De toekomst van bloggen

De toekomst van bloggen


Wat is er al veel geschreven over de toekomst van bloggen. Het is natuurlijk niet alleen heel erg relevant voor de bloggers zelf die dagelijks veel tijd, moeite, energie, plezier en passie investeren in deze superleuke hobby, maar het is ook interessant voor de lezers die graag blogs bezoeken. Want is de toekomst zo rooskleurig of valt het toch een tikkeltje tegen? En welke trends en veranderingen zijn er zichtbaar in de blogwereld? Ik deel in dit artikel mijn mening over de toekomst van bloggen en ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken. 

Laat ik beginnen met het feit dat ik bloggen nog steeds de aller aller allerleukste hobby vind die er bestaat. Ik zou eigenlijk niet weten wat ik zonder mijn blog zou moeten, het is een heel bijzonder kanaal geworden waarmee ik met zoveel lieve lezeressen in contact mag komen en waarbij ik mag schrijven over mijn favoriete onderwerpen. Dat er dan zoveel lieve reacties op blijven komen, dat vind ik echt een geweldige eer. Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met mijn blog, omdat ik al regelmatig voor grote online platforms schreef en lezeressen steeds van site naar site moesten ‘hoppen’ om mijn artikelen te kunnen lezen. Dit was na een tijdje toch niet zo praktisch, waardoor ik de tip kreeg – en ik beschouw het nog steeds als een waanzinnig compliment – dat ik echt mijn eigen blog moest oprichten. Zo gezegd, zo gedaan. Al snel verzamelde zich op mijn blog een vaste club aan lieve lezeressen waardoor mijn blog een vliegende start maakte. Ik denk er nog steeds met veel plezier aan terug, want ik kreeg er zo’n energie- en motivatieboost van! Ik vind het namelijk helemaal niet vanzelfsprekend om reacties te ontvangen, het blijft zoiets bijzonders dat anderen de moeite nemen om mijn artikelen te lezen én dan ook nog eens de tijd nemen om lieve woorden achter te laten; wonderlijk en fantastisch.

Maar in die 2,5 jaar tijd is er veel veranderd. Ik heb veel blogs zien opkomen, transformeren van beauty naar lifestyle blog, naamsveranderingen langs zien komen, de frequenties van posten aangepast zien worden en blogs gespot waar de stekker uit werd getrokken. Niet niks als je het mij vraagt in zo’n relatief korte periode. Ook werden socialmediakanalen steeds relevanter om traffic te genereren naar blogs toe én de volgers aantallen waren bepalend of je ‘groot genoeg’ was om commerciële opdrachten aan te gaan. Veel bloggers hebben dit heel professioneel aangepakt, anderen verloren het vertrouwen van de lezeressen en vielen door de mand. Heel wisselend hoe iedereen ermee om is gegaan, al blijft bloggen voor de meeste bloggers nog steeds die heerlijke hobby of zelfs de perfecte uitlaatklep. Qua trends heb ik opgemerkt dat bloggers die met passie en plezier schreven, ook daadwerkelijk zijn gebleven. Het plezier en de energieboost vormen immers de drijfveren achter doorzettingsvermogen en dat voel je terug in alle content die de bloggers delen. Ook heeft social media nog niet eerder zo’n grote rol gespeeld als dat het nu heeft. Van Snapchat tot Twitter, Instagram, Facebook en Youtube; als toegewijde blogger vul je ook deze kanalen met passende content voor je doelgroep. Wat de frequentie van posten betreft spotte ik een fantastische trend; kies voor de frequentie die bij je past en wat goed voelt. Dit was voorheen heel anders! Je voelde je bijna verplicht ten opzichte van elkaar om dagelijks artikelen te publiceren, maar dit was op de langere termijn voor velen minder haalbaar. Nu zorgt een natuurlijke manier van posten voor de meeste bloggers voor meer rust, ruimte en balans met het offline leven.

