Books

Een weeffout in onze sterren door John Green

Een weeffout

Mijn liefde voor boeken kent geen grenzen. Het werd een gewoonte om meerdere boeken per maand te kopen en ik ben verslaafd aan de geur van de verse bladzijdes gevuld met verhalen. Toen ik opeens overal het boek The fault in our stars geschreven door John Green voorbij zag komen, kon ik niet wachten om de Nederlandse versie ervan te lezen. De Engelse sprak mij ook aan, maar ik kan zo genieten van de Nederlandse taal dat hier mijn voorkeur naar uitging. In dit artikel deel ik mijn mening over de New York Times #1 Bestseller TFIOS, kortom ‘Een weeffout in onze sterren’

Het verhaal
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbepaalde tijd. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontspannen aan de zinderende aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niemands tijdbom zijn. De zoektocht naar de mysterieuze schrijver van hun lievelingsboek, Een vorstelijke beproeving, leidt hen naar Amsterdam. Daar neemt hun leven een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken…

Mijn mening
Iedereen in mijn omgeving heeft TFIOS gelezen, yes dat is de afkorting van dit boek. Het is mateloos populair, off- en online. Ik had verwacht een oppervlakkiger verhaal te lezen toen ik het boek opensloeg, maar ik zat er helemaal naast. NRC noemt het boek niet voor niets intelligent en hartverscheurend en volgens Trouw is Een weeffout in onze sterren ‘Een hartverscheurende lovestory en een uitdagend, ontluisterend verhaal over de zin van het leven en dood’. Ik werd vanaf de eerste bladzijde het boek ingezogen en ondanks tijdgebrek, vloog ik er doorheen. De schrijfstijl is heel beeldend en ik kon mij goed inleven in de personages ondanks het feit dat het een YA-boek is. Er worden mooie en moeilijkere woorden ingezet en de personages zijn erg scherp en intelligent. Ik genoot van beschrijvingen waardoor de auteur John Green mij onder andere over de Amsterdamse grachten liet wandelen, zonder dat ik mij letterlijk hoefde te verplaatsen vanaf de bank.

Augustus wees omhoog naar de bomen. ‘Zie je dat?’ Ik zag het. Overal langs de grachten stonden iepen waar zaadjes uit waaiden. Maar ze zagen er niet uit als zaadjes. Het leken wel miniatuur rozenblaadjes waarvan de kleur was vervaagd. De bleke bloemblaadjes verzamelden zich in de wind als een zwerm vogels – duizenden, als een sneeuwstorm in de lente. De oude man die zijn plaats aan ons had afgestaan zag ons kijken en zei in het Engels: ‘Amsterdamse lentesneeuw’. De iepen strooien confetti om de lente te verwelkomen’. 

De woorden van John Green kwamen echt binnen en raakten hard mijn hart. Ik leefde intens mee met de hoofdpersonages Augustus en Hazel, die samen strijden voor een langer leven. Tegelijkertijd raakte de vechtlust mij extra, omdat ik het herkende van mijn eigen strijd om beter te worden en te herstellen van een chronische ziekte (voor de nieuwe lezers: ik heb CVS en Fibromyalgie). En hoe kan je nu herstellen van een aandoening die chronisch is? Ik ben gezond verklaard, maar je bent pas gezond als je je ook zo voelt. Ook herken ik de stempel die van buitenaf gedrukt wordt als je wat gezondheid betreft er net buiten valt. Je moet extra strijden om het plekje in de maatschappij te bemachtigen. Je wilt graag het verschil maken en de moeite waard zijn, maar dat kost allemaal wel extra veel energie. Hazel en Augustus balanceren tussen accepteren en doorzetten, tussen een slachtofferrol en een held willen zijn door te blijven knokken tot het einde.

‘Weet je,’ zei hij na een poosje, ‘het is kinderachtig, maar ik heb altijd gedacht dat mijn necrologie in alle kranten zou staan, dat mijn verhaal de moeite waard zou zijn. Ik heb stiekem altijd gedacht dat ik bijzonder was.’ ‘Dat ben je ook,’ zei ik. ‘Maar je snapt wat ik bedoel,’ zei hij. Ik snapte inderdaad wat hij bedoelde. Ik was het er alleen niet mee eens.

Als ik een minpuntje zou moeten noemen, dan noem ik de foto’s in het boek die zijn opgenomen en die de hoofdpersonen Hazel en Augustus weergeven. Als lezer vorm ik graag een beeld in mijn hoofd van deze personages, maar als er al foto’s getoond zijn dan neemt dat net een beetje magie weg. Gelukkig blijft er meer dan genoeg over, want het is mij niet gelukt om het boek zonder tranen uit te lezen. Ook zette het mij aan het denken over mijn eigen strijd om beter te worden en wat ik nu eigenlijk wil betekenen voor anderen. Het verbaast mij niets dat de verfilming van dit boek een echte bioscoophit is!

