14 Tips en tricks om te beginnen met bloggen

14 Tips en tricks om te beginnen met bloggen

blog
Dagelijks starten honderden mensen een blog en misschien loop je zelf ook met het idee rond om een blog te beginnen of heb je er al eentje. Ik krijg regelmatig de vraag hoe een blog nu eigenlijk gestart moet worden. Start een blog vanuit je hart, omdat je er plezier aan wilt beleven en een passie voelt voor schrijven en/of fotograferen, maar ook anderen te inspireren en te raken met je content. Het bloggen wordt behoorlijk onderschat, er komt veel meer bij kijken dan in eerste instantie lijkt. Of je het nu ziet als een persoonlijk visitekaartje, een online dagboek (maar dan zonder slotje erop), een hobby of om je werk mee te ondersteunen; jij bent de hoofdredacteur! En dat klinkt echt heel stoer, maar er komen ook verantwoordelijkheden bij kijken. Ik geef je tips en tricks als je wilt beginnen met bloggen (schat voor jezelf in hoe serieus je je blog wilt aanpakken of dat het een hobby is) óf als je al een blog bent gestart. Succes!

♧ Kies een platform – Er zijn verschillende platformen waarop je een blog kunt starten en je maakt al binnen enkele minuutjes geheel gratis een blog aan. WordPress, Blogger en Tumblr; het vormen allemaal plekken waardoor jij snel een blog kunt starten, maar er zit veel verschil tussen. Kijk rustig even rond en oordeel zelf welk platform het beste bij je past. Ik gebruik graag WordPress, maar ik ben begonnen met Blogger. Dat sprak mij qua lay-out en mogelijkheden erg aan. Ik hoorde er ook veel enthousiaste verhalen over en ik heb er absoluut geen spijt van. Juist in tegendeel, ik merkte dat ik er heel snel en makkelijk doorheen kon bewegen. Nu zit ik heel bewust bij WordPress, omdat hier voor een blog meer plugins zijn en je je blog ermee naar een hoger niveau kunt tillen. Ik ben heel blij met deze overstap, maar vond Blogger een heerlijke plek om de mogelijkheden op te kunnen ontdekken.

♧ It’s all in the name De naam van je blog vormt een belangrijke schakel in het realiseren van je doel en/of droom. Het is heel bepalend hoe anderen straks naar je zullen kijken en hoe zij je zullen vinden. Maak het voor jezelf, maar ook voor anderen niet te moeilijk en zorg dat het een pakkende naam krijgt die past bij de inhoud. Wat vind jij zelf leuk klinken? Pak pen en papier en doe een brainstormsessie. De naam kan in één keer in je opkomen, maar raak niet in paniek als het even niet lukt. Denk er goed over na en hou rekening met de onderwerpen waarover je gaat schrijven. Hopelijk krijg je inspiratie voor een naam die voor jou goed voelt, want dat is het belangrijkste. En check gelijk even of deze naam nog niet bezet is op social media (Twitter, Facebook, Instagram en natuurlijk de link). Niet bezet? Snel claimen!

♧ Bedenk voor jezelf een doel – Wat wil je graag overbrengen? Hoe wil je dat anderen jou zien? Wat wil je met je artikelen bereiken? Hou je antwoord in je achterhoofd als je een stuk plaatst, zo blijf je gefocust en werk je naar je doel toe. Niet concreet in aantallen volgers of statistieken, maar in hoe jij als blogger wilt zijn en of dit overkomt.

♧ Be yourself Blijf altijd dichtbij jezelf. Als je je anders voordoet dan je bent, prikken lezers hier snel genoeg doorheen. Persoonlijkheid speelt een grote rol bij een blog, zo kan je een vertrouwensband opbouwen, het is daarom juist fijn als je jezelf laat zien. Bedenk hierbij wel voor jezelf de grens wat je wel wilt delen en wat liever niet, iedereen kan er immers een kijkje op nemen.

♧ Wat maakt jouw blog uniek? – Het is niet gemakkelijk om je te onderscheiden van andere bloggers,  het zijn er immers al zoveel! Maar dat neemt niet weg dat jij uniek bent en een ontzettend inspirerend en leuk persoon bent. Als je schrijft vanuit je eigen standpunt, kijk op de wereld en interesses dan ben je al uniek!

