Blog

Indrukwekkende roman ‘De cirkel’ door Dave Eggers


Een fascinerend omslag, een bestsellerauteur én een dikke sticker met daarop DWDD Boek van de maand – november 2013. Dat belooft veel goeds! De cirkel lag al ontzettend lang op mijn nog-te-lezen-stapel, terwijl ik achteraf gezien door het boek vloog. Deze indrukwekkende en scherpe roman bevat een vleugje romantiek, spanning én zet je aan het denken. Lees gauw meer over De cirkel geschreven door Dave Eggers!

Over De cirkel
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld

Over Dave Eggers
Dave Eggers is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (finalist Pulitzer Prize), Zeitoun en Wat is de Wat (finalist National Book Critics Circle Award en winnaar Prix Médicis). In Nederland verscheen De Cirkel op 11 november.Nog geen jaar later verscheen zijn (volledig in dialoog geschreven) roman Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? waarin Eggers op scherpe wijze sociale problemen als gun control ontleedt en het verdwijnen van grote verhalen aankaart. Dave Eggers woont met zijn gezin in Californië.

Mijn mening
Ik zal het niet ontkennen, dit boek lag al te lang in mijn kast. De cover intrigeerde mij, de sticker van DWDD moedigde mij extra aan om het boek te kopen, maar toch bleef het keer op keer liggen. Totdat ik de e-book versie aanschafte, toen was het boek zo uit! Ik bleef maar lezen; bij het ontbijt, in de bus, voor het avondeten en toch nog even in bed zolang ik wakker kon blijven. Ik was gegrepen door de geweldige schrijfstijl die Dave Eggers hanteert. Ik was dan ook zo onder de indruk van alle vorderingen en technologische ontwikkelingen in De cirkel dat ik er ook offline niet over uitgepraat raakte. Mijn hele omgeving wist dan ook dat ik dit boek las, want je begrijpt dat ik erg enthousiast was. De cirkel zet je aan het denken en maakt je bewust van de invloed van technologie, maar ook social media en marketing. Je denkt na over privacy, openbare gedragingen en het effect van internet door de sterke verhaallijnen en levendige personages heen. Ontzettend knap dat Dave Eggers de lezers zo kan raken en bewust kan maken. Hij toont voornamelijk de verschuivende grens van privacy met als consequentie gedrag hoe het juist niet moet gaan in de toekomst, want het beeld dat hij schetst is schrikbarend en shockerend.

Conclusie
Echt een eyeopener, wat een goed boek! Het zet je aan het denken over de grens van privacy, online en marketing. Heel indrukwekkend en pakkend verhaal!

De cirkelDave Eggers | Uitgeverij Lebowski | 344 pagina’s | ISBN 9789048818648 | €17,95 | Klik hier voor het e-book

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.