Wat de toekomst is van bloggen? Ik durf het niet concreet te zeggen, want ook ik heb geen glazen bol. Wat ik wel weet is dat je met passie en plezier heel ver kunt komen en als het bloggen je aan het hart ligt dan hoop ik dat je je door niemand tegen laat houden; hup ga lekker ermee aan de slag! Bloggen heeft mij ontzettend veel moois gegeven: mijn allerbeste vriendinnetje heb ik zelfs door het bloggen ontmoet, ik mocht op toffe persreizen, krijg superlieve reacties, heb de leukste lezeressen, bezocht fantastische events, mag samenwerkingen aangaan met indrukwekkende merken… Echt nooit gedacht dat ik zoveel bijzondere momenten door het bloggen zou mogen ervaren! En ik ben nog lang niet uitgeschreven, ik geniet volop van jullie en stiekem hoop ik dat bloggen nog steeds hip is als ik met Anne rollatorraces ga houden over tachtig jaar.

Welke trends en veranderingen rondom bloggers heb jij gespot? 

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Dit bericht heeft 31 reacties.

 1. Amy

  Het bloggen naar eigen frequentie is een trend die ik ook enorm toejuich. Ik begon met om de dag bloggen maar merkte al snel dat dat naast een meer dan fulltime baan soms lastig was. Inmiddels heb ik dat losgelaten en blog ik wanneer het mij uitkomt… veel fijner! Qua trend denk ik wel dat video een steeds belangrijkere rol gaat krijgen, wat denk jij?
  Amy onlangs geplaatst…Tag | Disney Dilemma tag!My Profile

 2. Romy

  Ik denk zeg dat social media en vloggen een steeds grotere rol gaat spelen bij het bloggen. En dat is juist weer niets voor mij, dat vloggen en constant alles ‘moeten delen’. Ik denk dat je hoe dan ook dicht bij jezelf moet blijven als blogger. De kansen die je door het bloggen kan krijgen zijn hartstikke leuk, maar uiteindelijk draait het naar mijn mening om authentiek blijven.
  Romy onlangs geplaatst…Personal update #4: dit was april 2016My Profile

 3. Natasja

  Helemaal waar. Er zijn in de afgelopen jaren zoveel regels omtrent bloggen gekomen, dat het bijna niet te doen is. Gelukkig valt het mij de laatste maanden op dat steeds meer bloggers hun eigen plan trekken. Daardoor worden blogs weer realistisch, eerlijk en oprecht. Fijn om te zien!
  Natasja onlangs geplaatst…SHOPLOG | Forever Living ProductsMy Profile

 4. Maaike

  Ik denk dat bloggen in de toekomst nog steeds blijven bestaan. Net zoals men dacht dat boeken gingen uitsterven; dat is nu nog steeds niet het geval (juist niet!). En inderdaad: met passie kom je heel erg ver. Voor mij maakt het niet uit hoe snel of hard mijn blog groeit, als ik mijn passie en creativiteit kan uiten in een aantal artikelen per week vind ik dat eigenlijk al voldoende.

 5. Kirsty

  Interessant om te lezen wat jou is opgevallen in de blogwereld. Ik kan ook niet voorspellen hoe het zal gaan, maar ik denk dat zolang je plezier blijft houden in het bloggen een blog zal blijven bestaan. De mindere frequentie vind ik zelf ook wel een positief iets, omdat je op die manier iets meer de balans in je leven houdt. Het lijkt er nu op dat Youtube nog veel groter gaat worden, maar ik vraag mij af wanneer de top daar bereikt is; het kijken van video’s kost namelijk toch best veel tijd en ik denk dat een deel van de volgers uiteindelijk toch weer iets meer terugkomen naar geschreven blogs.

 6. anna

  Wat een mooi en leuk artikel! Ik herken het wel. Toen ik 3 jaar geleden begon met bloggen was het zo anders… Ik volgde bijna iedere blog die ik kon vinden en volgens mij deed iedereen dat haha. Maar het is onmogelijk om alles te volgen en te lezen natuurlijk. Wel had ik altijd een aantal favoriete blogs en het was raar om te zien dat sommigen opeens van de digitale aardbodem verdwenen. Soms denk ik: Ik zou wel willen weten hoe het met jou gaat maar daar zal ik nooit meer achter komen. Dat is gek. Bloggen is ook best wel relatief, of zo. Zelf blog ik niet altijd met heel veel regelmaat, maar ik zal er zeker niet mee stoppen want het is mijn grootste hobby. Ik doe niets liever!
  anna onlangs geplaatst…MLBB #70 | WERKEN, KONINGSDAG EN DAGJE DUITSLANDMy Profile

 7. Jacintha van den Brink

  Ik blog zelf niet, maar volg wel met plezier verschillende bloggers. Wat ik zelf merk, is dat de bloggers die echt bloggen omdat schrijven hun passie is degene zijn die ik blijf volgen. Het is een bepaald gevoel dat ik heb bij het lezen van de artikelen, wanneer het schrijven met plezier gebeurt. Ik ben zelf aan het afstuderen voor journalist en ook in dat vak is het heel belangrijk om je verhaal met passie te vertellen. Anders komt het niet echt over bij je lezer. Goed artikel!