♧ Frequentie – Wil je als hobby gaan bloggen (meer voor jezelf) of het serieuzer aan gaan pakken (ook rekeninghoudend met de lezers) ? Kies je voor het laatste dan zal je je belofte zo goed mogelijk waar moeten maken en het is dan ook handig om dit te communiceren naar je lezers. Houd het wel realistisch en haalbaar voor jezelf, het moet wel leuk blijven en plezier opleveren. Wil je om de dag bloggen? Just do it! Ik heb ervoor gekozen om elke dag een artikel online te publiceren en daar is iedereen ook van op de hoogte. Als de lezers weten wanneer jij post en hoe vaak je dit doet, dan weten zij wanneer ze iets kunnen verwachten. Een blog vraagt toewijding en kost tijd, hou daar rekening mee met je eigen planning. Een inspiratieoverload? Gebruik het om vooruit te schrijven, ideaal!

♧ Kwaliteit – Publiceer artikelen waar je volledig achterstaat. Vergeet niet dat je blogposts online staan en iedereen het kan lezen en bekijken. Kies er liever voor om een keertje geen blog online te laten komen, dan er eentje te plaatsen waar je niet tevreden over bent.

♧ Verwacht niet veel –  Alles wat je terug krijgt is mooi meegenomen. Het kost tijd om iets op te bouwen en dat je deze stap om te bloggen neemt of overweegt is al geweldig. Het begint bij één volger, één reactie, één unieke bezoeker. Niet bij stapels perspakketjes en uitnodigingen voor Fashionweeks en persreisjes, die bloggers hebben jaren moeten schrijven en opbouwen voordat ze dit mochten ontvangen. Wellicht gaat het bij jou heel snel, maar ga er zonder verwachten in dan voorkom je teleurstellingen.

♧ Zorg dat het complete plaatje goed zit – De eerste indruk is heel erg belangrijk bij een kennismaking, maar dat geldt natuurlijk ook voor een blog. Zorg er altijd voor dat het geheel klopt en het plaatje compleet is. De lay-out en leesbaarheid zijn erg belangrijk, want het overzicht maakt dat mensen terug zullen komen of niet. Als zij blijven hangen en zien dat het de moeite waard is om te snuffelen, dan scoor je al een dikke tien. Hou daarom je blog aantrekkelijk, overzichtelijk en verwerk datgene wat jij mooi vindt aan blogs in je lay-out, zodat je een eigen stijl kunt ontwikkelen.

dreams

♧ Blijf volhouden – Voor niets komt de zon op, maar voor de rest is het investeren en hard werken. Soms moet je inspiratie uit je tenen halen! Een blog kan je als hobby hebben, maar als je echt een stijgende lijn wilt zien in het aantal bezoekers per dag, week of maand, dan zal je tijd moeten investeren om te kunnen groeien. Het is onmogelijk om te verwachten dat je in één keer op de kaart staat in de wereld vol bloggers, maar gun zowel jouw blog als jezelf de tijd. Jouw blog heeft de ruimte nodig om te ontplooien en naamsbekendheid te creëren. Het gaat je lukken, als je maar wilt!

♧ Interactie – Het is zo fijn als je feedback krijgt en er interactie ontstaat tussen de lezer en jezelf. Op deze manier hoor je het van iemand anders hoe het overkomt en daar kan je ontzettend veel van leren. Benut deze commentaren en reacties goed, want ze zijn goud waard en zitten vol handige tips om iets te blijven doen, te groeien of juist de volgende keer het wat anders aan te pakken.

♧ Wees trots – Je hebt een blog, deelt content waar je achterstaat en daar hoort ook bij dat je trots bent op wat je creëert. Is het niet ontzettend mooi dat je een online plek hebt gemaakt waar je gelukkig van wordt? Dat mogen je vrienden en familieleden ook weten! Vertel het, deel het en communiceer met anderen dat je een blog hebt. Zij vormen immers je eerste lezers! En je vrienden kunnen ook over je blog vertellen aan hun vrienden en zo begint het (blog)balletje te rollen!

