Blog

18 x wat ik heb geleerd door te bloggen

IMG_1340Als je negen keert valt, zorg dan dat je tien keer opstaat. Door te bloggen heb ik veel mogen leren, onvergetelijk ervaringen opgedaan en boven alles: inspirerende en mooie mensen mogen ontmoeten. Bloggen heeft mijn leven oprecht verrijkt, zo heb ik er prachtige vriendschappen bij gekregen en zijn er kansen op mijn pad gekomen die ik zonder het schrijven op ByDagmarValerie.nl niet had gekregen. Of ik wist hoogstwaarschijnlijk niet eens van de mogelijkheden af. Dat ik veel heb geleerd door te bloggen, dat staat vast. Ik deel graag de lessen en mijn ervaringen. 

♧ Niet dromen, maar doen – Ik droomde heel lang van een eigen plekje op het grote internet. Ik bleef maar twijfelen, dacht dat ik nooit interessant genoeg zou zijn voor een blog en waarom zouden anderen eigenlijk mijn artikelen willen lezen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten, totdat ik de knoop doorhakte: als ik het niet zou proberen, dan mocht ik er ook niet over oordelen. Ik sprong in het diepe en al gauw ontmoette ik online lieve blogvriendinnetjes die ik nu vriendinnen voor het leven noem. Door hen heeft het bloggen voor mij een onschatbare waarde gekregen: onze vriendschappen zijn van goud (inclusief een overdreven dikke diamant). Bloggen komt niet uit de lucht vallen door te dromen en te denken, bloggen is ook niet voor niets een werkwoord waarbij je vooral moet doen. Just do it! 

♧ Hoi hoofdredacteur – Wat het bloggen extra leuk maakt? Je bent eigenlijk de hoofdredacteur van jouw online magazine (Whoop whoop, zet die maar vast op je CV)! Je plaatst immers artikelen, maar voordat er eentje gepubliceerd wordt,  heb je misschien wel gebrainstormd, foto’s gemaakt, de tekst geschreven, het opgemaakt en geredigeerd… Jij mag zelf bepalen hoe je je artikelen en rubrieken invulling geeft. Volg hierbij altijd je gevoel en je hart. Ik sta altijd achter mijn artikel, voelt het niet goed? Dan komt het ook niet online. Ik voel mij verantwoordelijk voor wat ik deel en publiceer. 

♧ Van online naar offline – Bloggen is voornamelijk gefocust op online, maar het leven beleven is offline. Ik vind deze combinatie heerlijk. De blogwereld vind ik prachtig, heel inspirerend en vol energie. Maar even helemaal offline ervaar ik ook als puur genieten, even de stekker eruit en ruiken, zien, voelen, proeven en horen. Terug naar de basis en de schermpjes op zwart. Ultiem ontspannen, maar om eerlijk te zijn: lang zou ik niet zonder het bloggen kunnen en willen. Het blijft altijd kriebelen! 

♧ Ik ben goed genoeg – Ik was vroeger erg onzeker, verlegen en twijfelde sterk over mijn lichaam en persoonlijkheid. Jullie hebben echt een positieve bijdrage geleverd aan hoe ik nu in het leven sta. Ik heb mijzelf meer dan ooit geaccepteerd, maar ook beter leren kennen waardoor ik nu ook veel gelukkiger ben met mijzelf. Dankjewel daarvoor! 

♧ Anderen vooruithelpen vanaf de bank – Als klein meisje hoopte ik altijd anderen te mogen helpen en dat gevoel is alleen maar gegroeid in de afgelopen jaren. Toen ik ernstig ziek werd en weinig meer kon, wou ik niets liever dan toch een bijdrage leveren. Nu gaat het gelukkig beter dan ooit, maar zelfs als het minder gaat: middels een artikel kan ik toch proberen om iemand vooruit te helpen, zelfs vanaf de bank. Ook krijg ik regelmatig prachtige mailtjes en persoonlijke vragen over bepaalde situaties, ik voel mij vereerd dat ik mee kan denken en tips mag delen. 

♧ Kwaliteit boven kwantiteit – Gedwongen schrijven en afraffelen, bah daar heb ik echt een hekel aan. Je kunt niet alles perfect doen, dat hoeft ook helemaal niet en is ook niet realistisch. In december heb ik ervaren hoe het is om twee artikelen per dag te delen op mijn blog (maar daarnaast werkte ik ook vier dagen, deed ik het huishouden, was ik graag bij vriendinnen…) en dat was véél. Ik merkte dat ik hier geen voldoening uithaalde en een artikel per dag is dan zoveel leuker! 

♧ Geniet van het nu – Elke week deel ik in mijn rubriek Behind the scenes foto’s waarbij ik vertel wat ik in die week heb gedaan. Hierdoor word ik bewust van mijn activiteiten en ervaringen van de afgelopen tijd, even stilstaan bij wat ik heb meegemaakt helpt mij meer te genieten van het nu. Mijn geheugen laat mij soms flink in de steek, dan is het heerlijk om deze artikelen te schrijven (en door weken terug te kunnen bladeren), waarbij ik even terugblik naar wat is geweest. 

♧ Durven te experimenteren en te leren – Lef en ontdekken, dat doe ik graag met bloggen. En het is juist ook te gek om op avontuur te gaan wat er allemaal mogelijk is, daar leer je ontzettend veel van en als je alles al wist (hoeveel reacties er op elk artikel zouden komen, wat je pageviews een boost geeft, wat de beste lay-out is) dan zou het nooit zo leuk zijn toch?

