Blog

Tips – Zo word je Holland’s Next Top Blogger #HNTB

bloggenDon’t go through life, grow through life. Dit is een van mijn favoriete quotes, ik vind het namelijk zo mooi dat je elke dag de kans hebt om je te blijven ontwikkelen en te groeien. Groei kan je realiseren op persoonlijk gebied, maar ik krijg ook regelmatig de vraag hoe je groeit met bloggen. Want hoe vergroot je het bereik van je blog? En hoe laat je je statistieken groeien? Er bestaat helaas niet concreet een stappenplan van A tot Z met richtlijnen waardoor je blog een succes wordt na x maanden. Wel kan ik mijn eigen ervaringen delen én geef ik je tips wat voor mijn blog werkt. Hoe word je Holland’s Next Top Blogger? De credits van het bedenken van de titel gaan naar mijn lieve vriend haha. Samen op de bank HNTM kijken, schrijven en bloggen zorgden voor zijn gouden ingeving. Blog it away!

 Kies je doel
Wil je groeien als blogger (door kwalitatief betere foto’s te maken, je kennis te vergroten en sterkere reviews te schrijven) of als blog (groter bereik genereren of meer volgers op de socialmediakanalen)? Of misschien wil je het wel allebei? Focus en blijf realistisch. Vraag jezelf af wat je precies wilt bereiken en koppel er een periode aan. Schrijf het voor jezelf op en hak dit doel in kleinere uitdagingen, hoe ga je deze behalen? Op deze manier leg je de lat niet te hoog en maak je een stappenplan naar je doel toe. En niet getreurd als het even anders loopt dan gepland, er spelen veel factoren mee waar je niet altijd invloed op hebt. Stel je doelen dan bij en wees niet te streng voor jezelf.  Je moet het wel leuk houden voor jezelf én je lezers natuurlijk!

 Laat jezelf zien! 
Vind je het spannend om anderen te vertellen dat je een blog hebt? Maar het staat niet voor niets online, je hebt hier immers bewust voor gekozen. Houd er rekening mee dat iedereen met je blog mee kan kijken. Vertel het aan vriendinnen, familie en kennissen; hoe groter de groep mensen wordt die er vanaf weet, hoe beter het gedeeld kan worden. Mond-tot-mond-reclame werkt immers nog steeds het beste! En misschien vertellen jouw vriendinnen het wel aan hun klasgenoten die weer vriendinnen hebben etc. Daarnaast is het ook extra leuk om een reactie op je artikel te ontvangen, dat vinden anderen ook! Reageer en laat comments achter, creëer interactie met andere bloggers, we hebben immers dezelfde hobby! Bijkomend voordeel: je laat naast een leuke reactie waar iemand erg blij van kan worden, ook nog een linkje achter naar je blog. Wie weet neemt iemand er daardoor ook een kijkje op! En heb je al visitekaartjes gemaakt? Het is een tastbare uitnodiging om een kijkje te nemen op je blog. Spread some love and your blog!

 Boodschap
Denk goed na over wat je eigenlijk met je blog wilt overbrengen. Wil je anderen amuseren, informeren, inspireren? Of misschien is het wel een combinatie van alle drie? Pas hier je content ook op aan. Wil je anderen inspireren? Schrijf dan artikelen die gericht zijn om anderen vooruit te helpen of bewust te maken van gedragingen, situaties of ervaringen. Wil je je lezers informeren? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra verdieping in je reviews.

 Respect & aandacht 
Waardeer je lezers en respecteer medebloggers. Heb aandacht voor elkaar en geniet van de mooie content die wordt gedeeld. Samen maken we het internet tot een aangename en inspirerende plek! Het is er zelfs gezellig! Door goed met elkaar om te gaan zorg je er samen voor dat je extra veel voldoening en plezier kunt halen uit het bloggen, je versterkt elkaar!