 Social media – Onder deze term verstaan we Twitter, Facebook, Bloglovin, Istagram en andere media om je blog aan anderen te laten zien. Het lijkt in het begin lastig, maar het hoeft niet veel tijd te kosten. Je moet deze social media zien als hulpmiddelen om je bereik te vergroten, maar vergeet deze ook niet te vullen met unieke content. Het zijn allemaal kanalen die elkaar kunnen versterken.  Ook via deze kanalen kan je de interactie met je lezers vergroten. Installeer de buttons op je blog, zodat je makkelijk te vinden bent!

♧ Enjoy   Wees enthousiast, kritisch, inspirerend en geef je mening. Laat zien wat je in huis hebt en laat anderen proeven van jouw smaak en stijl. Deel en wees lekker creatief, dan ga je het vast en zeker ver schoppen! Schrijf en deel vanuit je hart, laat anderen jouw plezier en passie voelen én have fun! 

Veel plezier met dit avontuur en ik wens je succes met deze uitdaging. Laat bij de comments een reactie achter met daarin je blog en een korte omschrijving, dan is je eerste stap naar naamsbekendheid al gezet en ik zal zeker een kijkje nemen!

Welke tip zou jij aan een beginnende blogger willen geven? 

Liefs Dagmar
Follow me on
Facebook  Bloglovin  Twitter  Instagram  Youtube

Dit bericht heeft 66 reacties.

 1. Dina

  Ja hele goede tips! Toen ik begon met mijn blog heb ik aan veel van deze dingen helemaal niet gedacht. Alleen over het puntje over wanneer en hoe vaak je iets online ‘moet’ zetten ben ik het deels niet helemaal eens. Het is voor veel lezers fijn als ze weten wanneer er iets online komt, maar wat nou als je gewoon even geen zin/inspiratie/tijd hebt om iets te schrijven?
  Dina onlangs geplaatst…Ik ben zo’n irritant vrolijk mens in de ochtendMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Ja je hebt helemaal gelijk, het is ook echt afhankelijk van of je schrijft voor je lezers of het meer voor jezelf doet. Als je die afweging hebt gemaakt (hoe serieus wil je gaan bloggen en wil je dat het een hobby blijft of het een stapje verder gaat) dan ben je al weer een stukje verder. En bloggen moet nooit tegen je zin ingaan anders werkt het averechts en zal het plezier ook niet terug te lezen zijn in je artikel :) Goede tip van je dankjewel voor je mooie toevoeging!

 2. Marion

  Fijn artikel. Hier heb je als beginnende blogger wat aan. Ik ben het wel met Dina eens wat betreft de tijden. Ik.vind dat lezers best verwend worden. Vaste tijden, vaste rubrieken en vervolgens krijg je het om je oren als je artikel niet op tijd online komt. Natuurlijk blog je ook voor je lezers, maar ik zou de beginnende blogger vooral willen meegeven: blog in eerste instantie voor jezelf. Zorg dat het altijd willen is en niet moeten.
  Marion onlangs geplaatst…Therapie: Wie A zegt moet ook B zeggenMy Profile

  1. Dagmar Valerie

   Haha ja dat klopt, als iets niet online komt op het juiste moment zijn er al snel veel vraagtekens. Het ligt er ook echt aan of een blogger als hobby zijn blog vult of als ‘bijbaan’ of zelfs ‘fulltime job’. Afhankelijk van hoe serieus je je blog wilt aanpakken is het handig om voor jezelf af te wegen wat haalbaar is en wat je het leukste vindt om te doen. Vooral dit laatste is belangrijk, zodat het veen verplichting wordt maar echt een plezierige activiteit waar je je passie in kwijt kunt :D Dankjewel voor je mooie reactie en toevoeging! Echt super, ook zo goed verwoord ‘zorg dat het altijd willen is en niet moeten’ love it!

 3. En stiekem ga ik bij punt 1 al helemaal de mist in. De naam vond ik leuk toen ik begon, maar stiekem ben ik er nu wel een beetje klaar mee. Ik probeer er nog wel een leuke draai aan te geven, maar meh…. Mijn grootste tip is om er alles aan te doen om het leuk te houden voor jezelf en het in het begin zeker niet als een verplichting te zien. xxx Lucinda
  lucindainwonderland onlangs geplaatst…Makeup Revolution – Redemption Iconic 3 – Oogschaduw paletteMy Profile

 4. Els

  Mooie tips, vooral wees trots. Dat vergeet ik nog al snel. In het begin vertelde ik ook niemand dat ik een blog had. Klinkt misschien raar maar was wel zo.

