7 tips om beter te plannen en te organiseren

7 tips om beter te plannen en te organiseren

IMG_7025De zomervakanties lopen ten einde en studies, school en het werk roept weer. Daar komt heel wat bij kijken, maar je maakt het overzichtelijker door goed te plannen van wat je wilt ondernemen. Misschien wil je je werk of studie wel combineren met het bloggen of heb je mooie dromen die je wilt realiseren; een planning is hierbij ontzettend praktisch. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het komt dat ik alle projecten en fijne ervaringen kan combineren. Een goede planning is voor mij het halve werk, het helpt mij ontzettend bij het waarmaken van mijn dromen, het realiseren van wat ik graag zou willen en het belangrijkste: bij het doen wat goed voor mij is. Met dit laatste doel ik op het feit dat een planning mij helpt bij het creëren van ritme en meer regelmaat. Ook zorgt het voor meer overzicht en kan ik makkelijker switchen met taken, omdat ik een beeld heb van wat komt. In dit artikel lees je mijn tips om beter te plannen, let’s do this!

Schrijf het op 
Oh wat ben ik dankbaar voor het feit dat er zó ontzettend veel mooie notitieboekjes bestaan, want als ik geen notitieboekje had… Ook gebruik ik maar al te graag to-do lijstjes en ik kan echt niet zonder mijn (papieren!) agenda. Ik moet het voor mij zien en het liefste niet op een schermpje, maar met een half onleesbaar handschrift omdat het snel is gekrabbeld om het niet te vergeten. Ik ben een getalenteerde piekeraar en daardoor zit mijn hoofd regelmatig vol, het opschrijven zorgt voor meer ruimte en je weet dat je het puntje niet zal vergeten. Extra handig van het noteren: je krijgt een overzicht van wat je moet doen en wat er komt. Oh en plannen is in dit geval ook een goed excuus om nog meer prachtige notitieboekjes in te slaan!

Blijf realistisch 
Natuurlijk is het goed alles op te schrijven, maar het moet wel haalbaar blijven om het af te ronden in het tijdsbestek die je voor de taak voor ogen had. Anders leg je jezelf onnodig veel druk op als je weet dat het niet realistisch is en werkt het erg demotiverend om ermee aan de slag te gaan. Je voelt zelf goed aan wat er mogelijk is en luister bij het plannen goed naar jezelf. Let de lat op de juiste hoogte! 

Ruimte 
Een van de grootste valkuilen zit in het te strak plannen. Je moet namelijk nog wel ruimte overhouden om even pauze te nemen of een beetje speling inlassen voor als iets uitloopt. Die kans zit er natuurlijk in, omdat je van te voren slechts een schatting maakt. Plan alles daarom niet te dicht op elkaar, zodat je tussendoor op adem kunt komen en je niet gehaast moet vliegen van het ene naar het andere.

Discipline 
Je planning kan er nog zo fancy en waanzinnig uitzien, je moet het natuurlijk nog wel uitvoeren en doen. Geef jezelf daarom wel echt een schop onder de kont en maak die planning aantrekkelijk genoeg die past bij jezelf. Je kent jezelf goed genoeg om te weten of het haalbaar is of niet en of het in je zit om de doelen die erop staan te halen. En zit er een taak tussen die je niet ligt? Zet dan door of kies voor een andere activiteit om er later weer op terug te komen. En we moeten allemaal soms even door de zure appel bijten om bij een volgend punt te komen. Je kunt het!

Maak er een feestje van
Yes, ook bij het plannen moet je zelf de slingers ophangen. Wissel ter variatie moeilijke taken en activiteiten af met makkelijkere of bijvoorbeeld zittende klusjes met lichamelijk intensievere taken, zodat het niet eentonig wordt en je ook niet inzakt. Hou het voor jezelf fijn en plezierig om je planning te realiseren!

First things first 
Bedenk voor jezelf waar de prioriteiten liggen en wat meer tijd kost. Je wordt er vanzelf handiger in naar mate je het vaker doet. En maak taken af voordat je aan iets nieuws begint en probeer je focus hierop te leggen, omdat je anders je aandacht ongelooflijk moet verdelen en de efficiëntie eraf gaat.

