Blog

5 X schrijftips uit de praktijk

Heb jij ontzettend veel zin om te schrijven? Maar weet je even niet hoe je dat kunt aanpakken? Of je nu aan een blog zou willen werken of lekker groots denkt door een boek te willen schrijven: ik weet zeker dat het je gaat lukken! Ik mag als werknemer van een uitgeverij dagelijks werken met inspirerende schrijvers en dat is echt een eer. Ik geniet er met volle teugen van en het blijft erg onwerkelijk om met zoveel talent samen te mogen werken. Ook worden er regelmatig schrijftips gedeeld en ik heb een top vijf samengesteld die ik vaak heb gehoord. Deze komen regelrecht uit de praktijk, lees en leer je mee? 

♧ Tone of voice – Bedenk voordat je gaat beginnen wie eigenlijk je doelgroep is. Wie gaat jouw woorden lezen, wat wil je ermee bereiken? Wil je hen amuseren, informeren of misschien enthousiasmeren? En zijn het kids of eerder mannetjes met kunstgebitjes? Zorg dat de manier waarop je schrijft aansluit bij de doelgroep zodat de tekst beter wordt begrepen. En een pakkende opening zorgt er gelijk voor dat jouw doelgroep geïnteresseerd raakt. Er was eens… Stop! Extra tip: probeer clichés te vermijden.

♧ Show, don’t tell – Je kunt ervoor kiezen om een waterval aan informatie op te schrijven waarbij je hoopt dat de lezer het ontvangt, maar je kunt ook een ‘beleving’ meegeven middels woorden. Dit laatste komt veel beter binnen bij de lezer en zorgt ervoor dat hij of zij helemaal meegesleept wordt. Zet emoties, gedachtes en ervaringen op papier in plaats van feitjes op te dreunen. Wek een personage tot leven, schets de omgeving en creëer kleur met woorden. Toon in plaats van het ‘slechts’ te vertellen.

♧ Ontdek jouw schrijfstijl – Hoe langer je schrijft, hoe unieker je schrijfstijl wordt mits je dichtbij jezelf blijft. Maak je je er in het begin echt niet druk om of jouw schrijfstijl wel of niet in een hokje te plaatsen is, een eigen schrijfstijl ontwikkel je met de tijd als je maar blijft oefenen. Misschien schrijf je graag met humor of gebruik je veel beeldende woorden. Wellicht schud je thrillerscenes zo uit je mouw; lees de teksten die je schrijft goed na en wie weet ontdek je een eigen stijl. Wees niet bang om jouw verhaal of artikel met anderen te delen, hoe spannend dit moment ook is, zo ontvang je feedback en kan je opmerkingen verwerken en het verhaal laten groeien. En misschien krijgt iemand gelijk een bepaald gevoel bij jouw schrijfstijl, stel je jezelf ervoor open, want het is een geweldige kans om sterker te worden als schrijver!

♧ Kill your darlings – Een bekende uitdrukking bij ons op de redactie, omdat veel schrijvers geneigd zijn om vooral heel uitgebreid hun verhaal op te zetten en zij bang zijn om het klein te houden. En het is ook spannend, vooral die rode pen! Maar uiteindelijk maakt schrappen je verhaal wel sterker. Wees daarom niet bang en ga ervoor, zo kies je voor kwaliteit!

Toon lef – Wil je iets schrijven? Just do it! Het is niet erg om je fantasie eens flink te gebruiken. Toon lef en durf op te schrijven wat je denkt. Wees niet bang voor kritiek, want wie zegt dat de halve wereld jouw tekst zal lezen? Denk stap voor stap; dromen mag altijd! Probeer jouw lef door te vertalen in het verhaal met woorden. Je kunt het! Ik kan niet wachten om het te lezen…

Wat is jouw ultieme schrijftip? Zou jij graag een boek willen schrijven?

Liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.