5 X schrijftips uit de praktijk

5 X schrijftips uit de praktijk

Heb jij ontzettend veel zin om te schrijven? Maar weet je even niet hoe je dat kunt aanpakken? Of je nu aan een blog zou willen werken of lekker groots denkt door een boek te willen schrijven: ik weet zeker dat het je gaat lukken! Ik mag als werknemer van een uitgeverij dagelijks werken met inspirerende schrijvers en dat is echt een eer. Ik geniet er met volle teugen van en het blijft erg onwerkelijk om met zoveel talent samen te mogen werken. Ook worden er regelmatig schrijftips gedeeld en ik heb een top vijf samengesteld die ik vaak heb gehoord. Deze komen regelrecht uit de praktijk, lees en leer je mee? 

♧ Tone of voice – Bedenk voordat je gaat beginnen wie eigenlijk je doelgroep is. Wie gaat jouw woorden lezen, wat wil je ermee bereiken? Wil je hen amuseren, informeren of misschien enthousiasmeren? En zijn het kids of eerder mannetjes met kunstgebitjes? Zorg dat de manier waarop je schrijft aansluit bij de doelgroep zodat de tekst beter wordt begrepen. En een pakkende opening zorgt er gelijk voor dat jouw doelgroep geïnteresseerd raakt. Er was eens… Stop! Extra tip: probeer clichés te vermijden.

♧ Show, don’t tell – Je kunt ervoor kiezen om een waterval aan informatie op te schrijven waarbij je hoopt dat de lezer het ontvangt, maar je kunt ook een ‘beleving’ meegeven middels woorden. Dit laatste komt veel beter binnen bij de lezer en zorgt ervoor dat hij of zij helemaal meegesleept wordt. Zet emoties, gedachtes en ervaringen op papier in plaats van feitjes op te dreunen. Wek een personage tot leven, schets de omgeving en creëer kleur met woorden. Toon in plaats van het ‘slechts’ te vertellen.

♧ Ontdek jouw schrijfstijl – Hoe langer je schrijft, hoe unieker je schrijfstijl wordt mits je dichtbij jezelf blijft. Maak je je er in het begin echt niet druk om of jouw schrijfstijl wel of niet in een hokje te plaatsen is, een eigen schrijfstijl ontwikkel je met de tijd als je maar blijft oefenen. Misschien schrijf je graag met humor of gebruik je veel beeldende woorden. Wellicht schud je thrillerscenes zo uit je mouw; lees de teksten die je schrijft goed na en wie weet ontdek je een eigen stijl. Wees niet bang om jouw verhaal of artikel met anderen te delen, hoe spannend dit moment ook is, zo ontvang je feedback en kan je opmerkingen verwerken en het verhaal laten groeien. En misschien krijgt iemand gelijk een bepaald gevoel bij jouw schrijfstijl, stel je jezelf ervoor open, want het is een geweldige kans om sterker te worden als schrijver!

♧ Kill your darlings – Een bekende uitdrukking bij ons op de redactie, omdat veel schrijvers geneigd zijn om vooral heel uitgebreid hun verhaal op te zetten en zij bang zijn om het klein te houden. En het is ook spannend, vooral die rode pen! Maar uiteindelijk maakt schrappen je verhaal wel sterker. Wees daarom niet bang en ga ervoor, zo kies je voor kwaliteit!

Toon lef – Wil je iets schrijven? Just do it! Het is niet erg om je fantasie eens flink te gebruiken. Toon lef en durf op te schrijven wat je denkt. Wees niet bang voor kritiek, want wie zegt dat de halve wereld jouw tekst zal lezen? Denk stap voor stap; dromen mag altijd! Probeer jouw lef door te vertalen in het verhaal met woorden. Je kunt het! Ik kan niet wachten om het te lezen…

Wat is jouw ultieme schrijftip? Zou jij graag een boek willen schrijven?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Dit bericht heeft 30 reacties.

