Boeken voor de allerkleinsten
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boeken voor de allerkleinsten


Mijn liefde voor boeken zal ik niet onder stoelen of banken schuiven. Ook Jord vindt lezen erg fijn én voor de kleine belangrijk om ermee in aanraking te komen. Maar hoe zorg je ervoor dat het lezen daadwerkelijk een plezierige beleving gaat worden? Wij denken als ouders straks veel voor te gaan lezen om de kleine al op jonge leeftijd kennis te laten maken met mooie verhalen. Op het voorlezen moeten we nog flink oefenen, maar de eerste boeken hebben we voor hem al in huis. Ik weet zeker dat het niet lang meer duurt voordat ik een tikkeltje jaloers ga worden op zijn boekencollectie… Lees je mee welke boeken voor de allerkleinsten de moeite waard zijn?

Raad eens hoeveel ik van je hou
Raad eens hoeveel ik van je hou geschreven door Sam McBratney & Anita Jeram is nu al favoriet. En dat komt door de bijzondere herinnering die we eraan hebben. Het leek mij al voordat ik zwanger werd een prachtig boekje om voor ons toekomstige kind aan te mogen schaffen, maar vervolgens brak de dag aan waarop we de 20-weken echo zouden krijgen. Na het horen van het goede nieuws dat het geweldig gaat met ons kleine mannetje kon ik mij niet langer meer inhouden en kochten we samen deze prachtige editie.

Raad eens hoeveel ik van je hou
We zijn dol op Haas (zijn favoriete knuffel to be lijkt er niet voor niets op) en op de prachtige tekeningen die worden getoond in dit mooie boek uitgegeven door uitgeverij Lemniscaat. Deze titel is ook zeer geschikt als kraamcadeau! Hazeltje en Grote haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies – dát is niet makkelijk te meten! Wij kunnen niet wachten om dit boekje voor te mogen lezen en de kleine te vertellen hoeveel we van hem houden. Nog even geduld!

Bobbi
Bobbi is een populaire serie kinderboeken voor peuters vanaf 2 jaar. Het schattige beertje is favoriet bij heel veel jonge kinderen. De verhaaltjes over Bobbi zijn heel herkenbaar en je zult ze steeds weer moeten voorlezen. Peuters kennen de rijmpjes natuurlijk al snel uit hun hoofd, dus sla niet stiekem een stukje over! Ieder peuterboekje over Bobbi heeft een eigen onderwerp, zoals jarig zijn, ziek zijn, op vakantie, zindelijk worden, logeren, je knuffel kwijt zijn en nog veel meer. Wij hebben twee vrolijke en lieve exemplaren van Bobbi, namelijk Bobbi wordt grote broer en Bobbi is zijn knuffel kwijt. Ik weet zeker dat er nog héél veel Bobbi’s zullen volgen, want wij zijn stiekem zelf echt fan! Deze serie verschijnt bij Uitgeverij Kluitman, echt een aanrader wat betreft mooie edities aan kinderboeken. Mooi feitje: het is de oudste zelfstandige kinderboeken uitgeverij van Nederland.

Kikker en de vreemdeling
Nostalgie! De verhalen van Kikker worden uitgegeven bij uitgeverij Leopold en Kikker is de hoofdpersonage uit de boeken van Max Velthuijs. Hij heeft inmiddels geweldige prijzen gewonnen met deze serie en vroeger werd ik al voorgelezen uit zijn boeken. We hebben nog enkele van deze exemplaren bewaard en nu mag onze kleine ervan genieten wanneer hij hier aan toe blijkt te zijn. Zo ook Kikker en de vreemdeling die wij bijna elke avond wel moesten lezen, anders gingen we simpelweg niet slapen. Op een dag komt er een vreemdeling in het bos wonen. Rat. Eend waarschuwt dat ratten dieven zijn. Ze zijn lui, brutaal en werken niet. Dat weet toch iedereen! Varkentje zegt dat ratten niet in het bos thuishoren. Maar kikker besluit zelf een kijkje te gaan nemen…

Bedtijd voor monsters
De prachtige boeken van uitgeverij De Fontein zijn ook echte aanraders. Hun assortiment is heel divers, maar zit vol pareltjes. Straks vertel ik je namelijk ook wat meer over het geweldige boek Buurman Brombeer, maar eerst is het tijd voor gevaarlijke monsters! Bedtijd voor monsters, geschreven door Ed Vere en vertaald door Bette Westera, is schrikbarend goed! Dit monster komt naar je toe. Hij is zojuist vertrokken! Je bent toch niet bang? Wat het hongerige monster in dit spannende bedtijdverhaal het liefste wil is… Nee, dat is klikken. Je moet er zelf maar achter komen! Een spannend verhaal, zeker voor de jongens vanaf ongeveer 4 jaar. Het is een prentenboek met kleurrijke illustraties om heerlijk mee te dollen als ouder en waar de kleine vast en zeker veel plezier door gaat beleven. En jij als voorlezer ook!