  Als tip zou ik geven, doe het echt voor jezelf anders hou je het nooit vol. Niet voor cadeautjes. Mijn blog bestaat 9 maanden en heb nog niks ontvangen hoor ;-). Maar dat maakt niet uit, ik hou van bloggen en mijn bezoekers dat is veel meer waard :-)!
  Els onlangs geplaatst…Liebster AwardMy Profile

 5. Anniek

  Supergoed artikel Dagmar! Ik blog nu zelf al een jaar of twee, maar ik weet nog goed dat ik in het begin het nog best lastig vond om uit te vinden hoe alles werkte. Hoe vaak ik zou ‘moeten’ posten, om goed gebruik te maken van social media, en zo nog een heleboel punten. Fijn artikel heb je hierover geschreven, ik denk dat veel startende bloggers hier iets aan hebben! Liefs!
  Anniek onlangs geplaatst…Winactie / kies zelf een bril uit bij Polette!My Profile

 6. Romy

  Bedankt voor je goede tips! Ik ben nu 3 maanden bezig maar doe het nog steeds met veel plezier, dat is belangrijkst, dat het MIJ blij maakt. De rest komt vanzelf wel een keer. Ik sta ook al bij de comments van spam je blog, dus wie benieuwd is kan op de link onder dit stukje klikken.
  Romy onlangs geplaatst…Kinderboekenhoek #5: Matilda van Roald DahlMy Profile

 7. Amy

  Wauw, wat een helder en compleet artikel Dagmar! De enige tip die ik kan toevoegen is: doe niets ‘omdat het zo hoort’. Het heeft geen zin om een FB pagina aan te maken omdat je denkt dat het moet, terwijl je er vervolgens niets mee doet. Dan kun je beter investeren in media die wel bij je passen :)
  Amy onlangs geplaatst…Hotspot: JT Bioscoop EindhovenMy Profile

 8. Goede tips voor beginners! Zelf vond ik het heel belangrijk om direct een goede lay-out te hebben en mooie foto’s, dus heb daar toen een spiegelreflex voor aangeschaft. Dat klinkt misschien een beetje overenthousiast, maar ik kan er zelf gewoon niet tegen om slechte foto’s af te leveren, haha. Ik ben er dus maar gelijk voor gegaan en dat is de beste keuze ever geweest :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…HEMA longer lasting lipstick 06My Profile

 9. Patricia

  Fijn artikel Dagmar! Ik ben zelf pas 2,5 maand bezig met bloggen. Ik schrijf vooral over reizen. Dat is echt mijn passie. Ook schrijf ik a en toe over mijn kinderen met ADHD, autismespectrumstoornis en eenzijdige doofheid. Ik vind het nog best lastig om op een goede manier gebruik te maken van alle sociale media kanalen. Ik heb kort geleden ook het Blogboek gekocht van Kelly Deriemaeker. Ook echt een aanrader voor beginnende bloggers!
  Patricia onlangs geplaatst…Moodspiration #12: Sossusvlei en Moeraki BouldersMy Profile

 10. Sophie

  Wat een goed artikel, je hebt volgens mij de juiste snaar geraakt dat iedereen gelijk met een blog en een inspiratieoverload te beginnen. Nu je het zo verteld moet ik me misschien ook wat afvragen betreft bloggen voor jezelf of voor de lezers. Ik ga er over nadenken! Liefs! ❤
  Sophie onlangs geplaatst…14 manieren hoe je met een baalmomentje om kan gaanMy Profile

 11. Deisy

  Goede tips zeg Dagmar voor een beginnende blogger. Ik probeer altijd in gedachten te houden dat alle mooie dingen tijd nemen om op te bouwen en zo is dat precies met het opbouwen van een blog. Hoe meer energie jij erin steekt, hoe meer je er uiteindelijk uit gaat halen. Daar ben ik 100% van overtuigd. Daarom is plezier hebben een belangrijk goed: zonder dit plezier houd je het namelijk niet lang vol. X
  Deisy onlangs geplaatst…Een skill om te beheersen: complimenten aannemenMy Profile

