Blog

7 X Zo kom je uit je leesdip in de leesflow!

Je sleept het boek overal mee naartoe, maar echt lezen zit er niet in. Ook als je op de bank ploft met een kop thee is je concentratie gauw weer verplaatst naar je mobiel in plaats van in het boek op pad met de schrijver. Je zit in een leesdip en komt niet in de leesflow. Wat een baalmoment is dat, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om zo snel mogelijk weer uit de leesdip te komen!

Lees elke dag een beetje – Al heb je maar een heel kort moment (in de bus of een kwartiertje voordat je gaat slapen); elke dag lezen helpt je door de dip heen. En je zult merken dat als je je er toch toe zet, de kans groter is dat je onverwacht toch langer leest dan het kwartiertje!

Wissel af qua genre – Ik ben echt een fan van thrillers en romans, maar als ik meerdere romans achterelkaar heb gelezen dan raak ik al snel uit de flow. Mijn tip? Wissel de genres af zodat je scherp blijft. Eerst een roman? Daarna een boek met iets meer actie, spanning of wijsheden. Net waar je zin in hebt natuurlijk, de afwisseling zorgt voor een heldere blik en frisse wind waardoor je keer op keer met de auteur mee kunt genieten van de verhaallijnen.

Push jezelf niet – Ken je van die gehypte boeken waar je totaal niet warm voor kon lopen? Tsja, niet allemaal hebben we eenmaal dezelfde smaak en dat is stiekem maar goed ook anders zou het behoorlijk saai zijn. Push jezelf niet om een boek te lezen dat je totaal niet aanstaat, al helemaal niet als je balanceert op de grens van je leesdip want zo wakker je de honger naar boeken écht niet aan. Sterker nog; het lezen gaat je juist tegenstaan. Niet doen dus!

Duik een boekhandel in – In een boekhandel kijk ik altijd mijn ogen uit, want het aanbod is gigantisch. Ik vlieg dan van het ene hoekje naar het andere en zie overal stralende titels die mij erg aanspreken, de inspiratie om te gaan lezen begint dan al snel te borrelen en voor ik het weet zit mijn mandje gevuld tot aan de rand (of hoger #Oepsie!). En mocht er echt een gigantische crisis plaatsvinden met mijn leesdip dat zelfs de boekhandel mij niet op kan vrolijken? Dan vraag ik de boekhandelaar maar al te graag om advies. Het leesplezier spat van deze gepassioneerde boekhandels af en het kan niet anders dan dat jij met een mooie titel thuiskomt waar je gelijk aan wilt beginnen.

Maak een gewoonte van het lezen – Zo sla je het minder snel over en pak je een boek er toch sneller bij. Zo lees ik standaard als ik naar mijn werk reis en net na het eten nog even. Daar kan ik ultiem door ontspannen en het helpt mijn gedachten te verzetten als ik echt een verhaal in wordt gezogen (gebeurt regelmatig). Omdat het een gewoonte is geworden, kan ik niet eens zonder een boek meer de deur uit!

Reading Challenge – Ik presenteer beter als er een uitdaging aan is gekoppeld, zo werkt het bij mij eenmaal en dat heb ik al ervaren tijdens mijn studie, mijn werk en dat heb ik ook met lezen. Daarom geef ik mijzelf elk jaar een nieuw leesdoel mee met dit jaar 30 boeken op de teller. Sommigen vinden dit veel, anderen weer weinig; maar voor mij is het een uitdaging én hopelijk realistisch. In ieder geval is het niet onmogelijk en ik vind het extra leuk om de reading challenge bij te houden in Goodreads, omdat je hier kunt zien of je een beetje op schema ligt. Dit werkt extra motiverend! Hoeveel boeken wil jij dit jaar lezen?

Stap uit je comfortzone – Altijd al fan geweest van romans? Maak eens een uitstapje naar een literaire thriller. Of kies voor een New Adult-boek of juist een inspirerend lifestyle boek. De keuze is reuze, juist met een leesdip kan je misschien wel even verzadigd zijn en daarom is een uitstapje naar een ander genre extra verfrissend. Veel leesplezier toegewenst!

Welk genre lees jij graag?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.