Dribbels grote kijk- en leerboek
En kennen jullie het schattige hondje Dribbel nog? Ik kon uren plezier ervaren door de avonturen die Dribbel aan was gegaan. Echt een bijzondere manier om dit leesplezier door te mogen geven middels dit zoete hondje. In Dribbels grote kijk- en leerboek zitten grappige dingen om te leren: van vormen en kleuren tot dierengeluiden en seizoenen. En met de verrassingen achter de flapjes kun je kiekeboe spelen. Het is niet alleen vrolijk vormgegeven, maar ook erg leerzaam! De uitgave van uitgeverij Unieboek Spectrum is prachtig; lekker groot en vol met bijzondere invalshoeken en manieren om als ouder spelenderwijs de kleine de basis aan te mogen leren. Echt een feestje!

Buurman Brombeer
En last but not least mag ik eindelijk vertellen over nog een geweldige favoriet. Buurman Brombeer is namelijk niet zomaar een fantastisch prentenboek, het zit namelijk vol met humor en prachtige details. De prenten zijn waanzinnig mooi gepresenteerd in deze prachtige uitgave van De Fontein. Je kijkt je ogen uit en we kunnen niet wachten om uit dit prentenboek voor te mogen lezen. Beer woont alleen, ver van de bewoonde wereld en dat bevalt hem uitstekend. Hij is dan ook absoluut niet blij als hij buren krijgt! Ik moet iets verklappen, dit prentenboek is niet alleen geweldig voor de kleine, want ik geniet er ook ontzettend van. Prachtig!

Buurman Brombeer

Wat lees jij graag voor aan de kleine? Wat waren vroeger jouw favoriete boekjes?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 10 reacties.

 1. Frauke

  Leuke boeken! Kikker en Haas vind ik supersuperleuk haha, ik kijk er nostalgisch op terug. Ik ‘las’ ook altijd graag Jip & Janneke, en een boek over rupsjenooitgenoeg is me ook altijd bijgebleven. Wat leuk dat jullie jullie kindje veel willen voorlezen, zal vast een grote meerwaarde zijn! X
  Frauke onlangs geplaatst…Een DIY magneetbord met HEMA!My Profile

 2. Cindy

  Wat een leuke boekentips. Wij hebben boeken gekregen van Gonnie, Jip en Janneke en Dikkie Dik (als kraamcadeaus). Onze zoon is al lid van de bibliotheek, maar ik heb daar nog niets geleend voor hem. Wil ik wel gaan doen, ik zal eens kijken of ze deze boeken hebben.
  Cindy onlangs geplaatst…Relaxed thuiskomen na je vakantieMy Profile

 3. Naomi

  Als je nog een leuk boek zoekt, het boek van grote beer en kleine beer is ook heel leuk! :)

 4. Ina

  Fijn lijstje, ik heb zelf geen kinderen, maar ik ben wel animator bij de kleutertjes dus ik ga zeker eens enkele boekjes halen hieruit om voor te lezen. :)
  Ina onlangs geplaatst…Ina at the movies: The conjuring 2My Profile

 5. Milou

  Handig lijstje, zo kan ik weer wat boekjes toevoegen om voor te lezen! Voor de geboorte van Jesse kocht ik een dik verhalenboek van Annie MG Schmidt, een boek van Kikker en een boek van Dikke Dik. Zo leuk om straks voor je kindje voor te lezen!
  Milou onlangs geplaatst…Kletspraatje: actie en weekoverzichtenMy Profile

 6. Inge

  Ja, ik hou van Kikker en ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is ook lief. Aanwijsboeken en flapjesboeken zijn hier nu favoriet en alles met kartonnen bladzijdes. De rest van de bibliotheek (die al flink is) staat nog even achter slot en grendel, want papier scheuren vind onze dochter prachtig… Trouwens, alles van Eric Carle vind ik leuk (lekker kleurrijk) en ook de boekjes van Gonnie het gansje zijn leuk. Voor de nabije toekomst verheug ik me op Annie M.G. Schmidt!

Geef een antwoord

CommentLuv badge