Blog

Wat hij zegt – Als bloggen een taal had

Jordy Dagmar bydagmarvalerie
Dit artikel is geschreven door mijn vriend Jordy –  Zit je lekker op de bank een goed boek te lezen, hoor je op de achtergrond termen als ‘vlog’, ‘stash’ of ‘selfie’. En geloof me, als vriend van een actieve blogger krijg ik dagelijks zulke woorden te horen of te lezen. Wat zegt Dagmar nou? Wat betekenen die gekke woorden? In de Dikke van Dale kan je ze niet vinden dus ik ben zelf op zoek gegaan. Hier volgen de meest gebruikte woorden uit het blogjargon.

Plog – Haha dit woord lijkt rechtstreeks uit de minion taal te komen. Dagmar en Anne schijnen deze taal zelfs vloeiend te spreken. Een plog is een manier van bloggen met heel veel foto’s. Zo heb je ook een ‘vlog’. De v staat voor video en dat is dus een video blog. Kortom, lekker praten voor de camera en dit doet Dagmar ook sinds kort op YouTube.

Tag – Dat is het Duitse woord van ‘dag’. En als ik iemand tag, dan noem ik die persoon bijvoorbeeld in een post (nee, niet via de traditionele envelop, maar via Facebook). Oh, ik hoor net van Dagmar dat het ook iets met vragen beantwoorden is op je blog in de vorm van een artikel. Zoiets als een vriendinnenboekje van de basisschool? Maar dat waren maximaal 15 vragen?! Hoe kan je daar dan steeds een tag van maken, huh?

Selfie –  Dit woord stond wel in De Dikke van Dale! Iedereen is het massaal gaan oppakken en doet het overal. Foto’s van jezelf maken op de gekste plekken of gewoon op een leuk moment. Je hebt vast wel wat selfies op je telefoon staan, toch? En wist je dat Dagmar haar linkerarm ook wel een ‘selfie-arm’ wordt genoemd haha?

Bloglovin – Hou je van bloggen, dan is Bloglovin the place to be. Een verzamelplek van allerlei soorten blogs, voor ieder wat wils. Ongelooflijk hoeveel mensen hier dagelijks op kijken en de nieuwste artikelen lezen. Ik vind het ook heel bizar dat zoveel lezers Dagmar volgen via dit kanaal.

Unboxing – Ik kan thuis een postkantoor beginnen met al die pakketjes die we ontvangen. Het is natuurlijk superspannend om te weten wat er in zit, het uitpakken noem je dan ook ‘unboxing’. Je zou eens op YouTube moeten kijken hoe veel ‘unboxing’ video’s er alleen al zijn. En van de meest gekke dingen zoals gitaren, stripboeken en zelfs spinnen! Maar dat is misschien minder relevant voor bloggers, laten we het bij perspakketjes, Primark, H&M en Lush houden. Zit ik goed qua merken? Bonuspunten graag!

OOTD – Ongelooflijk lange, Ontelbare To-Do lijstjes die Dagmar steeds maakt? Het huis ligt er vol mee. Of het zijn gewoon wat letters achter elkaar geplakt… Ik hoor net dat de afkorting voor Outfit of the day staat, nou dát verklaart een hoop haha. Ik ga wel eens met Dagmar foto’s maken van outfits en denk maar niet dat we er één, twee, drie mee klaar zijn, maar dat is niet erg. Die foto’s kunnen dan weer gebruikt worden voor een OOTD, score!

DIY – Do it yourself! Crea bea bloggers! Hmm… Dagmar schrijft hier geloof ik niet echt over. Ze zegt wel vaak Do it yourselfie!

Bloggersmeeting – Als ik dit hoor of lees, moet ik denken aan hordes meiden die gillend om een nagellakje staan te springen. Ik heb er laats eentje mogen bijwonen, maar dat was een persevent van de Primark, en het viel mij 100% mee! Het is een mooie gelegenheid om je blogvriendinnen weer te zien en het is gelijk een gezellige belevenis.

Goodiebag – Een leuk presentje dat je na een evenement meekrijgt. Zelfs ik vind het soms spannend wat er in een goodiebag zit, maar dan moet ik eerst wachten totdat er van alle kanten foto’s worden gemaakt… Bloggerslife!

Like – Sjah, heeft deze echt nog uitleg nodig?

Hashtag – Vroegah (toen kippen nog tanden hadden) was het gewoon een ‘hekkie’ die je soms moest indrukken voor het opwaarderen van je beltegoed of een menu van een telefooncentrale. Nu wordt de hashtag massaal gebruikt om woorden, namen of onderwerpen beter uit te lichten.

Musthave –  Iets wat je MOET hebben. Iedereen heeft wel zoiets. Ik heb dat met horloges.

Stash – A stash of gold! Of… een stapel met beatyproducten, zeeën aan nagellak of paletten waar Vincent van Gogh jaloers op kan zijn.

Lurker – De naam doet me denken aan een Lord of the Rings film, maar dan zit ik er dus echt helemaal naast. Een lurker is namelijk iemand die wel de artikelen leest maar niet reageert. Them bastards!

♧ Swatches – Het horlogemerk Swatch in meervoud. Toen ik Dagmar een keer door het huis zag lopen met allemaal gekleurde strepen op haar arm dacht ik even dat ze was doorgeslagen met haar zebra obsessie, maar dát zijn dus swatches!

Welke woorden gebruiken jullie veel als blogger?

Groetjes Jordy

Follow Dagmar on
Facebook / Bloglovin / Twitter / Instagram / Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.