Blog

5 x Waarom lezen goed én gezond voor je is

Mijn liefde voor boeken kent geen grenzen, dat zal ik niet ontkennen. Nu ik weer lekker aan het werk ben tussen de mooiste verhalen, gepassioneerde auteurs en lieve collega’s die ook overstromen van het plezier dat zij aan boeken beleven, geeft mij dat ontzettend veel energie. Ik hoor het steeds vaker; we hebben geen tijd om te lezen! Maar als ik je vertel waarom lezen juist zo goed en gezond voor je is, maak je er dan sneller wat meer tijd voor vrij? Geniet weer van een goed boek, veel leesplezier!

  1. Allereerst werkt lezen ontspannend. En sinds wanneer is ontspanning slecht? Precies, dat is júist goed voor je gesteldheid. Eindelijk even opladen, uitrusten en de tijd nemen voor jezelf; dat geeft ruimte en nieuwe energie! Dat lezen stressverlagend werkt, blijkt bovendien ook echt waar te zijn. Omdat je je gedachten even verplaatst, word je afgeleid en daalt zelfs je hartslag.
  2. Lezen verrijkt. Ik vergelijk het lezen altijd met reizen, met daarbij het verschil dat je kunt blijven zitten waar je bent. Door te lezen kom je namelijk ook in aanraking met andere  culturen, mensen, belevenissen. Je kunt zelfs grenzen overgaan en reizen door de tijd terwijl je niet eens een ticket hoeft te boeken, ideaal!
  3. Door te lezen vergroot je je woordenschat. Bovendien is het lezen goed voor je concentratie en het geheugen. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat je kinderen helpt hun woordenschat aanzienlijk te vergroten door aan hen voor te lezen.
  4. Lezen is goed voor de verbeelding. Hoe meer je leest, hoe beter je een voorstelling kunt maken van een bepaalde situatie. Ook leef je sneller mee waardoor je als socialer wordt bestempeld.
  5. Je leert jezelf beter kennen waardoor je zelfkennis wordt vergroot. Door te lezen kom je in contact met ideeën en inzichten van anderen waar je wel of niet een gevoel bij hebt of een mening over creëert. Dit draagt allemaal bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, omdat je je als lezer eenmaal sneller open stelt.

En ik zal nog even afsluiten met een leuk feitje, want het schijnt dat je veel beter slaapt als je van te voren een boek leest. Het kost namelijk heel wat energie om een boek te lezen waardoor je sneller de slaap kunt vatten. Bovendien is het ook erg lekker om na een hectische dag even tijd voor jezelf in te lassen door op bed heerlijk te ontspannen met een goed boek. En dat je daardoor beter gaat slapen is dan natuurlijk heel erg welkom!

Welk boek lees jij momenteel? Veel leesplezier!

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.