 12. Anneleen

  Ik heb dit heel geboeid zitten lezen :) heel handige tips! Ik blog ook op wordpress en ben alles nog een beetje aan het uitzoeken, toch vind ik het tot hier toe heel leuk! ik heb ook een hele tijd nagedacht over mijn blognaam maar nu ik, ”klein geluk’ als naam heb, ben ik zeer tevreden :)
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk Project 1My Profile

 13. Céline

  Goede tips! Ik zie de laatste tijd zo vaak mensen die gaan bloggen omdat ze ook wel gratis dingen willen ontvangen. Dan houd je het echt nooit vol. Ik blog nu al vijf jaar omdat bloggen mijn passie is en pas het laatste jaar is mijn blog een beetje begonnen te groeien. Bloggen is echt geen medium om snel rijk te worden!
  Céline onlangs geplaatst…5 dingen die je kunt doen op dagen dat er niets goed gaatMy Profile

 14. Justine

  Wat een handige tips! Ik denk dat beginnende bloggers hier veel aan kunnen hebben. Mijn tip is gewoon doen: gaandeweg leer je alles en Kim je vanalles tegen over bloggen. Je merkt vanzelf wat wel en niet voor jou werkt en dat is goed, want elke blog is uniek. Pak het dus lekker aan zoals jij wilt :)
  Justine onlangs geplaatst…My life in photo’s – januari 2015 #3My Profile

 15. Anita

  Bloggen moet leuk blijven en idd geen moetje zijn. Ga op zoek naar wat bij je past en waar je je goed bij voelt. Het schrijven van artikelen gaat dan ook vlot en je enthousiasme wordt opgemerkt! Blijf dicht bij jezelf!
  Anita onlangs geplaatst…Loslaten van schuldgevoelensMy Profile

 16. Ingeborg

  Heel erg fijn artikel voor beginnende bloggers! Ik heb alleen dat ik ‘wees frequent’ niet echt kan volhouden. Shame on me! Ik zou het zo graag willen maar af en toe schiet het er bij in. Ik hoop binnenkort echt weer dagelijks een artikel te kunnen plaatsen. Ik mis het zo! Maar voor nu gewoon even wanneer het kan :)
  Ingeborg onlangs geplaatst…Mijn visionboard voor 2015My Profile

 17. Mooie tips. Ik ben een startende blogger. Net een week geleden begonnen. Het is goed om bij jouw tips stil te staan. Over privacy denk ik nog veel na. Zeker i.v.m. bijvoorbeeld mijn werk. Alles staat immers open op het internet. Zoals je ziet gebruik ik niet mijn eigen naam of foto. Dat is een bewuste keuze maar inderdaad misschien maak ik het zo moeilijker voor lezers om een band op te bouwen met mij als persoon… Goed om over na te denken.
  Birds & Buddha onlangs geplaatst…Internationale Knuffeldag op 21 januariMy Profile

 18. Frauke

  Superfijn en uitgebreid artikel, hele handige tips die ik stuk voor stuk herken! Het bloggen is voor mij iets waar ik enorm ben in gegroeid maar waarvan ik elke dag ontdek dat er nog zóveel te leren en ontdekken valt! En dat maakt het juist zo leuk. Zo ben ik dan nu samen met mijn vriend gaan bloggen en dat is heerlijk voor de motivatie, maar we moeten nu ook veel strakker plannen. Wij hebben bijvoorbeeld de belofte gemaakt om de dag een post te plaatsen maar proberen dan ook écht een kwalitatieve update te maken, en dat is zo al best moeilijk! Ik vind bloggen geweldig en kan het nooit meer missen haha :D! X
  Frauke onlangs geplaatst…Do a date: tapas avondMy Profile

 19. Sophie

  Hele fijne tips, ik kan me er zo in vinden! Vooral die laatste; geniet ervan! Dat zorgt ervoor dat je door wilt gaan en dat je het allerbeste kunt neerzetten zoals jij dat wilt!
  Sophie onlangs geplaatst…Argandia Lichaamsolie AmberMy Profile

 20. Hesteranne

  Hele goede en realistische tips! Ik vind het vooral lastig om regelmatig een artikel te plaatsen. Het lukt wel, maar ik ben niet altijd tevreden. Dat is echt iets waar ik nog aan moet werken.
  Hesteranne onlangs geplaatst…Boeken die ik wil lezenMy Profile