 Niche
Het kiezen van een specifiek thema of rode draad op je blog is ontzettend moeilijk en ik zou er een boek over kunnen schrijven. De basis zit in het bedenken wat jouw uniek maakt als persoon én wat jij meer te bieden hebt op je blog dan anderen hebben (je USP, Unique Selling Point). Als iemand specifiek vraagt naar wat jouw blog anders maakt dan al die andere 84029357029357 blogs online, wat antwoord jij dan? Voor wie wil jij schrijven en waar schrijf jij met plezier over? Als je weet wat je graag wilt delen en je hebt een doelgroep voor ogen, dan pas je je teksten en artikelen hierop aan. Je kunt het!

 Continuïteit 
Er worden dagelijks veel nieuwe blogs gestart, maar er zijn slechts een handjevol bloggers die ervan kunnen leven. Zij doen het meestal al jaren en je moet daarom ook niet verwachten dat je statistieken sky high zijn als je net drie dagen bezig bent. Blijf volhouden en elke volger is iemand die jij vooruit kunt helpen met je blog en waar je een verschil voor kunt maken. Blijf niet gefocust op de cijfers, maar op de toegevoegde waarde die jij voor een ander kunt leveren.

 Socialmediakanalen
Heb je al een Twitteraccount gekoppeld aan je blog? En een Facebookpagina en Instagram? Maar zit je ook op Bloglovin? Het zijn stuk voor stuk kanalen waarvandaan verkeer kan komen naar je blog toe. Maak je artikelen en je blog deelbaar, zodat het ook toegankelijker is en je beter te volgen bent. Denk je ook aan zichtbare socialmediabuttons op je blog? En houd je je kanalen up to date? Varieer van content op social media, zodat het voor je volgers extra leuk is om je op verschillende kanalen te volgen.

 Toon lef
Blijf bij jezelf, maar durf ook soms uit je comfortzone te stappen. Heb je een duidelijke mening over iets en wil je het delen? Draai er dan niet omheen, want misschien denken anderen er juist ook zo over. Of er ontstaat een mooie discussie op je blog, kortom; interactie! Soms is er net wat meer lef voor nodig, om te doen wat in je opkomt. Heb je bijvoorbeeld een review geschreven over een product van merk x en heeft merk x toevallig ook Twitter? Hup, mention het merk, want de kans is aanwezig dat je tweet wordt geretweet. Zo komt de doelgroep van het merk ook in aanraking met jouw review en wie weet blijven er wel een aantal lezers hangen op je blog! Durf verder te kijken en denk in kansen.

♧ Online versus offline
Hoe leuk is het om andere bloggers te ontmoeten die dezelfde hobby met je delen? Of om naar een event te gaan of een masterclass bij te wonen waarbij je meer leert en je je blijft ontwikkelen met bloggen? Ga een keer naar een bloggersmeeting of koop een ticket voor een masterclass, laat je gezicht niet alleen online, maar ook offline zien. Het versterkt elkaar én het is heel erg leuk om af te spreken met lieve mensen die over dezelfde passie en hobby beschikken. Ook is het fijn om te overleggen of je haalt juist inspiratie uit elkaar.

 Time flies when you’re having fun
Bloggen kost tijd, maar het groeien kost net zoveel tijd. Heb geduld en leg de lat qua statistieken of volgers niet hoog, hard werken wordt beloond. Soms heeft het net iets meer tijd nodig dan je zelf wilt, maar heb vertrouwen en blijf vooral schrijven waar jij energie van krijgt. In jezelf en je blog, maar ook in de content die je deelt. Weet wat je waard bent en wees een beetje lief voor jezelf. Bloggen wordt behoorlijk onderschat, maar ondertussen komt er best veel bij kijken en dat is niet niks. Fotograferen, schrijven, redigeren… we doen het allemaal en je bent eigenlijk de hoofdredacteur van je eigen online magazine! En geniet van wat je dagelijks bereikt, jij komt er wel!

♧ Enjoy !
Dit is het allerbelangrijkste. Geniet en maak plezier met andere bloggers en met je lezers. Volg je hart en doe wat goed voelt. Zorg ervoor dat het plezier waarmee je begon met bloggen niet wegebt naar de achtergrond. Als jij met passie je artikelen in elkaar zet, dan is dat voelbaar in de tekst en het straalt uit naar de foto’s. Houd dit plezier vast en enjoy! 

Wat is jouw ultieme blogtip?

Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.