Conclusie
Een weeffout in onze sterren is een mustread waarbij je het onmogelijk droog kunt houden. Green raakt je met zijn prachtige woorden over een gevecht dat verder gaat dan het leven. Een oorlog diep vanbinnen, waarbij de sterkste zal overwinnen.

 
Aantal sterren: ✩✩✩ [5/5]
Titel: Een weeffout in onze sterren, Auteur: John Green, Uitgeverij: Lemniscaat, Prijs: €14,95, Aantal pagina’s: 262,  ISBN 978 9047 706 61 8
 
Heb jij Een weeffout in onze sterren al gelezen of TFIOS al gezien?
Liefs Dagmar
Follow me on
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

29 Comments

 • Reply Marlissa

  Ik heb het gelezen en gezien en volgens mij ben ik de enige die het verhaal vond tegenvallen haha

  juli 31, 2014 at 3:25 am
  • Reply Dagmar Valerie

   Aah de recensies creëren misschien wel heel hoge verwachtingen, maar ik vond het boek echt onwijs indrukwekkend. Niet alleen de verhaallijnen, maar ook de taal die gebruikt wordt. Maar dat lees je natuurlijk ook terug in het artikel ;)

   juli 31, 2014 at 6:19 am
 • Reply Michaela J.

  Gisteren ben ik de film gaan zien, wauw prachtig! Het boek is ook echt super :)

  juli 31, 2014 at 4:50 am
  • Reply Dagmar Valerie

   Ooh ik ben ook erg nieuwsgierig, de film lijkt mij ook erg goed!

   juli 31, 2014 at 6:18 am
 • Reply Céline van Wier

  Wauw klinkt als een mooi boek. Zelf houd ik ook niet zo van plaatjes in een boek, om dezelfde reden die jij noemt.

  juli 31, 2014 at 5:25 am
  • Reply Dagmar Valerie

   Aah fijn om te horen, ik vroeg mij ook al af of misschien meer mensen dit zouden ervaren. Dankjewel voor je comment!

   juli 31, 2014 at 6:18 am
 • Reply Svenja

  Het lijkt mij echt een prachtig en ontroerend verhaald. Heb het tot nu toe nog niet aangedurfd om het te lezen. Denk dat ik het boek voor vakantie ga kopen en meeneem :)

  juli 31, 2014 at 5:37 am
 • Reply Window On My Wardrobe

  Het lijkt me echt een heel mooi en entroerend boek! Ik wil ook graag de film zien!

  X Sara

  juli 31, 2014 at 5:49 am
 • Reply Lisanne

  Helemaal mee eens. Dit is echt mijn favoriete boek!

  juli 31, 2014 at 6:39 am
 • Reply Lauriëtte

  Vond zowel de film als het boek erg indrukwekkend, maar heb het gek genoeg bij beiden droog kunnen houden! ;)

  juli 31, 2014 at 6:40 am
 • Reply Irma

  Het boek is echt mooi, maar die film.. Wow! Sowieso een aanrader en neem je tissues mee!

  juli 31, 2014 at 6:56 am
 • Reply Oum Feerozah

  Ik heb de trailer gezien, ben super benieuwd echt haha!! Vooral als iedereen zo enthousiast is

  juli 31, 2014 at 7:16 am
 • Reply Sophie

  Ik ben eergisteren naar de film geweest en ik heb zitten huilen in de bioscoop. Met een hoop andere mede bioscoopgangers, haha! Ik vond het echt een prachtige film en kan niet wachten tot het boek te lezen. Over de foto’s snap ik zo goed, dat haalt de magie een beetje weg. Can’t help it, hihi. Prachtige review lieverd! <3

  juli 31, 2014 at 7:18 am
 • Reply Kimberley NJ

  Ik wil het boek liever lezen dan de film.
  Wat jij hebt met het vormen van de personages, heb ik ook.
  Het lijkt me een geweldig mooi boek.

  juli 31, 2014 at 8:01 am
 • Reply Anneke

  Het boek is geweldig en de film vond ik ook mooi. :-) Ik moet het boek snel weer eens herlezen!

  juli 31, 2014 at 8:05 am
 • Reply Anna

  Ik heb TFIOS gisteren toevallig gezien! Wat een prachtige film is het. Ik houd er ook niet van als er foto’s in het boek staan.. X

  juli 31, 2014 at 8:19 am
 • Reply E.

  Het verhaal lijkt me heel indrukwekkend. Ik wil hem zeker eens gaan lezen.

  Ik persoonlijk zou chronisch overigens definiëren als langdurig. Niet voor altijd. En zo lang het niet voor altijd is, is blijft de mogelijkheid open om te herstellen. En dan niet genezen zoals ze het in de Hoogstraat labelen, want hoe zij mensen ‘gezond’ verklaren vind ik kul. Maar écht herstellen.

  Als ik zo brutaal mag zijn om ongevraagd advies te geven, ik zou niet alleen kijken naar hoe je met je beperkingen omgaat zoals je op de Hoogstraat is geleerd, maar ook hoe je je lichaam kunt ondersteunen met bijvoorbeeld voeding en supplementen of op andere manieren (net wat bij jou past). Je lichaam is hoe dan ook kwetsbaarder dan dat van sommige anderen, ook al is de oorzaak van CVS onbekend. Ik weet dat ze daar zeggen dat je juist niet verder mag zoeken naar lichamelijke oorzaken/oplossingen, maar ik denk persoonlijk dat je ieder kwetsbaar lichaam wel kunt ondersteunen. Maar goed, ik heb dan ook moeite met het hele CGT programma en ik heb slechte ervaringen met DH, dus misschien sla ik de plank wel helemaal mis omdat jij er wel goede ervaringen hebt gehad (hoop niet dat ik te bemoeierig overkom hoor. Ik bedoel het goed).

  juli 31, 2014 at 8:35 am
 • Reply Evelien

  Dit boek ligt op mijn ‘to read – stapel’. Het lijkt me zo’n mooi boek. Ik wil ook zeker eerst het boek lezen voordat ik naar de film ga, omdat ik dan tijdens het lezen mijn eigen ‘film’ kan vormen in mijn hoofd. Wat jij min of meer ook zegt ;-)

  juli 31, 2014 at 8:46 am
 • Reply Alexandra [ILUMUOTI]

  Ik wil het boek nog steeds lezen, maar dan wel de Engelse versie, haha ;)

  xx

  juli 31, 2014 at 10:11 am
 • Reply Cindy

  Ik heb het boek joepie!!! Maar ik bewaar ‘m voor tijdens mijn vakantie, dan heb ik tijd om te lezen en dat gaat helemaal goed komen. Dank je wel daar nog voor

  juli 31, 2014 at 11:05 am
 • Reply Dianne Overbeeke

  Ik wil dit boek zoooooooo enorm graag hebben en de film moet ik ook echt een keer gaan bekijken!! Bedankt voor je review!!

  juli 31, 2014 at 1:57 pm
 • Reply JulieStarr

  Ik begin stilletjes aan wel geprikkeld te raken door dit boek.. :-)

  juli 31, 2014 at 4:24 pm
 • Reply Karlijn van der Wijk

  Ik heb hem nu al 8x gelezen (ja echt!) en elke keer moet ik weer huilen en word ik geraakt door de woorden. Het verhaal wordt zo mooi verteld en ik vind de quotes er ook zo goed bij passen. Ik ben stiekem een beetje verliefd geworden op Gus en Hazel. En natuurlijk hoort het einde bij dit verhaal, maar af en toe zou ik willen dat alles goed komt. Gewoon omdat ik het ze zo gun. En ja, ik kan me nogal goed inleven in een verhaal zoals je merkt :)

  juli 31, 2014 at 4:41 pm
 • Reply Florence Wijnen

  Ik heb het boek gisteren gekocht :) ben heel benieuwd!

  juli 31, 2014 at 6:53 pm
 • Reply Marloes Mol

  Oh wauw, ik ben heel benieuwd naar het boek. Klinkt goed!

  augustus 1, 2014 at 6:31 am
 • Reply Amy | twintigennogwat

  Ik ben heel erg benieuwd naar dit boek! Maar heb vandaag eerst ‘Voor Jou’ van Jojo Moyes gekocht. Loop nog wat achter ;)

  augustus 1, 2014 at 8:42 pm
 • Reply Ise

  Ik vond de film prachtig, juist omdat ik het boek nog niet had gelezen en zo heel erg werd verrast! Nu kan ik niet wachten om het boek ook te lezen..

  augustus 3, 2014 at 7:58 pm
 • Reply Anonymous

  Ik heb het boek ook gelezen, en wil ook dolgraag naar de film. Wat me alleen tegen houdt is dat ik huilend uit de zaal loop (ookal weet ik dat ik vást niet de enige zal zijn haha). Bij het boek heb ik geen traan gelaten, ondanks dat ik het een mooi verhaal vindt.

  Als je het boek leest hoef je natuurlijk niet te kiezen voor de filmeditie. Ik geloof dat alleen bij de filmeditie de plaatjes achterin staan vertoond. Ik heb ook gehoord dat de orginele versie van het boek (dus niet de filmeditie) zelfs een iets ander verhaal heeft, maar dit heb ik ook maar gehoord van anderen?

  augustus 4, 2014 at 11:06 am
 • Reply Annelies

  Ik heb dat ook altijd met foto’s, heel vervelend, dan is heel mijn verbeelding in de war :-)

  augustus 9, 2014 at 7:10 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Close
  Lees vorig bericht:
  FASHION – Ik ben een #blazergirl

  Mijn tweede naam is blazer girl. Mocht je mij zien, dan zal dit negen van de tien keer in een blazer...

  Sluiten