7 X Zo kom je uit je leesdip in de leesflow!
On Wednesdays we read pink #happy #love #read #books #bookstagram #pink #girl #nailpolish #opi

7 X Zo kom je uit je leesdip in de leesflow!

Je sleept het boek overal mee naartoe, maar echt lezen zit er niet in. Ook als je op de bank ploft met een kop thee is je concentratie gauw weer verplaatst naar je mobiel in plaats van in het boek op pad met de schrijver. Je zit in een leesdip en komt niet in de leesflow. Wat een baalmoment is dat, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om zo snel mogelijk weer uit de leesdip te komen!

Lees elke dag een beetje – Al heb je maar een heel kort moment (in de bus of een kwartiertje voordat je gaat slapen); elke dag lezen helpt je door de dip heen. En je zult merken dat als je je er toch toe zet, de kans groter is dat je onverwacht toch langer leest dan het kwartiertje!

Wissel af qua genre – Ik ben echt een fan van thrillers en romans, maar als ik meerdere romans achterelkaar heb gelezen dan raak ik al snel uit de flow. Mijn tip? Wissel de genres af zodat je scherp blijft. Eerst een roman? Daarna een boek met iets meer actie, spanning of wijsheden. Net waar je zin in hebt natuurlijk, de afwisseling zorgt voor een heldere blik en frisse wind waardoor je keer op keer met de auteur mee kunt genieten van de verhaallijnen.

Push jezelf niet – Ken je van die gehypte boeken waar je totaal niet warm voor kon lopen? Tsja, niet allemaal hebben we eenmaal dezelfde smaak en dat is stiekem maar goed ook anders zou het behoorlijk saai zijn. Push jezelf niet om een boek te lezen dat je totaal niet aanstaat, al helemaal niet als je balanceert op de grens van je leesdip want zo wakker je de honger naar boeken écht niet aan. Sterker nog; het lezen gaat je juist tegenstaan. Niet doen dus!

Duik een boekhandel in – In een boekhandel kijk ik altijd mijn ogen uit, want het aanbod is gigantisch. Ik vlieg dan van het ene hoekje naar het andere en zie overal stralende titels die mij erg aanspreken, de inspiratie om te gaan lezen begint dan al snel te borrelen en voor ik het weet zit mijn mandje gevuld tot aan de rand (of hoger #Oepsie!). En mocht er echt een gigantische crisis plaatsvinden met mijn leesdip dat zelfs de boekhandel mij niet op kan vrolijken? Dan vraag ik de boekhandelaar maar al te graag om advies. Het leesplezier spat van deze gepassioneerde boekhandels af en het kan niet anders dan dat jij met een mooie titel thuiskomt waar je gelijk aan wilt beginnen.

Maak een gewoonte van het lezen – Zo sla je het minder snel over en pak je een boek er toch sneller bij. Zo lees ik standaard als ik naar mijn werk reis en net na het eten nog even. Daar kan ik ultiem door ontspannen en het helpt mijn gedachten te verzetten als ik echt een verhaal in wordt gezogen (gebeurt regelmatig). Omdat het een gewoonte is geworden, kan ik niet eens zonder een boek meer de deur uit!

Reading Challenge – Ik presenteer beter als er een uitdaging aan is gekoppeld, zo werkt het bij mij eenmaal en dat heb ik al ervaren tijdens mijn studie, mijn werk en dat heb ik ook met lezen. Daarom geef ik mijzelf elk jaar een nieuw leesdoel mee met dit jaar 30 boeken op de teller. Sommigen vinden dit veel, anderen weer weinig; maar voor mij is het een uitdaging én hopelijk realistisch. In ieder geval is het niet onmogelijk en ik vind het extra leuk om de reading challenge bij te houden in Goodreads, omdat je hier kunt zien of je een beetje op schema ligt. Dit werkt extra motiverend! Hoeveel boeken wil jij dit jaar lezen?

Stap uit je comfortzone – Altijd al fan geweest van romans? Maak eens een uitstapje naar een literaire thriller. Of kies voor een New Adult-boek of juist een inspirerend lifestyle boek. De keuze is reuze, juist met een leesdip kan je misschien wel even verzadigd zijn en daarom is een uitstapje naar een ander genre extra verfrissend. Veel leesplezier toegewenst!