♧ Statistieken versus één lezer – Aantallen werven, aanjagen en soms zelfs kopen. Beleef je daar nou zoveel plezier aan? Ik vind die drang naar altijd meer maar niks. Natuurlijk is het te gek om een mijlpaal te halen, maar dat moet nooit je voornaamste reden zijn om te bloggen. Voor mij is het allemaal iets te onwerkelijk om te beseffen dat de statistieken die ik zie in een grafiekje ook daadwerkelijk geïnteresseerden zijn, maar elke reactie die ik ontvang: ik kan niet anders dan er ontzettend gelukkig van worden. Zoveel mooie woorden worden er dagelijks met mij gedeeld, dat is echt magisch. En voor elke lezer die mijn blog bezoekt ben ik erg dankbaar, de reacties maken het compleet. Aan mijn statistieken hecht ik om eerlijk te zijn ook weinig waarde, jullie reacties zijn pas echt van goud. 

♧ Plannen, plannen & plannen – De wens om dagelijks te bloggen voor een fijn ritme was bij mij al snel ontstaan en als een echte planner ga ik helemaal los met de deskplanner van de HEMA en mijn agenda. Ik vind het heerlijk om dagelijks een artikel te kunnen publiceren, maar een schema is daarvoor zeker een aanrader. Zo werk ik graag vooruit en schrijf ik alle inspiratie op, zodat ik ook echt weekend kan vieren en spontaan activiteiten kan ondernemen zonder tot in de late uurtjes de wallen onder mijn ogen te bloggen.

♧ Count your blessings – Elke twee weken schrijf ik een artikel met mijn Lucky List. Een lijstje met momenten om dankbaar voor te zijn en het kleine geluk te zien. In het begin vond ik dat nog erg lastig, maar nu ik het al een langere tijd doe, gaat het mij makkelijker af. Ik leef bewuster en zie zowel het grote als het kleine geluk sneller. 

♧ Iedereen kan je blog lezen – Een verhaal willen vertellen aan vriendinnen en horen dat ze het al weten? Eh ja, je had er misschien al iets over geschreven. Maar je collega’s, studiegenootjes, ex, docenten, familieleden en overbuurman weten het nu wellicht ook… Iedereen kan gezellig op je blog een kijkje nemen, het is immers openbaar, het is goed om dit in je achterhoofd te houden. 

♧ Waar ligt de grens – Als je blogt, kunnen velen meekijken. Weet waar je grens ligt met wat je wilt delen en communiceren naar buiten. Let ook op met het publiceren van foto’s en welke woorden je gebruikt, iedereen kan het anders interpreteren én het staat misschien wel voor altijd online. 

♧ Eigenwaarde – Door het bloggen heb ik geleerd dat als het goed met je gaat er soms mensen en bedrijven zijn die hier graag gebruik van willen maken. Op een positieve manier zou dit elkaar versterken, maar op een negatieve manier kan het jouw blog of jezelf afbreken. Ken jezelf, durf jezelf op waarde te schatten en wees trots op waar je staat. Wees niet bang om het aan te geven, zodat je er van groeit in plaats van dat het je mooie glimlach doet afnemen. En noem je blog niet ‘blogje’, want het is iets heel moois dat jij hebt opgebouwd en waar je trots op mag zijn! Eeh ja, dit leerde ik ook pas later… 

♧ Blog glamour – Altijd perfecte plaatjes delen, alleen maar overenthousiast zijn, van a tot z perfectie; nee zo zit het echte leventje eenmaal niet in elkaar. Niet alles gaat zoals je altijd wilt of in gedachten hebt, dit mag ook gedeeld worden. En die pyjama met minions is minstens zo leuk als die perfect gestylede outfit. En dat je geniet van paaseitjes, winegums of Tony, dat is toch ook super?! Verstoppen is niet nodig. Eerlijkheid duurt het langst!

♧ Wees dankbaar – Is het niet een méga eer dat iemand tijd en moeite neemt om je blog te bezoeken? Wauw, ik vind het nog steeds zo bijzonder dat ik wakker mag worden en er al supermooie en lieve reacties staan op mijn artikel. Of dat er een gezellige tweet wordt gestuurd of zelfs mailtjes! Tijd kan je maar één keer uitgeven, in mijn ogen is het zelfs kostbaarder dan geld, zo magisch dat iemand zoveel moeite, energie en warmte stopt om je blog een bezoekje te brengen en/of een reactie achter te laten. Voor iedereen die dit leest: dankjewel, jullie zorgen ervoor dat elke dag voor mij begint en eindigt met een sprongetje van geluk! 

♧ Inspiratie ligt overal op de loer – Ik dacht dat er een keer een stop zou komen op de inspiratiestroom, maar wat een luxe! Ik krijg zelfs inspiratie als ik voor het stoplicht sta en het is nog bruikbaar ook… Ik blog nu 1,5 jaar en heb nog geen blogblock gehad *zoekt hout AFKLOPPEN*. 

♧ Bloggen is de allerleukste hobby ever – Maar als je blogt, dan wist je dit natuurlijk vast al vanaf het begin. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van het feit dat ik mijn blog ben begonnen, juist andersom: ik had het veel eerder moeten doen. Daarom nu dubbel genieten; let’s blog! 

Wat heb jij geleerd door te bloggen? Wat vind jij het allerleukste eraan? 

Liefs Dagmar

Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.