ook al bij mini zinnetjes als ‘Lucas gaat slapen’, ‘naar boven klimmen’, muziek aan dansen!’ en ‘Poes lief aaien’. Heerlijk die interactie, dat maakt elke dag met Lucas nog gezelliger!

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Mijn boek Liever met lef

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.