Blog

Zelf groente en fruit kweken – Tips voor beginners

IMG_20170608_204119_033Je eigen groente en fruit kweken is gezond, rustgevend én makkelijk. Of je nu groene vingers hebt of niet: met deze tips voor beginners kom je al een heel eind. Zelf ben ik namelijk ook nog niet lang bezig om groente en fruit te verbouwen, maar ik deel mijn enthousiasme en ervaringen met veel plezier met jou. Het heeft mij nu al zoveel meer gebracht dan ik dacht, terwijl het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn! Het is een ontspannende hobby geworden die alles behalve suf is! Je hebt er namelijk een onwijs leuke verantwoordelijkheid bij met geweldig eindresultaat; als je met aandacht plant, oogst je liefde én veel lekkers! Lees mee, dan gaan we aan de slag!

Benodigdheden:
Je kunt zo’n geavanceerde tuinliefhebber worden als je zelf graag zou willen. Weet dat je ook genoeg hebt aan een minimale basis om toch al veel tuinplezier te beleven. Uitbreiden is altijd mogelijk, maar als het gaat om praktische benodigdheden dan heb je voldoende aan bijvoorbeeld een gieter, aarde, potjes, een schepje en handschoenen. Ik heb sinds kort een kweekbak en een stuk grond in de tuin die ik als moestuin inzet, maar voor die tijd gebruikte ik een stukje aanrecht in de keuken om vrolijke kruiden te laten groeien. Zo zie je maar dat je niet veel nodig hebt om toch van je zelf gekweekte groente en fruit te kunnen genieten.

  1. Wilskracht en plezier – Allereerst wil ik je meegeven dat groente en fruit niet uit de lucht komt vallen. Het ligt weliswaar voor je klaar in de winkels, maar als je het zelf wilt kweken dan moet je er ook iets voor doen. Als je je plantjes met aandacht en zorg zult behandelen, krijg je er letterlijk veel moois en lekkers voor terug. Ik weet zeker dat het je gaat lukken om groente en fruit te kweken, dus geniet van het voelen van de aarde, het groeien van de plantjes en de ontwikkeling van jouw voedsel!
  2. Ruimte – Denk na over waar je je groente en fruit zou willen verbouwen. Hoeveel ruimte heb je tot je beschikking? Heb je een vensterbank, balkon of een tuin? Komt er veel of weinig licht? Is het er vochtig of juist wat droger? Door na te denken welke ruimte je hebt, kan je je plantjes erop aanpassen. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte, dan is het handig om te kijken naar (keuken)kruiden en aardbeien. Heb je alle ruimte van de wereld? Dan zijn pompoenen een grappige mogelijkheid omdat deze planten echt alle kanten op kruipen en lekker groot worden. Kan je de hoogte in? Dan is het leuk om maïs, komkommers en zonnebloemen te combineren. Denk goed na over welke fruit en groentes je graag zou willen kweken en welke plek je het zou kunnen geven. Op de verpakking van de zaadjes staan handige tips waar én wanneer je het beste kunt zaaien, maar ook hoeveel ruimte zij in beslag nemen. Dit brengt mij gelijk bij de volgende tip!
  3. Plant wat je lekker vindt (of wat je interessant vindt om te zien groeien) – Om het begin nog leuker te maken, kan ik je aanraden om groente en fruit te kweken die je zelf ook aanspreekt. Start daarom met groenten die makkelijk te kweken zijn en die je lekker vindt: sla (in verschillende soorten), radijzen, spinazie, wortelen, prei, courgettes en pompoenen… Of koop reeds bestaande plantjes zodat je kunt beginnen met planten die al een stabiele basis hebben. Dan is het een kwestie van onderhouden én genieten van de oogst! Leuke plantjes zijn bijvoorbeeld de fruitplanten die aardbeien, bosbessen en frambozen geven. Of denk aan de muntplant waar je heerlijke thee van kunt maken.
  4. Schema’s – Op de verpakking staat wanneer je het beste kunt zaaien, dit is afhankelijk van de groente en fruit die je kiest. Kan je de zaadjes in een kas plaatsen, dan hoef je niet veel rekening te houden met de atmosfeer. Maar moeten de zaadjes buiten geplaatst worden of moet je ze op een gegeven moment verpotten, dan raad ik je aan hier rekening mee te houden. Als je willekeurig gaat zaaien, is de kans groot dat er geen fruit of groente zal komen omdat we eenmaal rekening moeten houden met het klimaat (de warmte, hoeveelheid regen en de bijtjes).
  5. Verzorging – Elk plantje heeft zijn eigen verzorgrituelen nodig, maar over het algemeen is het belangrijk om te kijken of je de plant voldoende zonlicht kunt bieden, of je deze genoeg water geeft, de plant voldoende ruimte heeft om op de juiste manier te groeien en wanneer je de plant moet verpotten/ snoeien en oogsten. Soms moet je een plantje een beetje helpen doordat het bijvoorbeeld omhoog klimt, waardoor je er een stokje tegenaan kunt binden zodat hij stabieler is.
  6. Bijhouden – Je hoeft niet per se te zingen en te praten tegen de plantjes (heeft wel positief lachwekkend effect), maar hen voldoende water, licht en ruimte bieden is wel een pre. Bovendien kan er ook worden vereist dat er af en toe bemesting wordt geplaatst of dat je onkruid verwijdert. Neem daarom regelmatig een kijkje bij je plantje(s) om te beoordelen of alles nog naar wens gaat. Bovendien is het extra leuk om de ontwikkeling van dichtbij mee te maken!
  7. Oogsten – Eet smakelijk! Je zelf gekweekte groente en fruit zijn klaar om geplukt te worden. Doordat je de plantjes met zoveel aandacht hebt verzorgd, zul je merken dat de vruchten extra lekker smaken. Geniet ervan!

Nieuwsgierig wat er in mijn moestuin staat?
Ik vind mijzelf nog een beginner, maar ik vind het ontzettend leuk en interessant om te zien hoe alles groeit en hoe de planten zich ontwikkelen. Het oogsten ervaar ik nu nog als bijzaak (het volgen, leren en bestuderen van de groei vond ik het hoogtepunt), maar ik voelde mij heel trots met mijn pompoenoogst en roder wordende tomaten. De komkommers werden gigantisch (beginnersfoutje dat ik zo onder de indruk was dat ik ze te lang heb laten doorgroeien) en maïs werd heel hoog. Zullen we even tussen ons houden dat ik de plantjes Sylvie Maïsjes had genoemd? Bovendien had ik bosbessen, paprikaplantjes, verschillende kruiden, een citroenboompje, een appelboompje en worteltjes. Een vrolijk geheel dat alle kanten op groeide. En ik had het al even over kant-en-klare plantjes die je in de grond kunt zetten, maar recent ontdekte ik de webshop Plantje.nl waar ik nu al fan van ben geworden. Ik mocht in hun prachtige assortiment snuffelen en daardoor staat er nu een geweldige notenboom (de Ginkgo biloba) in de moestuin én een (toffe) perenboom! De peren van de Pyrus doyenne du comice plant zijn ook vaak in de winkel te vinden. Dit komt door de heerlijke smaak en juiste grootte van de peer. Dit boompje brengt heerlijke peervruchten voort met een zoete sappige aromatische smaak. Wij kunnen niet wachten!

En nog even een close-up van de prachtige bladeren van de Ginkgo biloba. Wat een beauty!

20170821_155820

Heb jij groene vingers?

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.