Books

Indrukwekkende roman ‘De cirkel’ door Dave Eggers


Een fascinerend omslag, een bestsellerauteur én een dikke sticker met daarop DWDD Boek van de maand – november 2013. Dat belooft veel goeds! De cirkel lag al ontzettend lang op mijn nog-te-lezen-stapel, terwijl ik achteraf gezien door het boek vloog. Deze indrukwekkende en scherpe roman bevat een vleugje romantiek, spanning én zet je aan het denken. Lees gauw meer over De cirkel geschreven door Dave Eggers!

Over De cirkel
Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken. Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt, en haar bijdrage aan de Cirkel steeds meer openbaar wordt.

De Cirkel is een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld

Over Dave Eggers
Dave Eggers is de auteur van onder meer Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit (finalist Pulitzer Prize), Zeitoun en Wat is de Wat (finalist National Book Critics Circle Award en winnaar Prix Médicis). In Nederland verscheen De Cirkel op 11 november.Nog geen jaar later verscheen zijn (volledig in dialoog geschreven) roman Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig? waarin Eggers op scherpe wijze sociale problemen als gun control ontleedt en het verdwijnen van grote verhalen aankaart. Dave Eggers woont met zijn gezin in Californië.

Mijn mening
Ik zal het niet ontkennen, dit boek lag al te lang in mijn kast. De cover intrigeerde mij, de sticker van DWDD moedigde mij extra aan om het boek te kopen, maar toch bleef het keer op keer liggen. Totdat ik de e-book versie aanschafte, toen was het boek zo uit! Ik bleef maar lezen; bij het ontbijt, in de bus, voor het avondeten en toch nog even in bed zolang ik wakker kon blijven. Ik was gegrepen door de geweldige schrijfstijl die Dave Eggers hanteert. Ik was dan ook zo onder de indruk van alle vorderingen en technologische ontwikkelingen in De cirkel dat ik er ook offline niet over uitgepraat raakte. Mijn hele omgeving wist dan ook dat ik dit boek las, want je begrijpt dat ik erg enthousiast was. De cirkel zet je aan het denken en maakt je bewust van de invloed van technologie, maar ook social media en marketing. Je denkt na over privacy, openbare gedragingen en het effect van internet door de sterke verhaallijnen en levendige personages heen. Ontzettend knap dat Dave Eggers de lezers zo kan raken en bewust kan maken. Hij toont voornamelijk de verschuivende grens van privacy met als consequentie gedrag hoe het juist niet moet gaan in de toekomst, want het beeld dat hij schetst is schrikbarend en shockerend.

Conclusie
Echt een eyeopener, wat een goed boek! Het zet je aan het denken over de grens van privacy, online en marketing. Heel indrukwekkend en pakkend verhaal!

De cirkelDave Eggers | Uitgeverij Lebowski | 344 pagina’s | ISBN 9789048818648 | €17,95 | Klik hier voor het e-book

Veel liefs, Dagmar

Follow me on Facebook ☆ Bloglovin ☆ Twitter ☆ Instagram ☆ Youtube

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

13 Comments

 • Reply Femke

  Je snapt wel dat ik nu erg nieuwsgierig ben geworden naar dit (e-)boek!! :-). Jammer genoeg wil ik nog zo ontzettend veel boeken lezen dat ik gewoon niet weet waar ik moet beginnen haha!
  Femke onlangs geplaatst…Happy list #8My Profile

  april 14, 2016 at 5:51 am
 • Reply Amy

  Leuk om ook jouw recensie te lezen Dagmar. Je hebt het heel misschien bij mij al gelezen.. Ik vond het niet zo’n goed boek. De ontwikkeling van de technologieën vond ik wel interessant, maar de verhaallijn en uitwerking van karakters niet zo. Jammer, maar wel een mooi onderwerp!
  Amy onlangs geplaatst…Ik ben het even kwijtMy Profile

  april 14, 2016 at 6:26 am
 • Reply Jennifer

  Jaaa deze staat ook nog op mijn “nog te lezen” lijst! Ben nu nog nieuwsgieriger!
  Jennifer onlangs geplaatst…Vrijwilligerswerk in Ghana: hoe regel je datMy Profile

  april 14, 2016 at 6:47 am
 • Reply Emmy

  Ik vond dit boek ook een ontzettende eyeopener. Het zette me echt aan het denken; hoe ver zal social media gaan?
  Emmy onlangs geplaatst…De Boek Pioniers | Woord Ontleed: WattpadMy Profile

  april 14, 2016 at 8:01 am
 • Reply Anouk

  Dit boek trok al langer mijn aandacht, maar door jouw recensie heb ik besloten om hem te gaan lezen. Ben super benieuwd!
  Anouk onlangs geplaatst…Boekrecensie: Miriam Bruijstens – Het boek van TessMy Profile

  april 14, 2016 at 9:14 am
 • Reply chantal

  Ik heb hem in het engels voor de lijst gelezen. De boodschap die werd uitgebracht is heel sterk, maar ik begon me op een gegeven moment nogal te ergeren aan de personages, vooral omdat Ty zo geheimzinnig is en Mae gewoon gehersenspoeld wordt door De Circel maar er helemaal niks aan doet.

  april 14, 2016 at 9:32 am
 • Reply Lotte

  Dit boek staat al een hele tijd op mijn e-reader, maar ik kom er niet aan toe om erin te beginnen. Er zijn telkens wel andere boeken die eerst gelezen moeten worden. Het is beslist: wanneer mijn huidige boek uitgelezen is, begin ik aan De Cirkel :-)
  Lotte onlangs geplaatst…800 km en 15 minuten in Drachten later…My Profile

  april 14, 2016 at 9:39 am
 • Reply Diana

  Lijkt me een tof boek! Ik ga hem onthouden!
  Diana onlangs geplaatst…Bekkenpijn na de zwangerschapMy Profile

  april 14, 2016 at 11:49 am
 • Reply Jenn

  Lijkt me een erg interessant boek! Ik ga hem opzoeken.
  Jenn onlangs geplaatst…Gelezen: Neem Een Geit van Claudia de BreijMy Profile

  april 14, 2016 at 11:59 am
 • Reply Chantalle

  Ik lees eerlijk gezegd bijna nooit boeken maar dit lijkt me wel een interessant boek!
  Chantalle onlangs geplaatst…Travel Wishlist – New York.My Profile

  april 14, 2016 at 2:43 pm
 • Reply Vivian

  Dit is helemaal geen boek voor mij, maar het lijkt me wel zo’n boek dat bizar knap in elkaar zit!
  Vivian onlangs geplaatst…6 tips om die rusteloosheid of sleur te tackelenMy Profile

  april 14, 2016 at 5:39 pm
 • Reply Marcia

  Ik vond De Cirkel inderdaad een zeer interessante toekomstvisie schetsen en een eye-opener op het gebied van privacy. Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat het plot voor mij iets miste. Halverwege ging de vaart uit het verhaal en bovendien vond ik het einde een beetje tegenvallen..
  Marcia onlangs geplaatst…De Young Adult TagMy Profile

  april 15, 2016 at 8:20 am
 • Reply Story addict

  Ik wil dit boek ook nog graag eens lezen! Erg interessant(e) onderwerp(en)
  Story addict onlangs geplaatst…[recensie] Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik GroenMy Profile

  april 15, 2016 at 4:09 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Close
  Lees vorig bericht:
  Mijn vrijgezellenfeest was onvergetelijk!

  Half negen op zondagochtend. De deurbel gaat. Ik sleep mijzelf met moeite van de bank, waar ik net zo lekker...

  Sluiten