 8. Renske

  Ik merkte vooral na afgelopen zomer dat er heel veel blogs waren verdwenen. Zo jammer! Soms ligt de prioriteit gewoon bij iets anders in het leven. Wat jij zegt, dat de bloggers met passie zijn gebleven, merk ik inderdaad ook. Misschien ligt dat ook wel aan mijzelf hoor! ;-) Ik volg vooral blogs waarvan ik merk dat er echt energie wordt gestopt in een blogpost en hij of zij geniet van het bloggen zelf.
  Renske onlangs geplaatst…Mijn kiekjes | April 2016My Profile

 9. Mariëlle

  Ik snap heel goed dat mensen heel enthousiast een blog beginnen, maar het moet inderdaad een passie zijn en meeste van de tijd op 1 staan. Anders gaat het nooit lukken om een succes van je blog te maken. Mooi artikel en ik ben erg benieuwd wat de blogtoekomst brengt.
  Mariëlle onlangs geplaatst…L’oreal Studio Line Hot & Straight SprayMy Profile

 10. Iris

  Goed geschreven stuk. Ik denk er precies zo over. Ik merk dat veel mensen er mee stoppen als het toch niet helemaal blijkt zoals verwacht. De concurrentie is ook enorm, natuurlijk…

 11. Sabine

  Ik blog misschien nog niet lang genoeg om trends en veranderingen te kunnen spotten, maar toch denk ik wel dat er steeds meer video’s gemaakt worden. In de 14 maanden dat ik blog heb ik ook nieuwe blogs zien komen en ook weer zien gaan, best snel al wel eigenlijk. Ik denk ook dat als het je niet écht ligt dan houd je het ook niet vol.
  Sabine onlangs geplaatst…Terugblik op april 2016My Profile

 12. Ik heb de indruk dat steeds meer mensen beseffen dat bloggen niet volgens een formule van regeltjes verloopt. Dat iedereen op zoek gaat naar de manier die voor hem/haar het beste werkt. Dat is meteen ook de enige manier waarop je met plezier kan bloggen. Als je dit niet doet kan het al snel als een verplichting aanvoelen. Gelukkig heb ik dat gevoel zelf niet – ik hou echt van het bloggen en het contact met mede-bloggers. Het valt me wel op dat social media steeds meer aanvullend wordt gebruikt naast het bloggen én dat vloggen nu ook vaker voorkomt in Nederland en België.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Blogger Vriendenboek #43My Profile

 13. Vivian

  Mooi stuk! Ik denk dat dat plezier inderdaad gewoon ontzettend belangrijk is, omdat je het anders gewoon niet redt, ook omdat transparantie zo onwijs belangrijk is en alleen maar belangrijkr wordt.
  Vivian onlangs geplaatst…Waar mijn hart vol van is: aprilMy Profile

 14. Fleu

  Interessant en zo waar hoe de blogwereld de laatste paar jaren is veranderd!
  Gelukkig zijn er – net zoals jij ook al zegt – genoeg bloggers die het lekker voor de lol doen en het daarom ook vol houden en het ook gewoon goed doen. Ik ben stiekem wel een beetje bang dat het vloggen het straks gaat over nemen, maar aan de andere kant; de volhouder wint en als wij dat nou in bloggen vinden zou het nooit hoeven stoppen toch?

 15. Demi

  Ik hoop dat bloggen blijft bestaan het is echt een hele grote hobby van mij geworden en ik vind dat je dit allemaal mooi beschreven hebt. Ik denk dat de trend nu een beetje is dat steeds meer bloggers een youtube kanaal beginnen naast hun blog. Dit vind ik opzich wel leuk want ik kijk zelfs ook steeds meer naar youtube.