Welk genre lees jij graag?

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 21 reacties.

 1. Marion

  Weet je wat het gekke is? Als ik aan het lezen ben heb ik moeite om het boek weg te leggen, maar als ik het eenmaal weggelegd heb, dan heb ik moeite om weer verder te lezen. Zo heb ik nu 5 boeken waarvan ik enkel de eerste paar hoofdstukken heb gelezen. Oké. Vanaf vandaag ga ik iedere dag een stukje lezen. Ook al is het maar één hoofdstuk. Thanks! :-)
  Marion onlangs geplaatst…Bladieblablog #33My Profile

 2. Frauke

  Handige tips! Bij mij is het probleem eigenlijk nooit dat ik ‘geen zin’ heb, ik wil gerust wel lezen, alleen komen er altijd belangrijkere dingen tussen haha! En met belangrijker bedoel ik wel degelijk dat die eerst moéten gebeuren. ’s Avonds ben ik dan vaak te moe om nog geconcentreerd te lezen, maar meestal doe ik toch elke dag een paar pagina’s! En alle kleine beetjes tellen :). Naar de boekhandel gaan is een fijne tip, al heb ik dan plots ZOVEEL boeken die ik wil lezen dat ik niet meer weet waar te beginnen, hahaha! X
  Frauke onlangs geplaatst…Heerlijke vegetarische wrap pizzaMy Profile

 3. Rikst

  Goede tips! Bij mij was het simpele antwoord: een ereader. Ik had ineens weer zin om te lezenAls ik naar de boekhandel ga dan maak ik een heel lijstje in mijn hoofd van buien die ik van daar nog wil lezen. End an heb ik weer nieuwe inspiratie! :) Leuk artikel!

 4. Valerie

  Oh hier was ik net naar op zoek. Er liggen nog zoveel boeken die ik wil lezen, maar toch neem ik er de tijd niet voor om te beginnen. Als ik eenmaal begin dan wil ik niet meer stoppen, dat wel.. Ik ga beginnen met elke dag een beetje lezen, thanks!
  Valerie onlangs geplaatst…FAVORIETEN | Augustus 2015My Profile

 5. Esther

  Wat een prachtige foto!!! Ik zit momenteel echt in de leesflow en wil die graag behouden dus ik ga deze tips zeker toepassen. Ik vind het ook altijd leuk om naar een ouderwetse boekhandel te gaan en uren rond te keuzen, heerlijk! X
  Esther onlangs geplaatst…Fitgirl 2.0 – Toegeven wat minder gingMy Profile

 6. Yolande

  Voor mij heeft de reading challenge ook geholpen! Een paar jaar geleden had ik mezelf opgelegd elke week een boek te lezen en dat is me gelukt! Sindsdien lees ik erg veel.
  Yolande onlangs geplaatst…Drie vervolgboeken onder de loepMy Profile

 7. Ik wil zo graag weer lezen, heerlijk wegdromen in een boek. Maar ik gun mijzelf er weinig tijd voor. Sinds ik moeder ben kan ik ook heel moeilijk stilzitten en concentreren. Jammer, want ik vind lezen zo fijn! Toch blijf ik het proberen! Dank voor je tips.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Spring in bad met de Funky Farm badproductenMy Profile

 8. Sophie

  Oh ik heb laatst zulke heerlijke boeken gelezen! Ik heb met tranen gezeten bij ‘De Laatste liefdesbrief’, en ik wil hem eigenlijk nog een keer lezen. Kippenvel …
  Sophie onlangs geplaatst…PLOG | Dag 5 & 6My Profile

 9. Saar

  Handige tips waar ik zelf ook regelmatig gebruik van maak! Mijn favoriete genre is dan ook heel afhankelijk van het moment. Ik ben dit jaar al heel erg aan de fantasy en zelfhulpboeken. Ik lees meestal ook twee boeken door elkaar zodat ik ook een boek kan nemen afhankelijk van hoeveel zin ik ergens in heb. Dat is dan een fiction en een non-fiction.
  Mijn challenge staat dit jaar op 50, maar volgens mij ga ik daar ruimschoots over gaan. Ik vind die challenge via goodreads bijhouden ook heel motiverend!
  Saar onlangs geplaatst…Hello september | de doelenMy Profile

