Blog

10 tips van Sacha de Boer voor foodfotografie

IMG_4018
Wanneer je veel liefde en energie steekt in het maken van een heerlijk diner voor familie en vrienden (bijvoorbeeld met kerst!), dan wil je dat ook terugzien in de foto’s van deze prachtige gerechten. Sacha de Boer, fotografe, gespecialiseerd in onder andere food photography en natuurlijk bekend van het NOS journaal, geeft tips voor het maken van de ultieme foto van een gerecht. Zo kan er dit jaar nog langer worden genoten van het kerstdiner, niet alleen tijdens het koken en het eten zelf, maar ook van het ´bewijsmateriaal´ van het jaarlijkse culinaire hoogstandje. Aan de slag!

IMG_8226

Back to Basics
Eerder kwam er al een review over het boek Back to basics online (klik hier voor de recensie)  heeft het plezier in het koken aan mij teruggegeven. Waar ik voorheen stond te worstelen met mijn minimale energie  (voor de nieuwe lezers: ik heb fibromyalgie en CVS) en het moeilijk lang kunnen staan, geniet ik nu met volle teugen van de smaakvolle recepten. Ik vind het heel praktisch en fijn dat het boek is ingedeeld in eetmomenten: lunch, voor, hoofd, na en feest. Voor elk moment zitten er genoeg recepten tussen waarmee ik aan de slag kan, heerlijke inspiratie! En nu pak ik feest er ook zeker bij!

Ook geniet ik volop van de prachtige fotografie, de foto’s die zijn gebruikt om de recepten een gezicht te geven, zijn ongelooflijk mooi. Back to basics is echt een feest om naar te kijken, maar ook om van te smullen. Ik vind het heel bijzonder dat er een samenwerking is aangegaan tussen een chef-kok én fotografe, dat zorgt voor topkwaliteit op elke bladzijde.

Sacha’s toptips voor foodfotografie

  • Bereid je voor, zorg dat techniek, camera en licht klaar zijn voordat je gaat koken. Fotografeer dus eerst met een stand-in zoals een doormidden gesneden kiwi of citroen.
  • Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.
  • Werk met reflectieschermen of -schermpjes om harde schaduwen zachter te maken.
  • Speel ook eens met zwarte reflectie voor meer diepte.
  • Zoek een mooie ondergrond: bij art supplies winkels hebben ze voor een paar euro al prachtig papier dat een mooie sfeer creëert in een foto.
  • Zoek in je props, zoals servies en bestek, naar contrasten. Combineer bijvoorbeeld iets nieuws met iets ouds.
  • Speel met kleuren: verschillende nuances van een bepaalde kleur of gebruik juist ingrediënten met contrasterende kleuren.
  • Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp.
  • Een diafragma van 5.6 of 6.3 is het beste; daardoor loopt de scherpte mooi weg.
  • Werk met verse producten, kook het niet te lang door en fotografeer het gerecht zo snel mogelijk nadat het is geserveerd zodat het er fris uitziet.

Titel: Back to basics, Auteur: Jacob-Jan Boerma & Sacha de Boer, Uitgeverij: Unieboek Sepctrum, Prijs: €25,00, Aantal pagina’s: 165,  ISBN 9789000343195

Winactie #Nikon_kerstdiner
Foto´s van het kerstdiner hebben er nog nooit zo goed uitgezien. Met de tips van Sacha is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar fotografieskills naar een hoger niveau te tillen. Nikon roept daarom iedereen in Nederland op om met behulp van bovengenoemde tips hun kerstdier te fotograferen en te delen op Facebook en Instagram. Alle food foto´s met hashtag #Nikon_kerstdiner die tussen 23 december en 27 december op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest worden geplaatst maken kans op een D3300.

Wat zet jij met kerst op tafel?

Liefs Dagmar

Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.