Wat hij zegt – Als bloggen een taal had

Wat hij zegt – Als bloggen een taal had

Jordy Dagmar bydagmarvalerie
Dit artikel is geschreven door mijn vriend Jordy –  Zit je lekker op de bank een goed boek te lezen, hoor je op de achtergrond termen als ‘vlog’, ‘stash’ of ‘selfie’. En geloof me, als vriend van een actieve blogger krijg ik dagelijks zulke woorden te horen of te lezen. Wat zegt Dagmar nou? Wat betekenen die gekke woorden? In de Dikke van Dale kan je ze niet vinden dus ik ben zelf op zoek gegaan. Hier volgen de meest gebruikte woorden uit het blogjargon.

Plog – Haha dit woord lijkt rechtstreeks uit de minion taal te komen. Dagmar en Anne schijnen deze taal zelfs vloeiend te spreken. Een plog is een manier van bloggen met heel veel foto’s. Zo heb je ook een ‘vlog’. De v staat voor video en dat is dus een video blog. Kortom, lekker praten voor de camera en dit doet Dagmar ook sinds kort op YouTube.

Tag – Dat is het Duitse woord van ‘dag’. En als ik iemand tag, dan noem ik die persoon bijvoorbeeld in een post (nee, niet via de traditionele envelop, maar via Facebook). Oh, ik hoor net van Dagmar dat het ook iets met vragen beantwoorden is op je blog in de vorm van een artikel. Zoiets als een vriendinnenboekje van de basisschool? Maar dat waren maximaal 15 vragen?! Hoe kan je daar dan steeds een tag van maken, huh?

Selfie –  Dit woord stond wel in De Dikke van Dale! Iedereen is het massaal gaan oppakken en doet het overal. Foto’s van jezelf maken op de gekste plekken of gewoon op een leuk moment. Je hebt vast wel wat selfies op je telefoon staan, toch? En wist je dat Dagmar haar linkerarm ook wel een ‘selfie-arm’ wordt genoemd haha?

Bloglovin – Hou je van bloggen, dan is Bloglovin the place to be. Een verzamelplek van allerlei soorten blogs, voor ieder wat wils. Ongelooflijk hoeveel mensen hier dagelijks op kijken en de nieuwste artikelen lezen. Ik vind het ook heel bizar dat zoveel lezers Dagmar volgen via dit kanaal.

Unboxing – Ik kan thuis een postkantoor beginnen met al die pakketjes die we ontvangen. Het is natuurlijk superspannend om te weten wat er in zit, het uitpakken noem je dan ook ‘unboxing’. Je zou eens op YouTube moeten kijken hoe veel ‘unboxing’ video’s er alleen al zijn. En van de meest gekke dingen zoals gitaren, stripboeken en zelfs spinnen! Maar dat is misschien minder relevant voor bloggers, laten we het bij perspakketjes, Primark, H&M en Lush houden. Zit ik goed qua merken? Bonuspunten graag!

OOTD – Ongelooflijk lange, Ontelbare To-Do lijstjes die Dagmar steeds maakt? Het huis ligt er vol mee. Of het zijn gewoon wat letters achter elkaar geplakt… Ik hoor net dat de afkorting voor Outfit of the day staat, nou dát verklaart een hoop haha. Ik ga wel eens met Dagmar foto’s maken van outfits en denk maar niet dat we er één, twee, drie mee klaar zijn, maar dat is niet erg. Die foto’s kunnen dan weer gebruikt worden voor een OOTD, score!

DIY – Do it yourself! Crea bea bloggers! Hmm… Dagmar schrijft hier geloof ik niet echt over. Ze zegt wel vaak Do it yourselfie!

Bloggersmeeting – Als ik dit hoor of lees, moet ik denken aan hordes meiden die gillend om een nagellakje staan te springen. Ik heb er laats eentje mogen bijwonen, maar dat was een persevent van de Primark, en het viel mij 100% mee! Het is een mooie gelegenheid om je blogvriendinnen weer te zien en het is gelijk een gezellige belevenis.

Goodiebag – Een leuk presentje dat je na een evenement meekrijgt. Zelfs ik vind het soms spannend wat er in een goodiebag zit, maar dan moet ik eerst wachten totdat er van alle kanten foto’s worden gemaakt… Bloggerslife!

Like – Sjah, heeft deze echt nog uitleg nodig?

Hashtag – Vroegah (toen kippen nog tanden hadden) was het gewoon een ‘hekkie’ die je soms moest indrukken voor het opwaarderen van je beltegoed of een menu van een telefooncentrale. Nu wordt de hashtag massaal gebruikt om woorden, namen of onderwerpen beter uit te lichten.

Musthave –  Iets wat je MOET hebben. Iedereen heeft wel zoiets. Ik heb dat met horloges.

Stash – A stash of gold! Of… een stapel met beatyproducten, zeeën aan nagellak of paletten waar Vincent van Gogh jaloers op kan zijn.