 10. Chelsey

  Dit artikel had ik nou dus echt nodig! Ik zit de laatste tijd ook in een leesdipje. Mijn boekenkast is volledig gevuld met allerlei boeken. Mijn slechte gewoonte is nieuwe boeken kopen terwijl er nog zo’n 20 ongelezen in de kast staan. Normaal verslind ik boeken, maar nu lukt het maar niet om er de tijd voor te nemen. Ik heb hier zeker wat aan en stiekem heb ik door dit artikel juist meer zin om een boek erbij te pakken :) x
  Chelsey onlangs geplaatst…THE BOYFRIEND TAGMy Profile

 11. Madelon

  Ik probeer nu inderdaad elke dag een beetje te lezen. IK ben nog wel aan het zoeken naar wel moment het beste werkt, wanneer ik me het best kan concentreren. Wat een fijne tips trouwens!
  Madelon onlangs geplaatst…Eén jaar student (is dat niet hip)My Profile

 12. Godelieve

  Lezen is al 50 jaar een favoriete liefhebberij van mij en ik ben zelf ook een veellezer.
  Ik beperk me ook niet tot een bepaald genre maar lees veel verschillende boeken.
  Toevallig las ik vorige week een boek met een aanbeveling van jou erin. Dat vond ik zo leuk om te zien! Een huis in Frankrijk was een gezellig boek om te lezen!
  Godelieve onlangs geplaatst…Boeken lezen is heerlijkMy Profile

 13. Rowan

  Wat een goede tips voor mensen die in een leesdip zitten! Ik vind naar de boekhandel/kringkoop gaan ook altijd een hele goede; ik kom altijd wel met iets thuis wat ik graag wil lezen. En de Reading Challenge is inderdaad ook een goede; mijn teller staat op 28 en heb mezelf een doel gesteld van 40. Nog 12 boeken te gaan dus!
  Rowan onlangs geplaatst…Favourite Fictional BoysMy Profile

 14. Vivian

  Voor mij helpt het vooral heel erg om boeken te lezen waarvan ik weet dat ik ze leuk vind, meestal zijn dat dan herlezers. Het gewoontegetrouw lezen ga ik eens proberen, lijkt me heerlijk om elke dag een vast moment te hebben om in een boek te duiken!
  Vivian onlangs geplaatst…Laten we het eens over pijn hebbenMy Profile

 15. Denise

  Yaay voor deze tips. Ik zit op dit moment in een ongelofelijke leesdip. Bleh. Mijn koffer voor vakantie puilde uit van de boeken, maar ik heb nog steeds het boek niet uit dat ik in mijn handbagage had meegenomen en waar ik inmiddels al weken in bezig ben. Ik vind het echt frustrerend. Normaal lees ik zo makkelijk een paar boeken per maand weg. Ik ga direct even testen of je tips in de praktijk ook echt werken :-)
  Denise onlangs geplaatst…HNTM is weer begonnen – en ik vind het nog leuk ook!-My Profile

 16. Ik ben eigenlijk de laatste tijd weer een beetje in de leesflow beland moet ik zeggen! Ik hou erg van thrillers maar tussendoor wissel ik af met totaal andere boeken. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik nu eerst de boeken uit mijn boekenkast gelezen moet hebben voor ik nieuwe ga kopen, anders blijft het zich maar opstapelen haha! Naast de gewone boekenwinkels kijk ik bij tweedehands zaakjes ook mijn ogen uit bij de boeken trouwens ;)
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…My life in pictures #51My Profile

 17. Yvonne

  Goede tips om het een leesdip te komen. Ik lees nu ook eens een ander genre en heb al zin om vanavond weer met mijn boek op de bank neer te ploffen. Ik lees meestal chicklits, en lees nu een thriller.

Geef een antwoord

CommentLuv badge