Blog

14 Tips en tricks om te beginnen met bloggen

blog
Dagelijks starten honderden mensen een blog en misschien loop je zelf ook met het idee rond om een blog te beginnen of heb je er al eentje. Ik krijg regelmatig de vraag hoe een blog nu eigenlijk gestart moet worden. Start een blog vanuit je hart, omdat je er plezier aan wilt beleven en een passie voelt voor schrijven en/of fotograferen, maar ook anderen te inspireren en te raken met je content. Het bloggen wordt behoorlijk onderschat, er komt veel meer bij kijken dan in eerste instantie lijkt. Of je het nu ziet als een persoonlijk visitekaartje, een online dagboek (maar dan zonder slotje erop), een hobby of om je werk mee te ondersteunen; jij bent de hoofdredacteur! En dat klinkt echt heel stoer, maar er komen ook verantwoordelijkheden bij kijken. Ik geef je tips en tricks als je wilt beginnen met bloggen (schat voor jezelf in hoe serieus je je blog wilt aanpakken of dat het een hobby is) óf als je al een blog bent gestart. Succes!

♧ Kies een platform – Er zijn verschillende platformen waarop je een blog kunt starten en je maakt al binnen enkele minuutjes geheel gratis een blog aan. WordPress, Blogger en Tumblr; het vormen allemaal plekken waardoor jij snel een blog kunt starten, maar er zit veel verschil tussen. Kijk rustig even rond en oordeel zelf welk platform het beste bij je past. Ik gebruik graag WordPress, maar ik ben begonnen met Blogger. Dat sprak mij qua lay-out en mogelijkheden erg aan. Ik hoorde er ook veel enthousiaste verhalen over en ik heb er absoluut geen spijt van. Juist in tegendeel, ik merkte dat ik er heel snel en makkelijk doorheen kon bewegen. Nu zit ik heel bewust bij WordPress, omdat hier voor een blog meer plugins zijn en je je blog ermee naar een hoger niveau kunt tillen. Ik ben heel blij met deze overstap, maar vond Blogger een heerlijke plek om de mogelijkheden op te kunnen ontdekken.

♧ It’s all in the name De naam van je blog vormt een belangrijke schakel in het realiseren van je doel en/of droom. Het is heel bepalend hoe anderen straks naar je zullen kijken en hoe zij je zullen vinden. Maak het voor jezelf, maar ook voor anderen niet te moeilijk en zorg dat het een pakkende naam krijgt die past bij de inhoud. Wat vind jij zelf leuk klinken? Pak pen en papier en doe een brainstormsessie. De naam kan in één keer in je opkomen, maar raak niet in paniek als het even niet lukt. Denk er goed over na en hou rekening met de onderwerpen waarover je gaat schrijven. Hopelijk krijg je inspiratie voor een naam die voor jou goed voelt, want dat is het belangrijkste. En check gelijk even of deze naam nog niet bezet is op social media (Twitter, Facebook, Instagram en natuurlijk de link). Niet bezet? Snel claimen!

♧ Bedenk voor jezelf een doel – Wat wil je graag overbrengen? Hoe wil je dat anderen jou zien? Wat wil je met je artikelen bereiken? Hou je antwoord in je achterhoofd als je een stuk plaatst, zo blijf je gefocust en werk je naar je doel toe. Niet concreet in aantallen volgers of statistieken, maar in hoe jij als blogger wilt zijn en of dit overkomt.

♧ Be yourself Blijf altijd dichtbij jezelf. Als je je anders voordoet dan je bent, prikken lezers hier snel genoeg doorheen. Persoonlijkheid speelt een grote rol bij een blog, zo kan je een vertrouwensband opbouwen, het is daarom juist fijn als je jezelf laat zien. Bedenk hierbij wel voor jezelf de grens wat je wel wilt delen en wat liever niet, iedereen kan er immers een kijkje op nemen.

♧ Wat maakt jouw blog uniek? – Het is niet gemakkelijk om je te onderscheiden van andere bloggers,  het zijn er immers al zoveel! Maar dat neemt niet weg dat jij uniek bent en een ontzettend inspirerend en leuk persoon bent. Als je schrijft vanuit je eigen standpunt, kijk op de wereld en interesses dan ben je al uniek!

♧ Frequentie – Wil je als hobby gaan bloggen (meer voor jezelf) of het serieuzer aan gaan pakken (ook rekeninghoudend met de lezers) ? Kies je voor het laatste dan zal je je belofte zo goed mogelijk waar moeten maken en het is dan ook handig om dit te communiceren naar je lezers. Houd het wel realistisch en haalbaar voor jezelf, het moet wel leuk blijven en plezier opleveren. Wil je om de dag bloggen? Just do it! Ik heb ervoor gekozen om elke dag een artikel online te publiceren en daar is iedereen ook van op de hoogte. Als de lezers weten wanneer jij post en hoe vaak je dit doet, dan weten zij wanneer ze iets kunnen verwachten. Een blog vraagt toewijding en kost tijd, hou daar rekening mee met je eigen planning. Een inspiratieoverload? Gebruik het om vooruit te schrijven, ideaal!