 21. Leanne

  Goede tips! Ik denk dat je als beginnende blogger ook veel kan leren van andere bloggers. Door blogs van anderen te lezen zie je ook steeds nieuwe mogelijkheden wat betreft layout, artikelen, foto’s e.d. Door daar op een goede manier mee om te gaan (lees: niets zomaar overnemen, maar het gebruiken om je te laten inspireren) kan je groeien in het bloggen.
  Leanne onlangs geplaatst…Boektrailers #1My Profile

 22. Eline

  Wat een goede tips! Ook belangrijk om te realiseren dat het, vooral in het begin, meer geld gaat kosten dat het gaat opleveren. En dat je het nooit moet doen voor het geld :)
  Eline onlangs geplaatst…Lush Two HeartsMy Profile

 23. Hi! Leuke en goede tips, deze had ik enkele al in mijn gedachten toen ik begonnen was. Ben nu net een kleine 2-3 maanden bezig en vind het hartstikke leuk! Miek’s mind, eigenlijk alles wat mij bezig houdt, wat gaat er om in mijn..mind :) Neem eens een kijkje! Tips zijn altijd welkom. Liefs,
  Mieke van der Sande onlangs geplaatst…Photodiary – week 3My Profile

 24. Eline

  Mooie tips! Voor niets gaat de zon op is echt alles omvattend, teveel mensen zien het succes van de grote bloggers en verwachten dat het hen ook zo komt aanwaaien wat helaas niet zo is! Ik doe het puur voor het plezier en voor het idee dat ik misschien heel misschien andere mensen kan helpen via mijn blog!
  Eline onlangs geplaatst…Leuke, low budget A-lijn jurkjesMy Profile

 25. Amy

  Fijne tips inderdaad! De belangrijkste tip vind ik vooral dat je plezier moet hebben in het bloggen want anders hou je het niet vol. En inderdaad jezelf niet teveel eisen opleggen is ook heel belangrijk!
  Amy onlangs geplaatst…Human+Kind Conditioner GrapefruitMy Profile

 26. Lisanne

  Goede tips Dagmar! Zelf vind ik de lay-out ook best belangrijk. Omdat dat toch het eerste is wat mensen je site in moet trekken, eerste wat ze zien.
  Lisanne onlangs geplaatst…Koperen accessoires in huisMy Profile

 27. Saar

  Een andere tip die ik wil toevoegen is ook: wees nooit bang om te groeien of te veranderen. Het hoort een beetje bij ‘be yourself’. Soms begin je te bloggen op een platform dat daarna niet meer bij je past, of de onderwerpen waar je vroeger over schreef, blijken je nu minder inspiratie te geven.

  Bloggen is niet alleen groeien met je blog, maar je groeit zelf ook! In je schrijfstijl, in de manier waarop je dingen aanpakt, waarop je dingen organiseert.

  Bloggen was in het verleden vooral een uitlaatklep bij mij, nu wil ik het schrijven wat professioneler aanpakken. Van een gratis wordpress naar een eigen website gaan. Beter nadenken over de dingen die ik ga schrijven. Als het concept van vroeger niet meer lekker werkt, dan moet je blog gewoon mee met jezelf. Omdat bloggen gewoon zo persoonlijk is.

  Verder echt een interessant artikel, goede tips! Een echte bloggersbasis :)
  Saar onlangs geplaatst…Boek | Het ParfumMy Profile

 28. Beautyjuf

  Wat een ontzettende fijne en goede tips, Dagmar! Ongeveer twee jaar geleden ben ik een blog gestart. Achteraf gezien ietwat té naïef. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken. Daar heb ik mijn weg echt in moeten zien te vinden. Dat heeft me veel tijd gekost, maar ook veel moois opgeleverd. Zou ik het achteraf gezien anders hebben gedaan? Nee! Dit past bij mij. Maar, ik wil het anderen wel graag meegeven: bloggen doe je niet zomaar ‘tussendoor’. Het kost tijd en energie. Ook al krijg je er heel veel energie voor terug.
  Wat ik ook een heel belangrijk punt vind, en jij ook benoemde, is om dicht bij jezelf te blijven. Ga je niet anders voordoen én laat je niet meeslepen door ‘succes’. Hoe groot of klein laatstgenoemde ook is.
  Verder wil ik graag nog één ding zeggen: geniet van het bloggen!
  Liefs Marloes
  Beautyjuf onlangs geplaatst…Geluksmomentjes #16My Profile