 1. Deisy

  Wat een fijn artikel weer! Ik ben op dit moment bezig met de Nanowrimo dus kan dit zeker wel gebruiken haha ;-) Vooral in kort en bondig zijn ben ik nog niet zo’n hele kei, maar dat wordt aan gewerkt haha ;-)
  Deisy onlangs geplaatst…6 stappen om die leuke baan te vindenMy Profile

 2. Marlotte

  Wat een fijne tips! Zelf heb ik wel een droom om een boek te schrijven. Maar daar is het nu nog iets te vroeg voor denk ik.
  Marlotte onlangs geplaatst…Benefits of chia seedMy Profile

 3. Patricia

  Fijn artikel met goede tips! Ik heb altijd al een boek willen schrijven en ben sinds kort ook echt begonnen. Een goede tip is ook om je personages in je boek goed te leren kennen. Ik heb voor elke belangrijke personage een karakterdossier gemaakt. Niet alleen hoe ze eruit zien, maar ook verschillende karaktereigenschappen, hobby’s, wat hun doel is etc. Erg handig om af en toe op terug te vallen!
  Patricia onlangs geplaatst…Picture Story: Grand Canyon North Rim, klein probleempje!My Profile

 4. Kelly

  Ik vind schrijven heel erg leuk, maar ik heb geen droom om ooit een boek te gaan schrijven. Fijne tips!
  Kelly onlangs geplaatst…36 maanden SennaMy Profile

 5. Danielle

  Een boek schrijven zou ik niet zo snel doen, wel schrijf ik korte verhalen die ik wil vertalen naar video.. voor video geld ook zeg zo veel mogelijk met zo min mogelijk woorden.. dat vind ik lastig omdat ik van nature best een beetje langdradig ben ;)
  Danielle onlangs geplaatst…5 tips voor een gestructureerder levenMy Profile

 6. Lien

  Ik heb onlangs de Margriet thrillerwedstrijd gewonnen en mijn verhaal is toen opgenomen in een bundel met korte spannende verhalen. Maar een compleet boek op mijn naam zou nog een wens zijn! Het ontbreekt me helaas aan tijd… maar even iets anders: hoe kom je aan die enorm leuke beker??
  Lien onlangs geplaatst…Kringloopgeluk en al een beetje kerst in de keetMy Profile

 7. Dit zijn zo nog eens tips waar ik een heleboel aan heb! Ik merk wel dat ik echt de voorkeur geef aan een schrijfstijl met veel beeldende woorden en een vleugje humor, ja. Schrappen is trouwens echt iets wat ik eng vind, omdat ik vaak schrik heb dat ik iets goeds schrap.
  Britt • Annebrittures onlangs geplaatst…DIY bookmark flower origamiMy Profile

 8. Linda

  Het gewoon doen is denk ik wel de beste tip. Al schrijvende kom je er dan al snel achter waar je over wilt schrijven en wat je ligt. Fijne tips meis! Ik heb mij lang tegen laten houden omdat mijn spelling niet fantastisch is, maar ben blij dat ik dat perfectionistische ei heb laten gaan :)
  Linda onlangs geplaatst…New Blue CoatMy Profile

 9. De eerste is zeker belangrijk, de rest gaat bij mij vanzelf. Het verhaal komt in me op en ik schrijf het neer, natuurlijk verander ik er achteraf wel eens iets aan, maar tijdens het schrijven kan ik lekker mijn gang gaan. Van iets kleins kun je makkelijk iets groters maken, ingaan op details is niet verkeerd, tenzij het langdradig wordt.
  Anne-Sterre onlangs geplaatst…Tip | Søstrene Grene | Bron van inspiratieMy Profile

 10. Nadia

  Om de zoveel tijd wil ik ook wel eens een boek schrijven, maar dat idee heeft nooit serieuze vormen aangenomen omdat ik altijd denk ‘En als het af is ben je nog niet klaar, want vindt dan maar eens een uitgever die je een kans geeft.’
  Nadia onlangs geplaatst…Boekrecensie – Blijf bij mijMy Profile