♧ Kwaliteit – Publiceer artikelen waar je volledig achterstaat. Vergeet niet dat je blogposts online staan en iedereen het kan lezen en bekijken. Kies er liever voor om een keertje geen blog online te laten komen, dan er eentje te plaatsen waar je niet tevreden over bent.

♧ Verwacht niet veel –  Alles wat je terug krijgt is mooi meegenomen. Het kost tijd om iets op te bouwen en dat je deze stap om te bloggen neemt of overweegt is al geweldig. Het begint bij één volger, één reactie, één unieke bezoeker. Niet bij stapels perspakketjes en uitnodigingen voor Fashionweeks en persreisjes, die bloggers hebben jaren moeten schrijven en opbouwen voordat ze dit mochten ontvangen. Wellicht gaat het bij jou heel snel, maar ga er zonder verwachten in dan voorkom je teleurstellingen.

♧ Zorg dat het complete plaatje goed zit – De eerste indruk is heel erg belangrijk bij een kennismaking, maar dat geldt natuurlijk ook voor een blog. Zorg er altijd voor dat het geheel klopt en het plaatje compleet is. De lay-out en leesbaarheid zijn erg belangrijk, want het overzicht maakt dat mensen terug zullen komen of niet. Als zij blijven hangen en zien dat het de moeite waard is om te snuffelen, dan scoor je al een dikke tien. Hou daarom je blog aantrekkelijk, overzichtelijk en verwerk datgene wat jij mooi vindt aan blogs in je lay-out, zodat je een eigen stijl kunt ontwikkelen.

dreams

♧ Blijf volhouden – Voor niets komt de zon op, maar voor de rest is het investeren en hard werken. Soms moet je inspiratie uit je tenen halen! Een blog kan je als hobby hebben, maar als je echt een stijgende lijn wilt zien in het aantal bezoekers per dag, week of maand, dan zal je tijd moeten investeren om te kunnen groeien. Het is onmogelijk om te verwachten dat je in één keer op de kaart staat in de wereld vol bloggers, maar gun zowel jouw blog als jezelf de tijd. Jouw blog heeft de ruimte nodig om te ontplooien en naamsbekendheid te creëren. Het gaat je lukken, als je maar wilt!

♧ Interactie – Het is zo fijn als je feedback krijgt en er interactie ontstaat tussen de lezer en jezelf. Op deze manier hoor je het van iemand anders hoe het overkomt en daar kan je ontzettend veel van leren. Benut deze commentaren en reacties goed, want ze zijn goud waard en zitten vol handige tips om iets te blijven doen, te groeien of juist de volgende keer het wat anders aan te pakken.

♧ Wees trots – Je hebt een blog, deelt content waar je achterstaat en daar hoort ook bij dat je trots bent op wat je creëert. Is het niet ontzettend mooi dat je een online plek hebt gemaakt waar je gelukkig van wordt? Dat mogen je vrienden en familieleden ook weten! Vertel het, deel het en communiceer met anderen dat je een blog hebt. Zij vormen immers je eerste lezers! En je vrienden kunnen ook over je blog vertellen aan hun vrienden en zo begint het (blog)balletje te rollen!

 Social media – Onder deze term verstaan we Twitter, Facebook, Bloglovin, Istagram en andere media om je blog aan anderen te laten zien. Het lijkt in het begin lastig, maar het hoeft niet veel tijd te kosten. Je moet deze social media zien als hulpmiddelen om je bereik te vergroten, maar vergeet deze ook niet te vullen met unieke content. Het zijn allemaal kanalen die elkaar kunnen versterken.  Ook via deze kanalen kan je de interactie met je lezers vergroten. Installeer de buttons op je blog, zodat je makkelijk te vinden bent!

♧ Enjoy   Wees enthousiast, kritisch, inspirerend en geef je mening. Laat zien wat je in huis hebt en laat anderen proeven van jouw smaak en stijl. Deel en wees lekker creatief, dan ga je het vast en zeker ver schoppen! Schrijf en deel vanuit je hart, laat anderen jouw plezier en passie voelen én have fun! 

Veel plezier met dit avontuur en ik wens je succes met deze uitdaging. Laat bij de comments een reactie achter met daarin je blog en een korte omschrijving, dan is je eerste stap naar naamsbekendheid al gezet en ik zal zeker een kijkje nemen!

Welke tip zou jij aan een beginnende blogger willen geven? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.