Blog

De toekomst van bloggen


Wat is er al veel geschreven over de toekomst van bloggen. Het is natuurlijk niet alleen heel erg relevant voor de bloggers zelf die dagelijks veel tijd, moeite, energie, plezier en passie investeren in deze superleuke hobby, maar het is ook interessant voor de lezers die graag blogs bezoeken. Want is de toekomst zo rooskleurig of valt het toch een tikkeltje tegen? En welke trends en veranderingen zijn er zichtbaar in de blogwereld? Ik deel in dit artikel mijn mening over de toekomst van bloggen en ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. 

Laat ik beginnen met het feit dat ik bloggen nog steeds de aller aller allerleukste hobby vind die er bestaat. Ik zou eigenlijk niet weten wat ik zonder mijn blog zou moeten, het is een heel bijzonder kanaal geworden waarmee ik met zoveel lieve lezeressen in contact mag komen en waarbij ik mag schrijven over mijn favoriete onderwerpen. Dat er dan zoveel lieve reacties op blijven komen, dat vind ik echt een geweldige eer. Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met mijn blog, omdat ik al regelmatig voor grote online platforms schreef en lezeressen steeds van site naar site moesten ‘hoppen’ om mijn artikelen te kunnen lezen. Dit was na een tijdje toch niet zo praktisch, waardoor ik de tip kreeg – en ik beschouw het nog steeds als een waanzinnig compliment – dat ik echt mijn eigen blog moest oprichten. Zo gezegd, zo gedaan. Al snel verzamelde zich op mijn blog een vaste club aan lieve lezeressen waardoor mijn blog een vliegende start maakte. Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug, want ik kreeg er zo’n energie- en motivatieboost van! Ik vind het namelijk helemaal niet vanzelfsprekend om reacties te ontvangen, het blijft zoiets bijzonders dat anderen de moeite nemen om mijn artikelen te lezen én dan ook nog eens de tijd nemen om lieve woorden achter te laten; wonderlijk en fantastisch.

Maar in die 2,5 jaar tijd is er veel veranderd. Ik heb veel blogs zien opkomen, transformeren van beauty naar lifestyle blog, naamsveranderingen langs zien komen, de frequenties van posten aangepast zien worden en blogs gespot waar de stekker uit werd getrokken. Niet niks als je het mij vraagt in zo’n relatief korte periode. Ook werden socialmediakanalen steeds relevanter om traffic te genereren naar blogs toe én de volgers aantallen waren bepalend of je ‘groot genoeg’ was om commerciële opdrachten aan te gaan. Veel bloggers hebben dit heel professioneel aangepakt, anderen verloren het vertrouwen van de lezeressen en vielen door de mand. Heel wisselend hoe iedereen ermee om is gegaan, al blijft bloggen voor de meeste bloggers nog steeds die heerlijke hobby of zelfs de perfecte uitlaatklep. Qua trends heb ik opgemerkt dat bloggers die met passie en plezier schreven, ook daadwerkelijk zijn gebleven. Het plezier en de energieboost vormen immers de drijfveren achter doorzettingsvermogen en dat voel je terug in alle content die de bloggers delen. Ook heeft social media nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld als dat het nu heeft. Van Snapchat tot Twitter, Instagram, Facebook en Youtube; als toegewijde blogger vul je ook deze kanalen met passende content voor je doelgroep. Wat de frequentie van posten betreft spotte ik een fantastische trend; kies voor de frequentie die bij je past en wat goed voelt. Dit was voorheen heel anders! Je voelde je bijna verplicht ten opzichte van elkaar om dagelijks artikelen te publiceren, maar dit was op de langere termijn voor velen minder haalbaar. Nu zorgt een natuurlijke manier van posten voor de meeste bloggers voor meer rust, ruimte en balans met het offline leven.

Wat de toekomst is van bloggen? Ik durf het niet concreet te zeggen, want ook ik heb geen glazen bol. Wat ik wel weet is dat je met passie en plezier heel ver kunt komen en als het bloggen je aan het hart ligt dan hoop ik dat je je door niemand tegen laat houden; hup ga lekker ermee aan de slag! Bloggen heeft mij ontzettend veel moois gegeven: mijn allerbeste vriendinnetje heb ik zelfs door het bloggen ontmoet, ik mocht op toffe persreizen, krijg superlieve reacties, heb de leukste lezeressen, bezocht fantastische events, mag samenwerkingen aangaan met indrukwekkende merken… Echt nooit gedacht dat ik zoveel bijzondere momenten door het bloggen zou mogen ervaren! En ik ben nog lang niet uitgeschreven, ik geniet volop van jullie en stiekem hoop ik dat bloggen nog steeds hip is als ik met Anne rollatorraces ga houden over tachtig jaar.

Welke trends en veranderingen rondom bloggers heb jij gespot? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.