 16. Cindy

  Ik doe mee met de “ik blog minder frequent” trend. Dit omdat ik recent mama ben geworden van onze zoon en dus gewoonweg de tijd er niet voor heb om te bloggen (maar leve de draagzak en nu heb ik hem bij me én ik kan bloggen en reageren tegelijkertijd). Verder is mijn blog ook aan het veranderen: ik sport minder (nu helemaal niet, want dat mag niet zo kort na de bevalling) en ik heb het meer over mijn zoon en het moederschap. Ik ga wel weer sporten binnenkort en het gezonde lifestyle oppakken, ik blog nog wel meer over geluksmomentjes en laat de beauty helemaal links liggen.
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Memories – KoningsdagMy Profile

 17. Bregje

  Ik ben heel benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen. Ik blijf nu bij mijn eigen stijl en frequentie en dat voelt heel goed. Hoop dat ik deze fijne hobby nog lang mag volhouden. En dat ik nog regelmatig fijne stukjes van jou mag lezen!
  Bregje onlangs geplaatst…Ik kneep er even tussenuit!My Profile

 18. Carolien

  Ik zou ook niet zonder bloggen kunnen! Blog volgende maand alweer 5 jaar. Ik kan er mijn liefde voor schrijven in kwijt, iets wat bij andere media toch minder is. Mijn blogpost uit de beginperiode waren heel terughoudend, maar heb inmiddels geleerd dat persoonlijke posten juist heel erg aanspreken. Wat ik wel jammer vindt is dat het aantal volgers flink stagneert, soms weer even terugloopt. Daar word ik dan toch onzeker van. Zijn mijn blogposten niet meer leuk of trekken mensen meer naar andere kanalen zoals IG… Anyway, ik ga er ook mee door, mijn grootste hobby ook! Enne.. je mag me echt nog een keertje vertellen waar je die leuke beker hebt gekocht!! ±/’
  Carolien onlangs geplaatst…Een huis vol verhalenMy Profile

 19. Maike

  Goed beschreven! Ik ben heel wat tijd kwijt aan mijn blog en het eerste jaar heb ik het zelfs helemaal voor niets gedaan. Inmiddels begint het zich uit te betalen en heb ik regelmatig leuke samenwerkingen, maar het belangrijkste is dat ik veel plezier heb in het bloggen. Zou inderdaad ook niet goed weten wat ik zonder mijn blog zou moeten, ben er dagelijks mee bezig.
  Maike onlangs geplaatst…Help, regen op jullie trouwdag!My Profile

 20. Bertine

  ik blog ook nog even door hoor;) Ik blog nu al ruim 8 jaar maar de meeste blogs van toen bestaan nu al niet meer haha! het veranderd allemaal ja!
  Bertine onlangs geplaatst…Fotodagboek week 17My Profile

 21. Judith

  Ik ben het helemaal met dit artikel eens! Ik denk dat een passie ergens voor hebben altijd wel werkt om door te blijven gaan. Hoewel ik een lichtelijke verschuiving richting YouTube zie, ben ik zeker niet bang dat de geschreven blogs ooit zullen verdwijnen. :)
  Judith onlangs geplaatst…WINACTIE: €25,- shoptegoed voor TelefoonhoesjestoreMy Profile

 22. Online blijft sowieso denk ik wel, in wat voor vorm is inderdaad de vraag. Mensen worden met steeds meer informatie overspoelt, dus je zult wel met je tijd mee moeten gaan om op te blijven vallen. Als we over 20 jaar allemaal over zijn gestapt op vloggen (bij wijze van), maar jij vindt het zelf nog steeds het leukst om alles uit te typen, tja… Denk dat dit voorbeeld wellicht wat te extreem is, maar ik zie zoiets soortgelijks ook wel met Instagram gebeuren. Ik heb zelf geen instagram-account, dus loop volgens mij toch een deel van de interactie, die ik zou kunnen hebben, mis. Gelukkig zijn Twitter en Facebook nog niet helemaal uitgerangeerd, maar ben benieuwd wat daar de opvolger van zal gaan zijn (ik denk zelf aan een Snapchat-achtig medium)
  Story addict onlangs geplaatst…Boeken die dwarsliggen – De voor- en nadelen van DwarsliggersMy Profile

 23. Miriam

  Ik heb vooral door dat de laatste tijd veel bloggers er mee stoppen, erg jammer! Gelukkig vind ik het nogs teeds super leuk! Nou blog ik ook echt voor mijzelf en hoef/wil ik er ook niet van leven en dat is echt heerlijk :D
  Miriam onlangs geplaatst…Mirror Mirror #5My Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge