Blog

Recensie – Kookboek voor een rustige buik door Mirte Kaan

Een kookboek voor de rustige buik? Dat klonk mij als muziek in de oren. Ik heb namelijk de intentie om meer zelf in de keuken te gaan staan en gezonder te eten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, daarom kwam dit kookboek geschreven door Mirte Kaan op het juiste moment. Dit kookboek is een uitkomst voor mensen met gevoelige darmen, ook ik moet goed opletten op wat ik eet omdat dit consequenties heeft op mijn vermoeidheid en de hoeveelheid pijn die ik ervaar (door CVS en Fibromyalgie). Door bepaalde voeding te vermijden, komt je buik tot rust. Toch blijft er genoeg over om lekkers te eten, kijk je mee? 

Over Kookboek voor een rustige buik
Al jaren last van je darmen en weet je niet meer wat je moet doen? Dit kookboek is een uitkomst! Voedingsdeskundige Mirte Kaan baseert haar recepten op de wetenschappelijk onderbouwde FODMAP-methode uit Australië. Door bepaalde voeding te vermijden, komt je buik tot rust. Je ‘mag’ weliswaar niet alles meer eten, maar er blijft genoeg over waarmee je de lekkerste maaltijden op tafel zet. Van pizza tot risottoballetjes met truffel, van aardbeientaartjes tot ontbijtsmoothies of gehaktbrood. Vrienden en familie kunnen lekker mee-eten, zonder dat ze door hebben dat het ‘anders’ is. Inclusief uitleg over de FODMAP-methode, 90 recepten met talloze variaties, suggesties en tips en handige checklijsten.

Over Mirte Kaan
Wist je dat Mirte Kaan voedingsdeskundige en foodblogger is? Zij heeft zelf PDS (het Prikkelbare Darm Syndroom) en met haar liefde voor eten wil ze iedereen die kampt met darmklachten gezond, smaakvol en kleurrijk laten eten. Eten is leuk, lekker en is om van te genieten!’ Lees haar blog op www.mirtekaan.nl of volg Mirte op Facebook.com/happyfodmapfoodie.

Mijn mening
Wat mij gelijk opvalt? Dit kookboek voelt goed, maar dan ook echt op alle gebieden. De foto’s zijn prachtig, de schrijfstijl is toegankelijk en hartelijk, de informatie is begrijpelijk en makkelijk om te buigen in de praktijk en het kookboek straalt warmte uit. Ik voel mij gelijk begrepen en het stukje herkenning in de voorbeelden die Mirte Kaan schetst maakt mij zekerder. Dus ik kan toch een verschil maken op het gebied van eten om een rustige buik te krijgen. Dat is zo’n fijn vooruitzicht! En het allerleukste? Je kunt gelijk aan de slag om een positief effect te bereiken. Het is niet ingewikkeld en ik vind koken al een hele klus (het kost veel energie), maar deze maaltijden zijn ook voor mij goed te bereiden. Ik heb niet alleen veel over het eten geleerd dankzij Kookboek voor een rustige buik, maar ook veel over mijzelf en dat had ik niet verwacht! Ook ben in geïnspireerd om nieuwe gerechten uit te proberen en beleef ik veel meer plezier in de keuken. Ik ben ontzettend enthousiast over dit kookboek en raad het iedereen aan! Of je nu last hebt van een onrustige buik of niet: elk lichaam verdient het om verrijkt en gevoed te worden in plaats van dat we onszelf slechts blijven vullen. Ik heb van het boek genoten en mag nu elke dag genieten van de heerlijke maaltijden!

Conclusie
Elke maaltijd wordt dankzij dit Kookboek voor een rustige buik echt een feestje! Je lichaam wordt verrijkt en gevoed; iedereen zou dit kookboek in huis moeten hebben!

Titel: Kookboek voor een rustige buik Auteur: Mirte Kaan Prijs: 22,50 ISBN: 9789000345106 Uitgeverij: Spectrum

Interview met Mirte Kaan
♧ Wat was de aanleiding tot het schrijven van dit boek?