Wees lief voor jezelf 
Ben je bergen aan het verplaatsen en goed bezig? Er is niets mis met jezelf belonen en jezelf een schouderklopje te geven na het harde werken! Je doet er immers ontzettend je best voor en dan mag je echt wel lief en aardiger zijn naar jezelf toe. Een beloning na afloop van het behalen van een vervelende taak voelt natuurlijk extra fijn! Tip: hou de beloningen wel een beetje in evenwicht. Het opstaan van de bank na drie dagen chips eten hoeft niet per se beloond te worden met een staande ovatie en nieuwe Louboutins.

Ik wil heel graag benadrukken dat een goede planning mij erg helpt in het dagelijkse leven. Mijn gezondheid heeft er ook veel baat bij (voor de nieuwe lezers: ik heb CVS en Fibromyalgie), toen ik in het revalidatiecentrum kwam te wonen om te herstellen was het eerste wat ik leerde om weer een ritme te krijgen in het dagelijkse, het plannen goed onder de knie te krijgen. Dit heeft mij daadwerkelijk geholpen omdat ik een overzicht kreeg hoe ik mijn energie uitgaf en waar ik het van ontving en meer. Maar een te strakke planning is natuurlijk ook niet handig, omdat je je dan zo vastklampt aan een schema waar weinig ruimte tussenzit en je er vooral erg opgejaagd en gestrest door kunt worden. Een balans is ideaal en ik hoop van harte dat je deze dankzij bovenstaande tips kunt vinden. Veel succes, je kunt het!

Ben jij een echte planner of wil je het eigenlijk liever beter kunnen?
En wat helpt jou om goed te kunnen plannen? 

Liefs Dagmar
Follow me on

Dit bericht heeft 37 reacties.

 1. Laura

  Wat een super tips! Ik ben echt dol op to do lijstjes, maar het probleem is dat ik er teveel op zet en van tevoren al weet dat het toch al niet gaat lukken om alles uit te voeren..
  Laura onlangs geplaatst…My School Story TagMy Profile

 2. Marloes

  Wat een fijne tips mop<3! In mijn planner van Hema maak ik mijn blogschema per week. Zo weet ik welke artikelen ik ga schrijven en waar ik foto's van moet maken. Zonder plannen kan ik niet meer, hihi!
  Marloes onlangs geplaatst…Outfit: Pretty AmsterdamMy Profile

 3. Kirsty

  Fijne tips! Ik ben ook wel een planner, alleen slaat de balans bij mij soms door en voel ik me daardoor opgejaagd. Daarom probeer ik nu minder op mijn to do list te zetten en me alleen daarop te focussen. Zeker voor aankomend schooljaar wil ik ervoor zorgen dat ik niet meer zo’ gestressed ben!
  Kirsty onlangs geplaatst…Mini shoplog Hema, Kruidvat en De TuinenMy Profile

 4. Sophie

  Ik ben een planner, maar zo eentje die het veel te onrealistisch maakt haha! Ik hou me er nooit aan, dus discipline zou ik nog wel wat meer kunnen hebben 8)
  Sophie onlangs geplaatst…Energy+ Nasa TraagschuimkussenMy Profile

 5. Tineke

  Handige tips, ik werk ook met een deskplanner en heb het boekje van de hema met een notitie gedeelte en een to do gedeelte.. Dit werkt voor mij echt perfect!
  Liefs
  Tineke onlangs geplaatst…Outfit: Swipe & Shop eventMy Profile

 6. Joyce

  Fijne tips! Als ik wil ben ik een hele goede planner! Maar helaas zit ik nu thuis en doe ik veel minder dan wanneer ik nog lekker een baan had. Heel demotiverend en planningen maken lukt wel maar toch niet zoals eerst. Heel irritant haha!

 7. Justine

  Ik ben een planner! Ik houd ervan om to do lists te maken en aan t einde van de dag een afgevinkte lijst te zien. Maar ik kan ook met gemak heel m’n planning van tafel gooien en een dagje spontaan weggaan! Ik kan echter wel beamen dat t inderdaad rust geeft als je enigszins plant! Handige tips lief!

 8. Ingeborg

  Goeie tips! Like always <3 Ik begin het steeds beter te leren haha!

 9. Suze

  Wat een ontzettende handige tips! Mijn eerste schoolweek zit er alweer op, het gaat snel!

 10. Bianca

  Leuk artikel en mooie tips! Vooral alles opschrijven, dat geeft zoveel rust in je hoofd!
  Bianca onlangs geplaatst…Opgemaakt #4My Profile

 11. Denise

  Wat een goed geschreven artikel! Ik ben heel slecht in plannen. Daarom vergeet ik ook soms belangrijke afspraken, wat niet zo slim is. Dus ik wil wel echt beter mijn agenda bijhouden.

 12. Joni

  Ik ben echt een planner! Ik maak iedere dag lijstjes met dingen die ik die dag moet doen, best erg eigenlijk haha. Als het belangrijk is, dan zet ik er een sterretje voor en als het kan wachten gewoon een streepje. Jammer genoeg moet ik wel nog leren om lijstjes realistisch te maken haha. Ik denk soms dat ik 100u in één dag heb, dat werkt natuurlijk niet!
  Joni onlangs geplaatst…Shoplog ParijsMy Profile

 13. Wendy

  Ik kan wel plannen, maar me dan aan die planning houden is vaak het probleem. Hahaha. Of het gaat een tijd goed en dan opeens is het weer over. Zo jammer. Ben hard bezig om daar eens verandering in te brengen dus wellicht kan ik wel wat met je tips.
  Wendy onlangs geplaatst…Mijn klaagzang momentjeMy Profile

 14. Natasja

  gelukkig vind ik plannen ontzettend leuk.. maar als je alleen dingen kunt doen die moeten.. dan wordt het opeens een stuk minder leuk om allemaal te doen. Goed.. ik leef weer naar de leukere dagen toe :P
  Natasja onlangs geplaatst…Pasta, Smoked Salmon & VeggiesMy Profile

 15. Fleur

  Goed en handig artikel! Ik ben altijd goed in het maken van to-do lijstjes, maar me daar aan houden is nog altijd een dingetje voor mij..

 16. Anna

  Wauw, wat goed geschreven! Ik werk ook veel met to do lijstjes, nu het vakantie is en ik daarnaast werk en blog is het goed te overzien. Zie wel een beetje op tegen het feit dat school er straks nog bij komt. Vorig jaar ging ik er een beetje aan onderdoor, de controle was weg. Hopelijk gaat het dit jaar beter… X
  Anna onlangs geplaatst…REVIEW | CATRICE METALLURE LIPSTICKS C02+C03My Profile

 17. Luuke

  Handige tips! Ik heb een boekje met een to do én notitie gedeelte. Super handig! Ik heb nu mijn blogplanning op een online agenda, maar dat is toch soms lomp, dus ik wil de hema deskplanner aanschaffen…
  Luuke onlangs geplaatst…DIY: Kaars makenMy Profile

 18. ik plan altijd heel mooi maar er komt weinig van, wel voelt het goed om het op een rijtje te hebben…. het nadeel is als ik wel mijn todo af heb dat ik dan geen voldaan gevoel heb :(
  xx_Patries_xx onlangs geplaatst…It`s Weekend TAGMy Profile

 19. Anouschka

  Leuk artikel! Bij mij helpt het plannen in een agenda. Ik zet er bijvoorbeeld in wanneer iemand jarig is en dan zorg ik dat ik een aantal dagen van te voren erin heb staan dat ik een kaart moet versturen zodat ik zeker weet dat die optijd komt. Ook qua huishouden was het even wennen. Maar na te gekeken hebben wat de balangrijkste dingen waren die moesten gebeuren heb ik het in een weekrooster gezet. Ik hou me er niet altijd precies aan. Maar het geeft rust dat ik de grote lijnen op papier heb :) liefs anouschka

Geef een antwoord

CommentLuv badge