 29. Joyce

  Hele goede tips dit! Ik ben het helemaal met je eens.
  Een jaar of 11 geleden begon ik “gewoon zomaar” met bloggen. Inmiddels 15 gratis blogs en 3 domeinnamen verder zit ik helemaal op mijn plek. En eigenlijk ben ik er pas sindsdien echt serieus over na gaan denken :)
  Joyce onlangs geplaatst…Mama valt af – De eerste weekMy Profile

 30. Karlijn

  Kijk dit zijn nog eens goede tips. De laatste tijd komen er zo veel blogs online van mensen die het alleen maar willen doen voor de bekendheid en de samenwerkingen. Maar hé, zo gaat dat gewoon niet. Bloggen doe je omdat je het leuk vindt. En niet voor de ‘cadeautjes’. Althans dat vind ik. Want ik blog nu iets langer dan een jaar en het is echt niet zo dat ik pakketjes krijg opgestuurd, mijn blog heeft geen duizenden lezers en dat maakt me lekker niets uit. Want ik blog omdat ik het Leuk vind, en dat is het belangrijkste :)
  Karlijn onlangs geplaatst…InspiratieWonder #Rosie HarbottleMy Profile

 31. Danielle

  Goede tips! Ik denk vooral dat mensen er niets van moeten verwachten.. er zijn tegenwoordig zoveel blogs dat de kans dat je groot word steeds kleiner word.. en die word kleiner met iedere blog die er bij komt.

  Kan je dat aan? Vind je het ook leuk om voor 1 of misschien 2 lezers te schrijven? nooit een comment te ontvangen? Ja? Start dan vooral een blog! Doe je het voor de money & de fame dan kan je beter wat anders gaan doen!
  Danielle onlangs geplaatst…Working life | Beurs in milaanMy Profile

 32. angelique

  Super goede tips! Ik ben zelf geen beginnende maar ook geen ervaren blogger. Ik zou gewoon bloggen over wat je zelf wilt en niet teveel naar de ‘grote’ blogs kijken
  angelique onlangs geplaatst…Budget | GezondheidMy Profile

 33. Manon

  In het begin wist ik totaal niets en deed ik maar wat , maar nu blog ik meer als een jaar en vind het geweldig! ik weet veel meer, ook qua make-up , lifestyle en fashion en het kost ook echt heel veel energie en tijd om je blog goed te onderhouden. Veel denken oh dat is toch zo gedaan, maar neee… Overigens blog ik via blogger, ik vond wordpress niet zo fijn.. is dat raar!?
  Manon onlangs geplaatst…Oriflame -Parfum- ‘So Fever’ for him & for her (Valentijnstip)My Profile

 34. Sanae

  Dankjewel voor de motiverende tips! Ik heb een grote liefde voor mijn blog. Het is dan ook echt een hobby, maar ik houd wel rekening met mijn lezers. Bloggen is leuk, zolang je het niet al verplichting ziet. En dat is bij mij het geval. Ik kan mijn liefde voor schrijven goed uiten zo.
  Sanae onlangs geplaatst…HEMA Valentijn collectieMy Profile

 35. Inge

  Handig zo, al die tips op een rijtje! Vind het altijd prettig om zulke tips nog eens door te nemen. Ik blog zodat ik mijn eigen ding kwijt kan. Zolang anderen het ook leuk vinden of ik anderen blij kan maken, dan is dat helemaal mooi meegenomen! :)
  Inge onlangs geplaatst…Liebster AwardMy Profile

 36. Saskia

  Goed artikel, zeer prima tips. Ook als blogger die al wat langer meeloopt kan ik hier nog wat mee. Veel is bekend, maar ik denk dat het voor een beginnende blogger, of iemand die nog wil beginnen, een mooie samenvatting is.

