5 x Waarom lezen goed én gezond voor je is
Me-time HNTM terugkijken en dan lekker lezen voor #Boektober #happy #enjoy #relax #time #book #instabook #pink #cozy #tea

5 x Waarom lezen goed én gezond voor je is

Mijn liefde voor boeken kent geen grenzen, dat zal ik niet ontkennen. Nu ik weer lekker aan het werk ben tussen de mooiste verhalen, gepassioneerde auteurs en lieve collega’s die ook overstromen van het plezier dat zij aan boeken beleven, geeft mij dat ontzettend veel energie. Ik hoor het steeds vaker; we hebben geen tijd om te lezen! Maar als ik je vertel waarom lezen juist zo goed en gezond voor je is, maak je er dan sneller wat meer tijd voor vrij? Geniet weer van een goed boek, veel leesplezier!

 1. Allereerst werkt lezen ontspannend. En sinds wanneer is ontspanning slecht? Precies, dat is júist goed voor je gesteldheid. Eindelijk even opladen, uitrusten en de tijd nemen voor jezelf; dat geeft ruimte en nieuwe energie! Dat lezen stressverlagend werkt, blijkt bovendien ook echt waar te zijn. Omdat je je gedachten even verplaatst, word je afgeleid en daalt zelfs je hartslag.
 2. Lezen verrijkt. Ik vergelijk het lezen altijd met reizen, met daarbij het verschil dat je kunt blijven zitten waar je bent. Door te lezen kom je namelijk ook in aanraking met andere  culturen, mensen, belevenissen. Je kunt zelfs grenzen overgaan en reizen door de tijd terwijl je niet eens een ticket hoeft te boeken, ideaal!
 3. Door te lezen vergroot je je woordenschat. Bovendien is het lezen goed voor je concentratie en het geheugen. Zo is bijvoorbeeld bewezen dat je kinderen helpt hun woordenschat aanzienlijk te vergroten door aan hen voor te lezen.
 4. Lezen is goed voor de verbeelding. Hoe meer je leest, hoe beter je een voorstelling kunt maken van een bepaalde situatie. Ook leef je sneller mee waardoor je als socialer wordt bestempeld.
 5. Je leert jezelf beter kennen waardoor je zelfkennis wordt vergroot. Door te lezen kom je in contact met ideeën en inzichten van anderen waar je wel of niet een gevoel bij hebt of een mening over creëert. Dit draagt allemaal bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling, omdat je je als lezer eenmaal sneller open stelt.

En ik zal nog even afsluiten met een leuk feitje, want het schijnt dat je veel beter slaapt als je van te voren een boek leest. Het kost namelijk heel wat energie om een boek te lezen waardoor je sneller de slaap kunt vatten. Bovendien is het ook erg lekker om na een hectische dag even tijd voor jezelf in te lassen door op bed heerlijk te ontspannen met een goed boek. En dat je daardoor beter gaat slapen is dan natuurlijk heel erg welkom!

Welk boek lees jij momenteel? Veel leesplezier!

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 9 reacties.

 1. Benthe

  Eigenlijk zo waar… ik lees alleen als ik me al ontspannen voel en niks beters te doen heb. Zo komt het dat ik echt maaanden over een boek kan doen, helemaal niet fijn. Ik ga er voortaan meer tijd voor vrijmaken 😊.
  Benthe onlangs geplaatst…Mijn bullet journalMy Profile

 2. Kirsty

  Hier ben ik het helemaal mee eens! Zelf lees ik eigenlijk elke dag wel. Zeker voor het slapen vind ik het wel een must, omdat je er zo ontspannen van wordt. Dan leg ik de telefoon ook zoveel mogelijk weg en focus ik mij alleen op het boek dat ik dan lees :)
  Kirsty onlangs geplaatst…My Week in Photos Maart 2 (laatste MWIP?)My Profile

 3. Fleur

  Helemaal waar! Sinds het Kobo abbonement er is ben ik weer aan het lezen geslagen en heb me in tijden -op de momenten dat ik kees dan- niet zo rustig gevoeld! Tis zo fijn om even uit je eigen wereld te stappen en ongenegeerd even in iemand anders te plaatsen! Ik lees op dit moment Bob de straatkat en het is héérlijk!

 4. Faye

  Helemaal waar !
  Ik hou ook echt van lezen, als ik gespannen ben pak ik een boek erbij en voor ik het week ben ik een paar uur verder en heel chill ;-)!

  Leuke post!

 5. Ik hou van lezen. Vooral voor de ontspanning. Even de dagelijkse beslommeringen loslaten en even in een andere wereld zijn met mijn gedachten. Nu ben ik weer begonnen met het lezen van Harry Potter. Heerlijke boeken vind ik dat.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Mijn zoektocht naar geluk #7My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge