Blog

7 tips om beter te plannen en te organiseren

IMG_7025De zomervakanties lopen ten einde en studies, school en het werk roept weer. Daar komt heel wat bij kijken, maar je maakt het overzichtelijker door goed te plannen van wat je wilt ondernemen. Misschien wil je je werk of studie wel combineren met het bloggen of heb je mooie dromen die je wilt realiseren; een planning is hierbij ontzettend praktisch. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het komt dat ik alle projecten en fijne ervaringen kan combineren. Een goede planning is voor mij het halve werk, het helpt mij ontzettend bij het waarmaken van mijn dromen, het realiseren van wat ik graag zou willen en het belangrijkste: bij het doen wat goed voor mij is. Met dit laatste doel ik op het feit dat een planning mij helpt bij het creëren van ritme en meer regelmaat. Ook zorgt het voor meer overzicht en kan ik makkelijker switchen met taken, omdat ik een beeld heb van wat komt. In dit artikel lees je mijn tips om beter te plannen, let’s do this!

Schrijf het op 
Oh wat ben ik dankbaar voor het feit dat er zó ontzettend veel mooie notitieboekjes bestaan, want als ik geen notitieboekje had… Ook gebruik ik maar al te graag to-do lijstjes en ik kan echt niet zonder mijn (papieren!) agenda. Ik moet het voor mij zien en het liefste niet op een schermpje, maar met een half onleesbaar handschrift omdat het snel is gekrabbeld om het niet te vergeten. Ik ben een getalenteerde piekeraar en daardoor zit mijn hoofd regelmatig vol, het opschrijven zorgt voor meer ruimte en je weet dat je het puntje niet zal vergeten. Extra handig van het noteren: je krijgt een overzicht van wat je moet doen en wat er komt. Oh en plannen is in dit geval ook een goed excuus om nog meer prachtige notitieboekjes in te slaan!

Blijf realistisch 
Natuurlijk is het goed alles op te schrijven, maar het moet wel haalbaar blijven om het af te ronden in het tijdsbestek die je voor de taak voor ogen had. Anders leg je jezelf onnodig veel druk op als je weet dat het niet realistisch is en werkt het erg demotiverend om ermee aan de slag te gaan. Je voelt zelf goed aan wat er mogelijk is en luister bij het plannen goed naar jezelf. Let de lat op de juiste hoogte! 

Ruimte 
Een van de grootste valkuilen zit in het te strak plannen. Je moet namelijk nog wel ruimte overhouden om even pauze te nemen of een beetje speling inlassen voor als iets uitloopt. Die kans zit er natuurlijk in, omdat je van te voren slechts een schatting maakt. Plan alles daarom niet te dicht op elkaar, zodat je tussendoor op adem kunt komen en je niet gehaast moet vliegen van het ene naar het andere.

Discipline 
Je planning kan er nog zo fancy en waanzinnig uitzien, je moet het natuurlijk nog wel uitvoeren en doen. Geef jezelf daarom wel echt een schop onder de kont en maak die planning aantrekkelijk genoeg die past bij jezelf. Je kent jezelf goed genoeg om te weten of het haalbaar is of niet en of het in je zit om de doelen die erop staan te halen. En zit er een taak tussen die je niet ligt? Zet dan door of kies voor een andere activiteit om er later weer op terug te komen. En we moeten allemaal soms even door de zure appel bijten om bij een volgend punt te komen. Je kunt het!

Maak er een feestje van
Yes, ook bij het plannen moet je zelf de slingers ophangen. Wissel ter variatie moeilijke taken en activiteiten af met makkelijkere of bijvoorbeeld zittende klusjes met lichamelijk intensievere taken, zodat het niet eentonig wordt en je ook niet inzakt. Hou het voor jezelf fijn en plezierig om je planning te realiseren!

First things first 
Bedenk voor jezelf waar de prioriteiten liggen en wat meer tijd kost. Je wordt er vanzelf handiger in naar mate je het vaker doet. En maak taken af voordat je aan iets nieuws begint en probeer je focus hierop te leggen, omdat je anders je aandacht ongelooflijk moet verdelen en de efficiëntie eraf gaat.

Wees lief voor jezelf 
Ben je bergen aan het verplaatsen en goed bezig? Er is niets mis met jezelf belonen en jezelf een schouderklopje te geven na het harde werken! Je doet er immers ontzettend je best voor en dan mag je echt wel lief en aardiger zijn naar jezelf toe. Een beloning na afloop van het behalen van een vervelende taak voelt natuurlijk extra fijn! Tip: hou de beloningen wel een beetje in evenwicht. Het opstaan van de bank na drie dagen chips eten hoeft niet per se beloond te worden met een staande ovatie en nieuwe Louboutins.

Ik wil heel graag benadrukken dat een goede planning mij erg helpt in het dagelijkse leven. Mijn gezondheid heeft er ook veel baat bij (voor de nieuwe lezers: ik heb CVS en Fibromyalgie), toen ik in het revalidatiecentrum kwam te wonen om te herstellen was het eerste wat ik leerde om weer een ritme te krijgen in het dagelijkse, het plannen goed onder de knie te krijgen. Dit heeft mij daadwerkelijk geholpen omdat ik een overzicht kreeg hoe ik mijn energie uitgaf en waar ik het van ontving en meer. Maar een te strakke planning is natuurlijk ook niet handig, omdat je je dan zo vastklampt aan een schema waar weinig ruimte tussenzit en je er vooral erg opgejaagd en gestrest door kunt worden. Een balans is ideaal en ik hoop van harte dat je deze dankzij bovenstaande tips kunt vinden. Veel succes, je kunt het!

Ben jij een echte planner of wil je het eigenlijk liever beter kunnen?
En wat helpt jou om goed te kunnen plannen? 

Liefs Dagmar
Follow me on

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.