  Zelf vijd ik dicht bij jezelf blijven een erg goede. En jezelf niet verplchten tot, liever geen dan een slechte blog, mooie punten
  Saskia onlangs geplaatst…Nieuwe LayoutMy Profile

 37. Emma

  Ontzettend fijne tips, ik heb nog geen moment spijt gehad met mijn keuze om te bloggen! Voor m’n gevoel heb ik op dit moment wel zo’n irritante blog met 100 volgers maar voor de rest nog niets bijzonders. Ik wil nu wel wat professioneler gaan doen en een domeinnaam gaan kopen, overstappen op WordPress, enzovoort. Als ik maar wist hoe het moest.. ;’)
  X Emma
  Emma onlangs geplaatst…Outfit | Keep it warmMy Profile

 38. Wat een super fijne tips, ook om te lezen! Ik heb de overstap naar WordPress gemaakt en ben er ook super tevreden mee. Ik moet inderdaad alleen nog even de buttons opnieuw instellen, bedankt voor de tip want dat herrinerde mij er weer aan ;-)
  Cherissa Blans onlangs geplaatst…Overstap naar WordPressMy Profile

 39. Wendy

  Leuk om te lezen, zelfs als je inmiddels al heel wat jaren in het blogwereldje zit. Wat ik alleen nog steeds niet heb en ook erg moeilijk vind is een bepaalde niche bepalen voor mijn blog. Ik heb dat niet en zou ook echt niet weten wat ik er dan van zou moeten maken.
  Wendy onlangs geplaatst…Grote schepen en harde windMy Profile

 40. Xaviera

  Wat een fijne tips allemaal! Ik denk dat het vooral belangrijk is om niet gelijk teveel eisen te stellen aan jezelf. Doe het rustig aan, kijk wat fijn voelt qua bloggen (bijv. qua aantal blogs per dag/week) en neem de tijd voor je blogposts. Snel iets schrijven zodat er maar wat staat is zonde van de kwaliteit. In het begin legde ik teveel druk op mijzelf maar gelukkig gaat het nu al stukken beter, mede dankzij lieve en behulpzame comments van lezers! Daarbij is ook goed te merken dat het fijn is om open te zijn naar je lezers en ook aan te geven als iets even niet gaat.

 41. Fijne tips! Ik weet nog niet goed waar ik nou echt naar toe wil, persoonlijkheid vind ik heel belangrijk, maar fashion en beauty wil ik niet opgeven! Ik combineer het nu, maar het is wel lastig om nu een goede doelgroep te bereiken!
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Personal ♥ PAARS HAAR?!?My Profile

 42. Wat een fijne tips Dagmar! Thnx :) Zelf in augustus begonnen en inderdaad, het kost meer tijd dan ik dacht. Maar het scheelt dat het een hoop plezier en energie oplevert! Het geduld hebben moet ik nog wat beter onder de knie krijgen ;) Goed om dat wat vaker te horen em te lezen!
  Kirsten | Travelaar.nl onlangs geplaatst…Route door Maleisië | 19 dagenMy Profile

 43. Mimi

  Ontzettend fijne tips, je slaat de spijker op z’n kop! Hier heb ik zeker wat aan. Thanks !

 44. Whitney

  Ik heb mijn blog, een hobby blog, niet gedeeld met familie en vrienden. Nu weten zij het wel maar vond het juist leuk om te kijken hoe anderen het vinden.
  Whitney onlangs geplaatst…Super Mommy 2014My Profile

 45. Ilse

  Ik ben ook pas begonnen met bloggen, dus deze tips komen zeker van pas. Vooral het rondbazuinen dat ik een blog heb vind ik moeilijk, hoewel ik wel trots ben op wat ik tot nu toe heb gemaakt. Dus die trots uiten, daar moet ik aan werken! Goed punt, misschien wel het belangrijkste punt. Als je zelf niet staat achter wat je plaatst, hoe kan een ander dat wel?
  Ilse onlangs geplaatst…Vanille-extract zelf makenMy Profile

 46. Judith

  Ontzettend goede tips Dagmar. Bedankt voor het doorsturen van de link. Enkele van deze heb ik al toegepast op mijn eigen blog en van andere kan ik nog wel wat leren! :)
  Judith onlangs geplaatst…Ik ben een vampierMy Profile

Geef een antwoord

CommentLuv badge