Toen ik startte met het FODMAP dieet was er nog weinig Nederlandse informatie over te vinden. Er was wel iets, maar het was niet altijd duidelijk, volledig of up-to-date. Ik heb mij in het FODMAP dieet gestort door middel van de destijds beschikbare Engelstalige bronnen. In Australië en Amerika zijn ze al een stapje verder waardoor ik hier veel van heb geleerd. Ik ben voedingskundige en heb daarom al aardig wat verstand van voeding, maar ik vond het zelf lastig om door de bomen het einde van het bos te zien. Ik bedacht mij dat als je na een vierjarige studie al moeite hebt met het dieet, dit bij andere mensen niet veel makkelijker zou zijn. Daar moest verandering in komen. Ik ben gaan bloggen over mijn FODMAP ervaringen (in de keuken en informatief) en van het één kwam het ander, totdat ik bij de uitgeverij zat met mijn idee!  Niet veel later ben ik gaan samenwerken met de eerste Nederlandse diëtiste die de officiële FODMAP cursus in Londen heeft gevolgd. Samen vormen wij FodmapFoodies, het Nederlandse platvorm voor het FODMAP dieet.

♧ Wanneer merkte je dat je zelf baat had bij dit ‘dieet’?
Na een dag. Bij veel mensen duurt het iets langer, maar ik merkte direct verschil. Ik had mij goed ingelezen in het FODMAP dieet waardoor ik wist waar ik mee bezig was en vanaf het begin al geen fouten kon maken. Een goede voorbereiding is belangrijk: alle boodschappen waren in huis en er lag genoeg in de koelkast voor een ‘zwak’ moment. Veel mensen beginnen met FODMAP zonder dat ze weten wat het is, dan kan het lang duren omdat je wellicht nog dingen eet waar je darmen op reageren, terwijl je dit niet weet. Ook is het belangrijk om zeker te weten dat je PDS hebt en geen andere (ernstige) darmaandoening voordat je aan het FODMAP dieet begint.

♧ Wat is er speciaal aan dit boek?
Dit kookboek is het eerste uitgebreide Nederlandse (kook)boek volgens de FODMAP richtlijnen. Er staat veel informatie in over het FODMAP dieet, maar ook andere tips voor een rustige buik. Een smoothie moet je bijvoorbeeld ook even ‘kauwen’ en niet direct doorslikken. Op deze manier verteer je hem beter en heb je minder kans op gerommel en gebubbel in je buik. In Nederland eten we vaak stamppot of pannenkoeken: met een paar aanpassingen en tips uit dit kookboek kan je deze nog steeds lekker maken maar dan FODMAP arm. Ook mensen die houden van de internationale keukens worden blij van dit boek: zelf kruidenmengsels maken zonder ui of knoflook en curry’s zorgen voor wat meer pit!

♧ Waar haal je de ingrediënten voor de gerechten?
Gewoon in de supermarkt! Wellicht moet je voor een aantal producten naar de natuurwinkel of even online zoeken wanneer jouw supermarkt deze net niet heeft liggen. Het uitgangspunt van de recepten is in ieder geval een normaal huishouden zonder al te veel speciale boodschappen. Ik houd van experimenteren, maar niet iedereen heeft hier tijd voor of zin in. De recepten zijn een combinatie tussen snel en makkelijk en soms meer uitdaging. Voor ieder wat wils.

♧ Zondig je wel eens?
Ja, maar niet vaak. Het is niet moeilijk om iets te laten staan als je weet dat je anders daarna een avond of dag op de bank moet doorbrengen. Maar af en toe wil ik ook gewoon lekker mee kunnen doen of mijn honger stillen wanneer er niks beschikbaar is waar ik geen last van krijg, of heb ik ontzettend veel zin in een stuk appeltaart. FODMAP gaat niet om levenslang alleen maar FODMAP arme voedingsmiddelen te eten, het gaat om een nieuwe manier van eten waarbij je weet welke dingen je veel last bezorgen (welke je daarom liever helemaal laat staan), welke dingen wel oké zijn (af en toe) en welke dingen goed gaan (lekker eten!).

Let jij goed op wat je eet? Of vind je dat lastig? 

Liefs Dagmar

Follow me on Facebook ♧ Bloglovin ♧ Twitter ♧ Instagram ♧ Youtube

Let's grow

Nieuwsbrief

Verlang je naar meer energie, balans en verbinding met jezelf? Schrijf je gratis in voor ExpediChi en groei in de richting die goed voel voor jou. Geniet maandelijks van inspirerende opdrachten, inzichten en groeitips voor jou én jouw business. Als cadeau ontvang je de gids Ondernemen op jouw voorwaarden.