 11. Leonie

  Ik ben nu bezig met NaNoWriMo dus wat extra schrijftips zijn altijd fijn! Vooral show, do’nt tell ben ik dit keer hard mee bezig
  Leonie onlangs geplaatst…Wednesday wisdomMy Profile

 12. Suzanne

  Fijne tips. Ik schreef vooral vroeger hele verhalen. Die na 3 bladzijdes waren afgelopen, omdat ik geen zin meer had ;-) Nu houd ik het gewoon bij bloggen.
  Suzanne onlangs geplaatst…Meet The Boyfriend TagMy Profile

 13. Joyce

  Goede tips! Sowieso inderdaad schrijven, schrijven, schrijven, hoe meer ervaring je opdoet, hoe beter je erin wordt. En ja ik zou dolgraag een boek willen schrijven, maar dat wist je natuurlijk al haha. Ik moet alleen die stap ook echt gaan zetten!
  Joyce onlangs geplaatst…Video: wat ik eet op een dagMy Profile

 14. Vivian

  Goeie tips! Vooral het tonen van lef is een hele mooie: ik merk vaak dat ik sommige dingen niet durf te schrijven omdat het nogal precair is of een beetje risky, maar het dan juist toch doen geeft vaak een heel goed gevoel!
  Vivian onlangs geplaatst…8x je tentamens halen als je chronisch ziek bentMy Profile

 15. Evelyne

  Als tiener moest ‘k van m’n mama boeken lezen. Maar dat minderde met de jaren, tot op de dag van vandaag ik geen boek meer lees. Ik moet toegeven dat ‘k nu liever een tijdschrift lees met een 2 pagina-artikel, maar ook dat komt nog zelden voor. Toch had ‘k ooit een schrijfmicrobe in mij & begon ‘k korte verhalen te schrijven. Meestal over m’n eigen ‘ervaringen’ met fictieve personen.
  Evelyne onlangs geplaatst…ღFotografie mijn levenღ #8My Profile

 16. Goede tips! Deze zijn inderdaad heel belangrijk.

  Mijn tip is om te schrijven zoals je praat. Maak geen onnodig moeilijke constructies. Die zou je ook niet maken wanneer je je verhaal of uitleg mondeling vertelt. Hou het simpel en duidelijk.

  Ik ben momenteel een boek aan het schrijven over creatief denken. Ik wist dat het moeilijk zou zijn, maar ik heb het toch nog wat onderschat. :-)

 17. Simone

  Als ik wat verderop ben in mijn proces, wil ik ook graag een boek gaan schrijven. Ik ben wel zo iemand die een verhaal inderdaad enorm uitgebreid kan opschrijven. Daarin kan ik mezelf dan helemaal verliezen en het overzicht is zoek (zo ook voor de lezer). Met gevoel schrijven, dat kan ik op zich wel. Ik moet het alleen gaan durven en concretiseren. Bedankt voor de fijne tips!
  Simone onlangs geplaatst…Ode aan de vrijwilligerMy Profile

 18. Nathalie

  Mooie tips, vooral de laatste spreekt me erg aan. Tegenwoordig probeer ik meer lef te hebben en mijn gevoel te volgen, dus hoop nu ook lekker te gaan pennen nu ik weer meer tijd heb.

  Heb je zelf nog ambities om een boek te schrijven? Vind je altijd erg leuk en goed schrijven, zou echt tof zijn om een boek van jouw hand te lezen 😉

  1. Dagmar Valerie

   Wauw wat een eer je lieve reactie dankjewel Nathalie! Ik zeg nooit nooit :) Haha lekker geheimzinnig, maar wie weet komt het er binnenkort wel aan… Spannend!

Geef een antwoord

CommentLuv badge