Lurker – De naam doet me denken aan een Lord of the Rings film, maar dan zit ik er dus echt helemaal naast. Een lurker is namelijk iemand die wel de artikelen leest maar niet reageert. Them bastards!

♧ Swatches – Het horlogemerk Swatch in meervoud. Toen ik Dagmar een keer door het huis zag lopen met allemaal gekleurde strepen op haar arm dacht ik even dat ze was doorgeslagen met haar zebra obsessie, maar dát zijn dus swatches!

Welke woorden gebruiken jullie veel als blogger?

Groetjes Jordy

Follow Dagmar on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Dit bericht heeft 67 reacties.

 1. Ahh wat super leuk bedacht dit Dagmar! Ik vind het echt geweldig om dit te lezen, heb hard op gelachen haha. Super leuk om het een keer van een soort van ‘buitenstaander’ te horen wat hij nou van al die termen vind! :) Heel leuk geschreven ook! Liefs
  Tessa | Raspberry & Ripped Jeans onlangs geplaatst…The Perfect Stylish BoyfriendMy Profile

 2. Kim

  Ik heb echt hardop zitten lachen. Wat een leuk artikel zeg,. Heel erg leuk dat je vriend je hier zo in steunt. Mooi om te zien <33
  Kim onlangs geplaatst…Primark shoplogMy Profile

 3. Petra

  Hahaha er gaat een wereld voor je open. Ik ben zelf totaal niet bezig met beauty (draag wel make up hoor) dus de term swatches komt hier in huis niet voor.
  Petra onlangs geplaatst…Mijn oudersMy Profile

 4. Marloes

  Haha onwijs leuk om te lezen weer! Gillende meiden die staan te springen om een nagellak. Die houden we erin :-)
  Marloes onlangs geplaatst…Fall Lookbook 2014My Profile

 5. Suze

  Super leuk haha! Misschien moet ik mijn vriend ook eens zo’n artikel in laten vullen, grappig!

 6. Evelien

  Weer super leuk geschreven door Jordy. Echt leuk dat hij ook zo nu en dan een artikel post. Volgens mij zijn jullie echt een heel leuk stel samen.
  Evelien onlangs geplaatst…Project Positief TagMy Profile

 7. Fleur

  Haha super leuk dit! Je vriend schrijft ook echt op een heel leuke en grappige manier!

 8. Kelly

  Hahahah geweldig om te lezen! Jordy weet er nog een heleboel van af! Super leuk om te lezen! Tim vindt het ook heel leuk als ik pakketjes binnenkrijg en hij wilt altijd meteen weten wat het is! Ook zo’n nieuwsgierig aagje haha.
  Kelly onlangs geplaatst…VLOG | Workshop #shapematters & persdagMy Profile

 9. Karlijn

  Hahahaha ik heb dit net hardop voorgelezen aan mijn zusje :) Zo leuk en ook zo herkenbaar. Alleen dat niet met een vriendje maar met vriendinnen en mijn zussen. Die hebben vaak zoiets van ‘waaat zeg je nu weer’ reactie. Net als de # op instagram, die snappen ze ook nooit :)
  Karlijn onlangs geplaatst…Een stoel uit 77 puzzelstukjesMy Profile

 10. marielle

  Van het woord lurker had ik nog nooit gehoord hoor haha! Maar de rest van de woorden komen inderdaad heel bekend voor!
  marielle onlangs geplaatst…Happy helloweenMy Profile

 11. Cindy

  Het viel mij ook 100% mee om jou te ontmoeten tijdens de opening van de Primark hoor ;) Want jij, als vriend van bekende blogger, wordt natuurlijk ook vaak lastig gevallen door meisjes die je herkennen op straat en die met je op de foto willen. Of althans, dat komt nog wel, als je doorgaat met deze ontzettend leuke artikelen! Ga zo door, ik geniet er van!
  Cindy onlangs geplaatst…Essence Longlasting Lipstick Adorable Matt!My Profile

 12. Whitney

  Hoe komisch! Leuk geschreven, ook ik ben weer helemaal up to date. Leuk dat je haar op zo een leuke manier steunt.
  Whitney onlangs geplaatst…Healthy Snack #3My Profile

 13. Eva

  Geniaal! Heerlijk geschreven! Net als vele anderen kende ik het woord lurker nog niet, dus weer wat geleerd.

 14. Beau

  Hahaha wat een leuk artikel! Ik reageer maar eens een keertje, zodat ik even geen ‘lurker’ ben, haha. Kende het woord niet eens!

 15. Hhaahhaha oh geweldig dit! Gisteren was ik met een goede vriend winkelen en toen we bij de make-up aan het kijken waren grapte ik dat ik hem een keer ga opmaken. En eh ja ook zijn handen moesten geloven aan swatches want de mijne waren vol *oeps*
  Floor Daasvand onlangs geplaatst…I heart it, We heart it #33My Profile

 16. elena

  Haha geniaal deze post:)) Ik heb echt moeten lachen!! Het enige woord wat ik niet wist was lurker. Dus ik reageer maar snel;)

Geef een antwoord

CommentLuv badge